Tampere
29 May, Wednesday
27° C

Proakatemian esseepankki

Managerin blogisarja. Osa 11.Kirjoittanut: Aaro Berg - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Esipuhe

 

Kesän ajan sai prosessoida rauhassa omaa pelaamistaan sekä mihin suuntaan tässä haluaa pelaajana ja ihmisenä kehittyä. Päätös panostaa pelkästään jääkiekon turnauspelaamiseen on vain vahvistunut viime kevään jalkapallo tuskailujen kautta. Jalkapallon kausipeli jääkiekon rinnalla menee mukavasti, mutta viikkokisat Valioliigassa taitavat osaltani olla nyt kokonaan pelattu. Jotain satunnaisia yhden- tai kahden ottelun turnauksia tulee jatkossakin varmasti pelattua Valioliigasta ja totta kai muita jalkapallosarjoja. Fanteam on myös muuttanut jalkapalloturnauksien rakennetta sääntöuudistusten kautta. Näistä voi tarkemmin lukea osoitteesta: https://www.fanteam.com/support-center/football-rules.

 

Fanteam on muuttanut lisäksi lajista riippumatta sisäänostojen summia. Euron, kolmen euron ja kymmenen euron turnaukset on korvattu kahden euron ja 20 euron sisäänostoilla. Tai vaihtoehtoisesti euron, viiden euron ja 20 euron sisäänostoilla. Jalkapallon puolella tämä muutos sopii äärimmäisen huonosti omaan pelikassaani. 20 euron sisäänosto on itselleni liikaa jalkapallon hurjan varianssin takia. Pelikassallani saisin luotua 5-10 joukkuetta per kierros, joten osuma on epätodennäköinen. Häviöputket muodostuisivat epäinhimillisen suuriksi. Kahden euron turnaukseen joukkueita taas saisin sisään monia, mutta tämä ei maksa vaivannäköä. Esimerkiksi 40 joukkueen suunnitteluun ja luomiseen menee aikaa useita tunteja, tällä työllä rahaa saa turnaukseen sisään 80 euroa. Oletetaan, että pääsisin turnauksissa pitkällä tähtäimellä hyvään 120% palautukseen = 80*1,2=88. Monen tunnin työllä tienaisin noin 8 euroa, tämä ei houkuta ainakaan itseäni. Mielelläni käytän aikani hyödyllisemmin ja etsin paremmin tuottavia mahdollisuuksia.

 

Jääkiekko

 

Jääkiekon rakenne sekä säännöt ovat myös muuttuneet radikaalisti. Rakenteeseen on tullut jo keväällä tiedossa ollut muutos, että tiimiin voi valita kaikki pelaajat samasta joukkueesta (tästä vielä epäselvyyttä, viimeisimmät turnaukset ovat menneet vanhalla mallilla kolme pelaajaa per joukkue). Myös budjettia hilattiin ylöspäin. Nämä muutokset ovat mielestäni pelille haitaksi, aivan kuten artikkelissakin (1) mainitaan. Muutos on kuitenkin kaikille samat ja uskon, että etu on edelleen mahdollista saavuttaa. Tosin oman systeemin pelata saa miettiä kokonaan uudestaan.

 

Sääntöjen uudistamisesta on taas hiukan kaksijakoiset fiilikset. Käyn näitä seuraavaksi tarkemmin läpi ja pohdin samalla, kuinka muutokset vaikuttavat peliin.

 

Pisteitä on muutettu seuraavasti

 

Puolustajat:

 • Maali, 8 -> 6,5 p
 • Syöttö, 4 -> 4,5 p
 • +/-, 1 -> 0,5 p
 • Maalista saa jatkossa 6,5 pistettä vanhan kahdeksan pisteen sijasta, syötöstä saa puoli pistettä aiempaa enemmän. Plus ja miinuspisteiden merkitystä on sääntömuutoksilla pienennetty puolen pisteen verran, samoin, kuin taklauksissa.

 

Hyökkääjät:

 • +/-, 1 -> 0,25 p

 

Yhteiset:

 • Taklaukset, 0,5 -> 0,25 p
 • Blokki, 0,5 p
 • 2 min jäähy, -1 -> -0,75 p
 • 4 min jäähy, -2 -> -1,5 p
 • Rangaistuslaukauksen aiheuttaminen -3 -> -1 p
 • Pelannut ottelussa, 1-2 -> 0,75 p
 • Maali tai syöttö alivoimalla, 2 -> 1 p
 • Rangaistulaukauskilpailun maalit 2 p
 • Voittomaali 1 p
 • Laukauksista kertyvät pisteet ja ylivoimapisteiden miinukset on poistettu pelistä kokonaan. 10 minuutin jäähystä ei mainita säännöissä mitään, mutta voisi olettaa tästä kuitenkin tulevan miinusta.
 • Maalivahtien pisteytystä ei ole muutettu.

 

Vaikutus jääkiekon turnauspelaamiseen

 

Pääosin olen hyvin tyytyväinen jääkiekon pistemuutoksiin. Pelaajat ovat nyt enemmän tasapainossa keskenään. Puolustajien rooli oli aiemmin liian suuri ja maalivahtien liian vähäinen – hyökkääjien ollessa siellä välimaastossa. Nyt näitä etuja on kavennettu, vaikkakin puolustaja saa syötöstä nyt puoli pistettä enemmän kuin ennen. Laukauksien poistaminen pelistä laskee tehtyjen maalien arvoa jatkossa. Blokkien lisääminen peliin tekee tietyistä pelaajista arvokkaita, vaikka eivät tehopisteille yleensä pääsisikään.

 

Nopeasti ajateltuna paras taktiikka on jatkossa suosia hyökkääjiä, jotka tekevät maaleja, sekä Erik Karlsson- tyylisiä puolustajia, jotka syöttävät paljon. Maalivahti valitaan voittavasta joukkueesta.

 

Katsotaan ensi viikolla, kuinka asiat loksahtavat paikalleen, kun NHL vihdoin alkaa.

 

 

 

 

Lähteet

 

https://draftgym.com/5-changes-to-fix-dfs-hockey-at-fanteam/ (1) [viittauspäivä 27.9.2019.]

https://draftgym.com/new-scoring-at-fanteam-no-stacks-no-limit-no-problem/ (2) [viittauspäivä 27.9.2019.]

https://www.fanteam.com/support-center/ice-hockey-rules (3) [viittauspäivä 27.9.2019.]

Kommentoi