Tampere
19 May, Sunday
10° C

Proakatemian esseepankki

Matkustajakoti & tiimivoimaaKirjoittanut: Esme Luhtala - tiimistä FLIP Solutions.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Pääsin viimeviikolla pyörähtämään työjuttujen ohessa Matkustajakoti Ykspihlajassa. Mikä ihmeen matkustajakoti? Historian huminoissa matkustajakoteja edelsi kestikievarit ja majatalot. Nykyään matkustajakodit ovat usein edullisia ja majoituskartalla ne sijoittuvatkin jonnekin hostellin ja hotellin välimaastoon. Usein vessat ja suihkut ovat käytävillä, mutta majoitus tapahtuu idyllisesti 1-2 hengen huoneissa. Matkustajakodit tarjoaa mahdollisuuden aamiaiseen. (Rautiainen & Siiskonen 2015)

 

Uskaltaudun väittämään, että tällä hetkellä Matkustajakoti Ykspihlaja tarjoaa hinta-laatu suhteeltaan yhden Kokkolan parhaista yöpaikoista. Uudet peitot ja petivaatteet, juuri valtavasta remontista valmistuneet puitteet uusine märkätiloineen, maalipintoineen sekä tapetteineen. Hintaan kuuluva, buffet-tyylinen kotiaamupala ja mahdollisuus päästä merilaiturilliseen saunaan. Edellä mainittu toki todennäköisesti lisämaksusta.

 

Arvohuvilaan rakennettu Matkustajakoti Ykspihlaja avasi remontin jälkeen ovensa majoittujille heinä-elokuun hujakoilla, ja vanhaan yhdistynyt uudenkarheus on käsinkosketeltavaa. 1886 rakennettu Otto Rodenin huvila, sittemmin vanha satamakonttori, siirrettiin nykyiselle paikalleen Kokkolan Satama-alueelta (Möller & Paavola 2022). Tähän touhuun, siirtämiseen siis, ryhdyttiin 2000-luvun alussa paikallisten toimesta. Vanhalla sijainnillaan satamakonttori, sekä muutama muu arvohuvila olisi purettu laajentuvan satama-alueen tieltä. Talojen lunastushinnaksi tuli kaksi euroa, mutta siirtovastuu kustannuksineen jäi paikallisten vastuulle. (Nissinen 2021) Matkustajakotia eloon herättämässä ovat toimineet vapaaehtoiset sekä Elävä Ykspihlaja – osakeyhtiön 24 osakasta. Rahaa kunnostukseen on saatu Elyltä avustuksena, pankkilainalla ja osakeyhtiön osakkailta. (Holopainen 2022)

 

Matkustajakodille saapuessani, puhelimitse huoneen numeroa sekä epävirallisen virallista sisäänkirjautumista suorittaessani sain kutsun saunomaan viereiselle Kahvila Sahalle. Luurin toisessa päässä kutsun esitti Outi Airola. Pikkusisarukseni äiti, Kaisa Kukkola, Airoloiden sukua myöskin, oli vinkannut että jos johonkuhun kannattaisi Kokkolassa tutustua niin Outiin. Saunan lauteille kivutessa en asiasta vielä tiennyt, mutta myöhemmin kävi ilmi että Airola on Kahvila Sahan toimitusjohtaja sekä matkustajakodin omistavan Elävä Ykspihlaja Oyn hallituksen puheenjohtaja ja osakas.

 

Päädyin Karlebyhyn Kokkolan Kinojuhlien ansiosta, jossa toimin määrittelemättömällä tittelillä baariesihenkilönä. Kokkolan Kinojuhlien perustajajäseniä ovat Maija Aho, Laura Airola, joka on yllämainitun Outi Airolan tytär, Juho Kuosmanen ja Jussi Rantamäki (Kokkolan Kinojuhlat 2022). Matkustajakoti majoitti ison joukon Kinojuhlien järjestäjiä sekä talkoolaisia. Myös Kahvila Sahan puitteet olivat laajalti käytössä. Usein harmittaa kuinka huono nimimuistini pitää minut tietämättömänä henkilöiden nimistä (ja siten myös saavutuksista), mutta tällä kertaa se saattoi olla ihan hyvä asia; paineet omaan tekemiseen ei kasvanut kun otti ihmiset ihmisinä ja small talkit lähti yhtenäiseltä tuntemattomuuden viivalta.

