Tampere
24 May, Friday
22° C

Proakatemian esseepankki

Mansen Maalarit, yritän elää unelmaaniKirjoittanut: Rasmus Kautto - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Menneisyys 

Mansen Maalarit syntyi viime keväänä, kun veljeni Amoksen kanssa mietimme ilta kävelyllä, että mitä tekisimme kesätöiksi. Olimme kummatkin sitä mieltä, että kaupankassalle 2 viikoksi meneminen ei kuulostanut hyvältä idealta. Kesätöitä oli kuitenkin vaikea saada varsinkin sellaisia, jotka olisivat edes hieman kiinnostavia. Idea yrittäjyydestä oli ainakin itsellä muhinut jo lukion toisesta vuodesta asti. Ylöjärven lukion yrittäjyyslinjalla olin päässyt tekemään ja oppimaan useista erilaisista projekteista yrittäjyyteen liittyviä taitoja. Amoksen kanssa sovittiin samana iltana, että “perkele me lähdetään yrittämään.” Mukaan kysyttiin hyvää ystävääni Jesseä, jonka tunsin yrittäjyyslinjan kautta jo kolmatta vuotta. Jessen kanssa oli ollut aina mukava tehdä projekteja ja ukon työmoraali oli ainakin yhtä kova kuin itselläni. Veetiin tutustuin Amoksen kautta. Amos oli tuntenut Veetin luokkalaisenaan. Lisäksi sain Veetistä heti todella hyvän kuvan ja tunteen. Näin meidän 4 hengen porukka syntyi. Täytyy nyt tähän vielä mainita, että Veeti ja Amos olivat tällöin 16-vuotiaita, minä ja Jesse 18 vuotta. Monta ihmistä epäili ja sanoi, että “Pitäisikö teidän pojat kuitenkin mennä ensiksi töihin.”  

Miksi talonmaalaus? Lähtiessään ensimmäistä kertaa yrittämään kannattaa aloittaa jostain käsillä tehtävästä, jostain mitä voi lähteä toteuttamaan lyhyelläkin aikataululla. Maalaaminen oli kaikille jollakin tasolla tuttua hommaa aikaisemmista talkoo töistä ja mökin maalauksista. Lisäksi olin kuullut, että siinä pääsen myös palkoille. 

Maalasimme viime vuonna noin kymmenen kohdetta. Itse maalaustyöt kestivät 1,5 kk. Teimme työtä niin, että lopetimme alv-rajaa ennen. Loppu kesä lomailtiin ihan normaalisti. Nuorina poikina ei me ikinä aikaisemmin oltu kunnolla palkkaa saatu, jonka ansiosta yrittäjänä itsensä työllistäminen kesäksi tuntui vielä paremmalta. Sain hankittua itselleni auton, joka tuntui vielä edeltävänä vuonna mahdottomuudelta.  

“Annan kaiken, kun enempää ei oo” (J. Tiihonen) 

Suurin riski on olla ottamatta riskejä… Todella nopeasti muuttuvassa maailmassa ainoa strategia, joka taatusti epäonnistuu, on olla ottamatta riskejä.” (M. Zuckerberg) 

 

Nykytilanne 

Tällä hetkellä elämme hektistä aikaa juuri ennen maalaussesongin alkua. Kalenteri näyttää pelottavan tyhjältä. Sähköpostissa on muistutus yli kymmenestä epäonnistuneesta myynti yrityksestä. Byrokratia ratas aiheuttaa ahdistusta sen ruuhkautumisen takia. Työmäärä tuntuu hyökyaallolta. Lisätään siihen vielä nämä esseen kirjoittamiset, pajat ja pakolliset tapahtumat. Lisäksi tuntuu kuin olisin ainoa Mansen Maalarit tiimistä, joka hahmottaa kokonaistilanteen. En saa kommunikoitua tätä koko tiimille, koska meillä ei ole yhteistä toimitilaa, on vain satunnaisia tapaamisia, puheluita sekä kokouksia. Myynnissä olemme ajautuneet tilanteeseen, jossa joudumme laskemaan palvelumme hintaa, toivoen että tämä helpottaisi myyntityötä. Näin saisimme edes jotain töitä kesälle. En anna silti periksi. Teen vain kovempaa töitä. 

