Tampere
01 May, Wednesday
8° C

Proakatemian esseepankki

Maailmanlopun kapitalisointi



Kirjoittanut: Nino Haveri - tiimistä Edel.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Katsoin juuri Amazon Prime sarjan Fallout, joka kertoo tapahtumista post-apokalyptisessä Yhdysvalloissa. Sarjan tapahtumat herättivät ajatuksen häikäilemättömän kapitalismin loputtomuudesta. Onko olemassa rajaa ihmisen moraalin ja rahallisen hyödyn välillä? Missä raja tulee vastaan? Luvassa on omaa ajatuksen kulkuani ja pohdintaa. Suosittelen jättämään esseeni lukematta, mikäli haluat katsoa sarjan ilman juonipaljastuksia. 

 

Sarja Fallout alkaa atomipommin räjähdyksellä Yhdysvaltojen Kaliforniassa. Ihmiset ovat piiloutuneet maanalaisiin bunkkereihin, joissa riittää elintarvikkeita sadoiksi vuosiksi. Bunkkereissa pätee järjestys ja oikeudelliset arvot. Sadat ihmiset elävät hyvässä sovussa maan alla, viljelevät maissia ja odottavat, että radioaktiivisuus maanpäällä laskee, jotta he pääsevät rakentamaan uuden maailman. Bunkkeriin hyökätään ja tämän seurauksena yksi sarjan päähenkilöistä joutuu jättämään kotinsa ja nousee maanpäälle etsiäkseen kadonneen isänsä. (Fallout, 2024)

 

Maan päälliset ihmiset elävät aivan erilaista elämää, kuin bunkkereissa. Ihmiset ajattelevat vain itseään ja omaa selviytymistään. Ryöstetään, tapetaan ja petetään. Valuuttana käytetään pullonkorkkeja, mutta oikeus jaetaan oman käden kautta. Erilaiset ryhmät taistelevat toisiaan vastaan ja koittavat löytää kadonnutta loputtoman energian lähdettä toteuttaakseen omat visionsa. Toiset haluavat rakentaa kaupungit taas asumiskelpoisiksi ja toiset haluavat ottaa vallan itselleen rakentamalla suuren armeijan. Kaikki haluavat pelastaa ihmiskunnan, mutta omalla tavallaan. (Fallout, 2024)

 

Viimeisessä jaksossa päähenkilö löytää isänsä ja katsojille paljastuu, miksi atomipommi alun perin räjähti. Isä oli mukana Vault-Tec nimisessä yhtiössä, joka suunnitteli maailman lopun bunkkereita muiden isojen yhtiöiden kanssa. Yhdysvallat sotivat kommunismia vastaan ja uhka ydinsodalle kasvoi nopeasti. Bunkkereista myytiin suojapaikkoja rikkaille ihmisille ja osakkaille. Tämä takasi heille suojan mahdollista ydinsotaa vastaan. Kuitenkin neuvotteluja käytiin sodan lopettamisesta ja näytti siltä, että Vault-Tecin bunkkerit jäisivät myymättä. Yhtiöiden johtajat, mukaan lukien päähenkilön isä, kokoontuivat ratkaisemaan ongelmaa. He päättivät lopulta itse laukaista atomipommin. Suunnitelmana oli, että yhtiöiden johtajat perheineen nukkuisivat bunkkereissa olevissa sukkuloissa siihen asti, että maanpälliset ihmiset kuolevat karuihin olosuhteisiin ja lopulta itse voisivat luoda turvallisen maailman ihmisille. (Fallout, 2024)

 

Kun tämän hetkistä maailmaa uhkaa sota, maapallon lämpenemien ja yli kansoittuminen, saattaa itse kullakin kummitella ajatus maailmanlopusta. Sota on ohjannut ihmiskunnan kehitystä paljon. Teollisuus ja teknologia ovat kehittyneet nopeasti sotien seurauksena. Yhdysvallat ovat olleet aivan aseteollisuuden kärjessä vuosikymmenten ajan ja kasvattavat edelleen tuhansien miljoonien liikevaihtoaan aseteollisuudessa. Valtio kerää veroa ja sijoittajat osinkoa, joten aseiden täytyy liikkua ja kehittyä. Mitä kävisikään suurten asevalmistajien sijoittajien lompakolle, jos kaikki sodat maailmassa loppuisivat. Kapitalismi on mielestäni täysin tarvittavaa tälle yhteiskunnalle, mutta ihmisen moraali ei ole tarpeeksi vahva hidastamaan ja lopulta lopettamaan sotaa, sillä siellä liikkuu aivan liian isoja rahoja.

 

Ovatko sarjan Fallout bunkkerit täysin tuulesta temmattu konsepti ajatellen 2020 –lukua? Uskon että ovat. Bunkkerit ja Vaul-Tec olivat kärjistetty malli siitä, mitä kapitalismi voi pahimmillaan saavuttaa. Kysyin Chat GPT:ltä miten maailmanloppua kapitalisoidaan jo tällä hetkellä. Tietenkin elokuvia ja kirjallisuutta tuotetaan aiheesta ja netissä myydään erilaisia selviytymispaketteja kuluttajille. Kuitenkin tärkeämpänä huomasin termin “sininen kulta” ja perehdyin hieman maailmanlopun sijoittamiseen.  

 

Maapallosn pinta-alasta 70% on veden peitossa, mutta makeaa juomakelpoista vettä on jo nyt tietyissä paikoissa haastavaa saada. Ei ihme, että vesimarkkinat saavat huomiota myös pörssissä. Mitä vähemmän tuotetta on tarjolla, sitä kalliimmaksi se tulee. Varsinkin, kun vettä tarvitsee jokainen litroittain joka päivä. Veden niukkuus takaa sen, että vesiosakkeisiin kohdistuva huomio pysyy vahvana vuonna 2024 ja pitkään sen jälkeen. Xylem Inc on yksi suurimmista alan pörssiyrityksistä ja heidän osakkeet ovat olleet koko ajan nousussa. Vuoden sisään osakkeiden hinnan nousu on ollut todella suuri. (Niskanen, 2023) 

 

Onko se sitten eettistä sijoittaa maailmanloppuun? Toki suuret yritykset sanovat harjoittavansa vastuullista toimintaa, eivätkä hyväksikäytä huonoja olosuhteita tai ilmastokriisiä. Paremmalla teknologialla varmasti saadaan turvattua veden kuljettaminen ja puhdistaminen. Mutta mitä tapahtuukaan sijoittajien lompakolle, kun vettä onkin kaikille tarpeeksi ja vesiteknologian kehittäminen hiipuu? 

 

Lähteet 

Niskanen, V. 2023. Parhaat vesiosakkeet 2023. Sijoitusblogi 4.1.2023. Viitattu 14.4.2024. https://www.lynxbroker.fi/sijoitusblogi/osakkeet/parhaat-vesiosakkeet/

Fallout 2024. Ohjaus: Jonathan Nolan. Tuotantoyhtiö: Kilter Films Bethesda Game Studios

Kommentoi