 

Takaisin Matkustajakoti Ykspihlajaan! Talo on kokenut lähivuosina muuton lisäksi myös valtavan remontin. Osviittaa alkuperäiseen voi käydä vilkaisemassa Miikka Varilan ottamasta kuvasta tämän linkin takaa. Nykyisellään 370-neliöinen talo pitää sisällään 12 huonetta joista kahdeksassa on oma vessa sekä kylpyhuone. Vanhaa tyyliä mukailevat ikkunat ja sisätiloissa pääsee nauttimaan hirsiseinän luomasta tunnelmasta. Kaikki ovet on korvattu moderneiksi paloturvallisuussyistä. Tämä on sääli, mutta harmillisen ymmärrettävää. Myös lattia on jouduttu uusimaan kokonaan, mutta vanha tyyli on onnistuttu säilyttämään menestyksekkäästi. (Möller & Paavola 2022)

 

Proakatemian isoissa osuuskunnissa on tavallista unohtua vatvomaan yksityiskohtia. Tämä on yleistä kuitenkin kaikissa piireissä. Kuulemma Matkustajakodin osakkailla huoneiden teemojen ja nimien valitseminen otti aikansa. Yksityiskohtiin käytetyn ajan merkityksellisyyttä on usein vaikea arvioida; jotkin asiat voivat aikanaan tuntua merkityksettömiltä mutta myöhemmin muodostua avaintekijöiksi ja toisinpäin.

 

Yövyin Blues-Kartsille, paikalliselle muusikko runoilijalle omistetussa huoneessa. Huone tarjosi mahdollisuuden päästä syventymään mielenkiintoisen katupersoonan henkilöhistoriaan sekä tekstiteoksiin. Talon osakkaiden vahvasta kulttuuritaustasta on tuotu talon toimintaan ja sisustukseen omaa maustetta. Kaikilla talon huoneilla on omat teemansa teatterista meriluontoon (Möller & Paavola 2022). Saunanlauteilla kuulemani perusteella nyt myös pitkään haaveiltu, alunperin epärealistisenkin oloinen haave omasta flyygelistä on lahjoituksen myötä toteutumassa.

 

Seuraavan kerran kun päädyn Kokkolaan, viimeistään sitten 2023 Kinojuhlien aikaan, aion taatusti käydä Matkustajakoti Ykspihlajassa ihmettelemässä. Ehkä jopa yritän kehittää jonkinlaista yhteistyökuvioita heidän kanssaan kun alasta olen sen verran kiinnostunut. Mielenkiinnolla odotan millaiseen suuntaan talo tulevine flyygeleineen sekä muine haaveineen on edennyt. Uskon tiimivoimalla kehittyvän Matkustajakodin pääsevän vielä pitkälle.

Lopuksi vielä pieni galleria rennolla liipaisinsormella ikuistetuista muistoista.

 

LÄHTEET:

Möller, S. & Paavola, R. 2022. Yli 100-vuotias satamakonttori saa pian uuden elämän matkustajakotina Kokkolassa – huoneiden teemoissa näkyy niin kulttuuri kuin suurteollisuus. 26.5.2022. Yle. Uutisartikkeli. Luettu 12.9.2022.  https://yle.fi/uutiset/3-12460310

 

Holopainen, H. 2022. Ykspihlajan matkustajakoti on valmistunut. 20.7.2022. Yle. Uutisartikkeli. Luettu 12.9.2022.  https://yle.fi/uutiset/3-12543398

 

Nissinen, H. 2021. 2021. Airolan kulttuuriperhe näkyy nyt kaikkialla: hittisarjassa, elokuvissa ja soittolistoilla – Tällainen on “Kokkolan mafia” ja perheen äiti, joka siirtelee taloja.

Julkaistu 3.10.2021. Päivitetty 26.10.2021. Luettu 12.9.2022.  https://yle.fi/aihe/a/20-10001328

 

Kokkolan Kinojuhlat. 2022. Info- ja yhteystiedot. Luettu 12.9.2022. https://www.kinojuhlat.fi/info-ja-yhteystiedot/#tietoakokkolankinojuhlista

 

Rautiainen, M. & Siiskonen, M. 2015. Majoitustoiminta ja palveluosaaminen. Restmark Oy. Helsinki.

Kommentoi