“Sillon asennetta oli enemmän kun taitoo
Mut tärkein että kaikki mitä tehtiin oli aitoo” (J. Tiihonen) 

 

Tavoitteet 

Syksyllä/talvella päätetty tavoite oli 100k liikevaihto. Osakeyhtiön perustaminen sekä liiketoiminnan vieminen uudelle tasolle. Alun perin tavoite oli myös rekrytoida ihmisiä maalaamaan, tästä onneksi luovuttiin. 

Liiketoiminta on totisesti viety uudelle tasolle ja osakeyhtiö on perustettu. Liikevaihto tavoite tuntuu tällä hetkellä kuitenkin mahdottomuudelta. Vielä jaksan kuitenkin hymyillä, koska yritän elää unelmaani. 

“Jos en antais kaikkee must ei ois antamaan ollenkaan” (J. Tiihonen) 

 

 

Oletko huomannut, että puhumme itsellemme mielessämme? 

Minäpuhe on mielessämme käymää dialogia itsemme kanssa. Tämä tapahtuu usein ihmisen tiedostamatta tätä itse. Minäpuhe usein määrittää sen, miten toimimme tai reagoimme tietyissä tilanteissa.  

Oletko sättinyt itseäni asioista, joihin et voi oikeasti vaikuttaa itse? Oletko Paisutellut asioita ja nähnyt liikaa uhkakuvia? (M. Sarkiniemi 2019) 

Nyt on aika lopettaa se. 

 

Myönteinen minäpuhe 

Elämästä ei voi selvitä ilman, että vastaan tulee haasteita ja kolhuja. Positiivinen minäpuhe auttaa näkemään valon pilkahdukset, pysymään liikkeessä ja ylittämään ylämäkiä, joskus jopa vuoria. Kun niitä tulee eteesi. Se auttaa löytämään positiivisuuden, onnen ja ilon vaikeissakin paikoissa. 

(M. Sarkiniemi 2019) 

Tässä esimerkki negatiivisesta minäpuheesta: 

“En ole ikinä koittanut sitä harrastusta. Olen varmasti huono siinä. En halua nolata itseäni.” (M. Sarkiniemi 2019) 

 

Tässä esimerkki positiivisesta minäpuheesta: 

“Mikä mahtava mahdollisuus oppia uutta! On hauska kokeilla uusia asioita ja oppia muilta.” (M. Sarkiniemi 2019)

Jos huomaat turhan usein puhuvasi itsellesi negatiivisesti niin älä lannistu. Positiivista minäpuhetta voi harjoitella! (M. Sarkiniemi 2019) 

 

Pohdinta 

Olen huomannut itseni tehneeni menneisyydessäni todella negatiivistä minäpuhe dialogia, josta olen opetellut pois. Nykyään kannustan ja innostan itseäni melkein päivittäin motivoivan musiikin avulla. Ensimmäinen askel kohti myönteistä minäpuhetta on mielestäni minäpuheen tiedostaminen. Suosittelen kaikille motivoivan musiikin kuuntelua ennen töihin menoa! En itsekään tässä aina onnistu joskus negatiivisuus vain valtaa mielen. Tällöin kannattaa puhua muille ihmisille huolistasi. 

 

 

 

Lähteet: 

Jare Tiihonen (Cheek) 2016, kappale: Alpha Omega 

Mark Zuckerberg ND. Viitattu 30.4.2022  https://www.brainyquote.com/quotes/mark_zuckerberg_453450  

Marianne Särkiniemi 5.3.2019 blogi, viitattu 30.4.2022  https://www.mariannesarkiniemi.com/post/viikon-vinkki-my%C3%B6nteinen-min%C3%A4puhe  

Kommentoi