Tampere
02 May, Thursday
18° C

Proakatemian esseepankki

Maailma tarvitsee visionäärejä



Kirjoittanut: Juha Kankaanpää - tiimistä Waure.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Älykäs intuitio
Asta Raami
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Johdanto

Intuitio. Jonkinlaista mysteeristä tietämistä? Etenkin älykäs intuitio aiheena kolahti itselleni todella vahvasti. Tästä syystä ajattelin kirjoittaa aiheesta kaksi esseetä. Toisen teoriapainotteisemman näkökulmasta, mitä se tarkoittaa ja voiko sitä treenata tai käyttää järkevästi hyödyksi ja toisen miksi älykästä intuitiota tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan ja onko kenties jotakin, mitä voimme oppia keksijöiden ajattelusta? Mikäli sinullakin on suuria ja suurilla tarkoitan todella suuria suunnitelmia tulevaisuudelle, suosittelen ottamaan mukavan asennon ja käyttämään muutaman minuutin lukeaksesi molemmat raapustukset. Antoisia lukuhetkiä

Essee numero kaksi. Olkaa hyvät. Mitä poikkeuksellista nobelisteilla ja keksijöillä on, mitä meillä ei ole? Mitä he tekevät toisin tai paremmin? Asta Raami kirjassaan Älykäs Intuitio 2016, kirjoitti visionäärien ja nobelistien kertovan, että intuitio on heidän tärkein työkalunsa. Ainakin omalla kohdallani nuo kommentit loivat huomattavasti enemmän painoarvoa kyseiselle mysteeriselle termille. Jos se on se merkittävä tekijä, jota tosissaan käyttävät aikamme suuret ajattelijat, niin sitä tarvitsen minäkin.

 

Keksijöiden ajattelusta

”Keksijöiden ja visionäärien intuitio pohjautuu pitkälti asiantuntijuuteen ja kokemukseen.” Merkittävää on, että he pystyvät ylittämään asiantuntijuutensa. Heillä on kyky hahmottaa sellaista tietoa, mitä muut eivät näe ja nähdä pitkälle tulevaisuuteen. Heillä on mahdollisuus yltää ratkaisuihin, joita kukaan ei ole osannut edes kuvitella. Heille kaikki ongelmat ovat lähtökohtaisesti huonosti määriteltyjä. Ongelmia ei pelkästään analysoida, vaan he yrittävät hahmottaa ongelman ytimen ja ideoivat samalla. Se helpottaa kokonaiskuvan hahmottamista. (Raami 2016, 49–50, 141.)

”Keksimistä on kahdenlaista: toisessa keksintö on jo olemassa olevan löytämistä, selville saamista. (discover) Tällainen keksijä suuntautuu ympäröivään maailmaan ja näkee sellaista, mikä on piilossa muilta. Keksintö perustuu uudella tavalla näkemiseen ja löytämiseen. Tämä eroaa keksimisestä, jossa suuntaudutaan poissaolevaan ja sen näkemiseen, mitä ei vielä ole olemassa. (invent) Silloin nähdään piilossa olevia konsteja, jotka vielä puuttuvat maailmasta. keksijä alkaa mielensä avulla luoda puuttuvaa todelliseksi ja toimivaksi.” Mutta merkittävimmät ratkaisut syntyvät harvoin yhdistelemällä. Vaikeaa on myös tiedostaa, miten tiedostamaton mielemme määrittelee sen, mitä osaamme edes kysyä. Tietoinen mielemme tavallisesti määrittelee kysymykset vain sen perusteella, mikä on nykymaailmassa mahdollista. Vielä mahdottomana pidettävää ei osata edes ajatella. Uudet ratkaisut vaativat rohkeaa ajattelua. Pitää osata ajatella mahdottomia. Uusien ratkaisujen synnyttäminen vaatii monenlaista tietoa ja ajattelullista notkeutta. Ratkaisujen synnyttäminen vaatii rohkeutta tehdä, jotain mitä muut eivät ole vielä tehneet ja kokeilla järjettömiä ideoita. Vaaditaan herkkyyttä huomata ja erottaa merkityksellisiä asioita ja kykyä ylittää itsensä. Pitää ajatella laajasti ja päätellä kirkkaasti. Visionäärit uskaltavat rikkoa rajoja.(Raami 2016, 56–57, 177–178.)

