Tampere
22 May, Wednesday
6° C

Proakatemian esseepankki

Managerin blogisarja. Osa 4.Kirjoittanut: Aaro Berg - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

Viimeisimmästä postauksesta on ehtinyt kulua jo miltei 1,5 kuukautta. Aika sukeltaa jälleen hieman tarkemmin daily fantasyn -maailmaan, sekä analysoida omaa ja muiden pelaamista. Postauksesta tulee tällä kertaa hieman pidempi. Daily fantasysta ei käydä juurikaan suomenkielistä keskustelua saati, että aiheesta löytyisi kirjallisuutta suomenkielellä. Englanninkielistä lähdemateriaalia löytyy kuitenkin runsaasti. Antoisia lukuhetkiä!

 

Alustus

 

Viime postauksessa ilmoitin keskittyväni toistaiseksi vain jalkapalloon, mutta tämä vaihe jäi lyhytaikaiseksi. Olen nyt löytänyt suht toimivan tavan pelata NHL:a ilman, että koulunkäynti pahemmin kärsii. Olen tästä jo kirjoittanut aiemmin, mutta NHL:n kohdalla haasteen tuo se, että sarjaa pelataan Suomen aikaan yöllä. Yleensä ne tärkeimmät kokoonpanomuutokset, joilla parhaiten saa etua muihin pelaajiin julkaistaan juuri ennen otteluiden alkua. Aina näitä ei ole mahdollista odottaa, koska usein pitää herätä aikaisin aamulla kouluun. Daily fantasyn hienous piilekin juuri siinä, ettei joka kierrosta tarvitse pelata, toisin kuin perinteisessä kausimuotoisessa fantasy -pelaamisessa. Taktiikkani onkin nyt perustunut tuohon, että pelaan vain kierrokset, milloin kierros ei työllistä kohtuuttomasti. Toisin sanoen, kun pelejä on kierroksella tarpeeksi vähän ja tarvittava informaatio on saatavilla jo ennen puolta yötä. Tuloksessa tämä toki näkyy, koska en pysty pelaamaan korkeimmalla mahdollisella tasolla. Tämä taktiikka mahdollistaa kuitenkin voitollisen pelaamisen opintojen ohella.

 

Muilta oppiminen

 

Yksi suurimmista syistä miksi olen kehittynyt jo tässä vaiheessa suhteellisen hyväksi pelaajaksi, johtuu nöyryydestä. Halu oppia paremmaksi pelaajaksi on valtava. Yksi parhaiten itselläni sopiva oppimisen muoto on mallioppiminen. Eli seuraan mitä itseäni paremmat tekevät. Minulla onkin kehittynyt muutama esikuva, joiden pelaamista seuraan hyvin tarkasti ja pyrin oppimaan heiltä. Tämän kaltainen oppiminen vaatii kuitenkin sen, että olen edes hiukan perillä siitä, millaisella taktiikalla haluan itse pelata. On monia hyviä pelaajia, jotka menestyvät hyvin erilaisilla taktiikoilla. Kannattaa oppia peliä sellaisilta, joiden taktiikka tuntuu omalta. Tämä myös vaihtelee pelimuoto kohtaisesti hyvinkin paljon, esimerkiksi saman nimimerkin taktiikka voi tuntua omaksuttavalta jääkiekon puolella, mutta jalkapallon puolella ei. Katson aina läpi hyvien pelaajien kokoonpanot, myös kierroksilla milloin en itse ole mukana. Fanteamin puolella ainakin on mahdollista toimia näin (muiden tiimien katsominen ei vaadi omaa osallistumista turnauksiin).

 

Tätä oppimisen mallia voi ja kannattaa hyödyntää myös muussa elämässä. Esimerkiksi uuden työpaikan tavoille oppii hyvin seuraamalla mitä kokeneemmat työntekijät tekevät. Samaa pätee myös Proakatemialla. Voin oppia valtavasti tiimiläisiltäni, jotka tekevät tietyt asiat paremmin kuin minä.

 

NHL 12.12.