 

Älykästä intuitiota tarvitaan tulevaisuudessa enemmän kuin koskaan

Katsottiin nykymaailmaa mistä vinkkelistä hyvänsä, muuttuu se hurjaa vauhtia. Tarvitsemme älykästä intuitiota enemmän kuin koskaan. Paras tapa valmistautua muutoksiin on kehittää ennakointia, kekseliäisyyttä, hereillä olemisen ja älykkään intuition taitoja. (Raami 2016, 296.)

Erikoinen fakta on se, että meillä Suomessa on muuten vain 4 nobelistia, vaikka olemme monessa asiassa edelläkävijöitä. Ruotsista heitä löytyy peräti 33 ja Norjasta 19. (Raami 2016, 186.) Ero on huomattava. Koulutusjärjestelmämme ja kasvatuskulttuurimme kaipaavat kenties uudelleen tarkastelua? Olisiko yhä nuorempien lasten ja nuorten kohdalla aika ottaa kouluihin mukaan tiimioppimismalli ja lopettaa mielikuvituksellisten, villien ja luovien lapsien hillitseminen? Kenties meillä on mahdollista olla maa, josta tulee valtavasti keksijöitä, nobelisteja sekä ennennäkemättömiä innovaatioita, sillä nuorissa on tulevaisuus.

Tulevaisuudessa yhä suuremmassa avainroolissa ovat innostajat ja visionäärit. Mutta käänteentekeviin ratkaisuihin tarvitaan visionäärien ja keksijöiden lisäksi tiimejä, joissa on eri vahvuusalueita.  Ei riitä, että joku hahmottaa kokonaiskuvan ja kehittää sen pohjalta vision tai ratkaisun. Se pitää myös toteuttaa. Lisäksi tarvitaan johtajia, toimeenpanijoita, analyyttisiä ihmisiä, viimeistelijöitä ja totaalisia ekstroverttejä pitämään yllä yhteyksiä. Valtavaa etua saavutetaan, jos tiimeissä hahmotetaan ominaisimmat roolit ja sen jäsenet osaavat käyttää älykästä intuitiota. Yhdessä ajattelu tehostuu ja syntyy synergiaa. Näin tiimimme kahden vuoden yhteiselon jälkeen huomaan, että eri ihmisten välille on syntynyt eräänlaista synergiaa ja heidän työskentelynsä alkaa tuottamaan huomattavasti parempia tuloksia. Esimerkiksi itse koen, että ajattelemme hyvinkin samalla tavalla tiimimme toisen visionäärin kanssa, minkä johdosta kaikkea ei tarvitse selittää, vaan pystymme tavallaan ajattelemaan ja rakentamaan toistemme ideoiden päälle kohtuullisen notkeasti. Minulla on jonkinlainen intuitio, että tulevaisuudessa voimme kehittää, jotakin merkittävää. Kenties olemme matkalla kohti näennäisesti mahdottoman yrittämistä.

Motivoidun erityisesti älykkäiden ja intuitiivisten ajattelijoiden sekä luovien ihmisten tekemisestä. Esimerkiksi Henkka Hyppönen on mielestäni aina ollut mielenkiitoinen hahmo. Hänen karismaattinen tapansa ajatella ja puhua saa omatkin aivonystyrät pohtimisvaihteelle. Saman tunteen saa aikaan kohtuullisen moni ihminen. Tietoisesti minun on siis kannattavaa käyttää aikaani näiden inspiroivien ihmisten ympärillä ja kuunnella sekä lukea suurten ajattelijoiden ajatuksia. Lisäksi minulla on jo jonkin aikaa ollut vahva tunne, että sisälläni kytee joitain visionäärin piirteitä. Vertauskuvana olen vähän kuin mustavalkoinen 1000 palan palapeli, josta puuttuu muutama palanen. Ne ovat ne, jotka ovat tohinassa pudonneet sohvapöydältä, ja jotka odottavat löytäjäänsä. Löydettyäni muutamat kadoksissa olleet palat, paljastuu palapelistä elämäni iso kuva, mutta siitä puuttuu vielä värit. Palapeli kuvaa opittua matkaa ja asioiden jäsentelyn tulleen jälleen yhteen merkittävään virstanpylvääseen. On aika soveltaa opittua ja astua elämässä seuraavalla tasolle. Aika aloittaa älykkään intuition sävyttämä värittäminen.

 

LÄHTEET

 

Raami, A. 2016. Älykäs intuitio. 3.painos. Norhaven, Tanska: Kustantamo S&S

 

Aihetunnisteet:
Kommentoi