 

Tiistai-keskiviikkoyön kierros sujui itseltäni loistavasti. Tein vain kolme tiimiä, mutta yksi tiimeistäni voitti sekä 1500€:n, 400€:n, että 200€:n turnaukset. Sijoitetun rahan palautus kierrokselta oli 996,9%. Voittajatiimissäni oli hyökkäyksessä Capitalsin Oveckhin ja Oshie, sekä Kingsien Luff ja Leipsic. Puolustuksessa Predatorsin pakkipari Josi – Ellis sekä Kingsien Muzzin. Maalissa Arizonan Kuemper. Jäkeenpäin on helppo aina viisastella, mutta jopa kaksoisvoitto olisi ollut otettavissa. Puolustuksesta vaihtamalla Josin Capitalsin Carsloniin, olisi saanut toisen aivan yhtä toimivan tiimin. Tuo muutos olisi tuonut vahvan korrelaation yhdistettynä Ovieen ja Oshieen. Tällä kertaa meni näin ja nyt jäi tuo toinen tiimi tekemättä. Tyytyväinen saa kuitenkin olla, koska tarkoitus oli alun perin jättää koko kierros pelaamatta.

 

NHL 13.12.

 

Keskiviikko-torstaiyön kierros ei ihmeempiä tarjonnut. Sijoitetun rahan palautus kuitenkin niukasti plussalla. Kierros oli vaikea, ja turnauksien voittaminen olisi vaatinut yllättävämpiä tiimejä. Hyvänä esimerkkinä voi mainita heikon Chicagon, joka teki kuusi maalia Pingviinien reppuun. Chicagon maaliodottama oli kierroksen alhaisin.

 

Pohdintaa

 

Olen viime aikoina pohtinut, että mitkä tekijät tekevät toisista parempia pelaajia kuin toiset. Yksi selkeä tekijä turnausmuotoisessa pelaamisessa on juurikin tuo korrelaation ymmärtäminen. Esimerkiksi, kun Ovechkin tekee maalin, niin joku sen todennäköisesti hänelle syöttää. Usein syöttäjiä on kaksi. Tämä maksimoi pisteiden kertymisen omalle tiimille. Kuitenkaan korrelaation etsiminen nelosketjusta ei välttämättä ole järkevää. Toinen tekijä on löytää halvat ja ”hyvät” pelaajat. Hyvällä pelaajalla tarkoitan sellaista, jonka pisteodottama suhteessa hintaan on selkeästi liian alhainen. Tällainen tilanne syntyy esimerkiksi silloin, kun neloskentän halpa pelaaja siirretään johonkin otteluun ykkös- tai kakkosketjuun. Kolmas tekijä voisi olla kyky hakea tarvittava informaatio sekä kyky reagoida muuttuvaan tietoon. Viime hetken ketjumuutokset, on hyvä esimerkki muuttuvasta tiedosta. Samat lainalaisuudet pätevät pitkälti sekä jääkiekkoon että jalkapalloon. 50/50-pelimuodon puolella taktiikka onkin sitten aivan erilainen. Viimeksi mainittu ei kuitenkaan kuulu omiin vahvuuksiini, joten jätä sen spekuloimisen muille.

 

Daily fantasy tuntuu taas pitkästä aikaa todella mukavalta ja syksyn taaperrus on vaihtunut voittavaksi pelaamiseksi. Suurimmat opit tästä pelistä on kuitenkin syntynyt tappioputkien aikana, kun tekemisen mielekkyyttä on joutunut puntaroimaan tosissaan. Pelaamisen tasoa on ollut pakko nostaa. Jalkapallon harjoittelu syö edelleen pelikassaa, mutta luottoa löytyy, että voitolliseksi tuokin vielä kääntyy. Jatketaan tästä taas ensi vuoden puolella!

 

 

Lähteet:

 

Abbott, Corey (2018). NHL Plays: December 11. http://www.rotoworld.com/articles/nhl/84685/430/nhl-plays-december-11. Viitattu 13.12.2018.

Abbott, Corey (2018). NHL Plays: December 12.http://www.rotoworld.com/articles/nhl/84709/430/nhl-plays-december-12. Viitattu 13.12.2018.

McGinley, Robert (2014). Winning Daily Fantasy Hockey: Your Guide to Success (ePub-versio). Robert McGinley.

Kommentoi