Tampere
03 May, Friday
16° C

Proakatemian esseepankki

#luotaprosessiin



Kirjoittanut: Tuija Jaatinen - tiimistä Waure.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Julkaistu alunperin 17.9.2020 #luotaprosessiin – Oppimisblogissa osoitteessa https://luotaprosessiin.blogspot.com/2020/09/luotaprosessiin.html

Kuka olen?

Olen Tuija, tamperelainen 24-vuotias tradenomiopiskelija. Opiskelen Tampereen ammattikorkeakoulussa Proakatemialla yrittäjyyden ja tiimijohtamisen yksikössä toista vuotta. Ennen nykyisten opintojen aloittamista valmistuin yo-merkonimiksi ja toimin viitisen vuotta kaupan alalla. Välissä ajattelin vaihtaa alaa ja kävin liikunnanohjauksen peruskurssin vuonna 2016 tarkoituksenani tämän jälkeen hakeutua Jyväskylän yliopistoon liikunnalliselle vaan toisin kävi, kun edellisestä työpaikastani soitettiin ja sain vuorotteluvapaan sijaisuuden. Tuonne kyseiseen työpaikkaan jäin sitten muutamaksi vuodeksi ja tuona aikana kuviot saivat käännöksen. Olin tullut tulokseen, että en halua liikunnanopettajaksi vaan yrittäjäksi. Kuulin Proakatemiasta pelkkää hyvää tuttavapiiriltäni ja ajattelin, että tämä kuulostaa aivan omalta paikaltani. Haluan sinne!

Hain Proakatemialle ensimmäistä kertaa vuonna 2018. Silloin paikka jäi yhdestä pisteestä kiinni… Muistan sen pettymyksen. Tottakai se harmitti, olin tottunut siihen, että mikäli pääsen työhaastatteluun asti, minut palkataan ja mietin, mistä se jäi kiinni, sillä pääsykoe ei ollut ihan perinteinen. Hakeminen tapahtui niin, että ensin lähetettiin hakuvideo ja CV. Tämän jälkeen sai kutsun ryhmähaastatteluun ja pääsykoepäivänä kirjoitettiin myös essee. Vastoinkäymisiä oli kuitenkin jo siihen mennessä muutoin sattunut ja tapahtunut niin paljon, että päätin yrittää uudelleen vuoden päästä entistä parempana versiona itsestäni. Hymyillein sain viime vuonna ottaa opiskelupaikan vastaan ja huomasin jo sen kuluneen vuoden aikana tapahtuneen kehityksen itsessäni. Tajusin, että olin oppinut esimerkiksi reflektoimaan omaa osaamistani, jota ennen en ollut juurikaan edes ajatellut. Eilen pajassa uusia opiskelijoita tai niin kuin Proakatemialla kutsutaan “esipinkkuja” katsellessani muistin taas sen uuden oppimisen halun ja innostuksen, mikä itsellänikin viime syksynä oli valloillaan. Ai että, ihanaa!

Mikä on Proakatemia?

“TAMK Proakatemia on uudenlaisia tulevaisuuden taitoja tarjoava yrittäjäkoulutus, jossa opitaan yhdessä yrittämällä.” (Proakatemia 2020) Proakatemian visio on olla uuden yrittäjyyden esikuva ja siihen koulutus tähtää. Ensimmäisen syksyn opinnot koostuvat pääsääntöisesti pakollisista kursseista, jotka täytyy suorittaa hyväksytysti. Näitä ovat juridiikka, taloudellinen ajattelu, viestintä, virkamiesruotsi sekä talousmatematiikka. Tämän lisäksi uudet opiskelijat aloittavat pajat, joiden tarkoitus on keskustella dialogisesti aiheesta “X” tiiminä. Dialogin tarkoitus taas on avata uusia näkökulmia, jakaa omaa osaamista, opettaa uutta ja kehittää niin itseään kuin tiimiläisiä.

Syksyn jälkeen alkuvuodesta aletaan perustamaan yritystä sekä käynnistämään liiketoiminnan pyörittämistä, sillä suurin osa opinnoistamme koostuu projekteista, mikä pelkistettynä tarkoittaa työtä, josta saadaan liikevaihtoa. Siinä sivussa opiskellaan palvelumuotoilua, markkinointia sekä myyntiä. Suurin osa opinnoista arvostellaan itsearvioinnin, tiimiltä saadun palautteen sekä asiakastyytyväisyyden nojalla ei niinkään 1-5 asteikolla, kuten nuo pakolliset kurssit.

Proakatemiassa mielestäni parasta on se, että pääset toteuttamaaan omia unelmia yhdessä tiimin kanssa. Meillä uskotaan vahvasti yhdessä oppimiseen ja yrittämiseen ja yhteisön merkitys on suuri. Tarkoitus on, että jokainen valmistuu tiimiyrittäjäksi, joka tuoreilla taidoillaan osaa vastata tulevaisuuden haasteisiin. Meillä ei ole opettajia vaan tiimikohtaiset valmentajat, jotka auttavat ja tukevat. Eivät opeta. He pyrkivät oivalluttamaan asioita, mutta sinun täytyy itse kantaa vastuu omasta oppimisestasi. Pohdin, miten saisin oppimiseni jaettua Proakatemian esseepankin lisäksi jaettua myös muille. Sain idean ja toteutin sen eli perustin oman blogin. Simply as that.

#luotaprosessiin

Blogi sai nimensä lentävästä lausahduksesta “luota prosessiin”, jota suorastaan viljellään Proakatemialla. Muistan, kun ensimmäistä kertaa kuulin tuon lausahduksen ja mietin, mitä ihmettä tuo lentävä lausahdus tarkoittaa? Kysyin, mutta en saanut suoraa vastausta vaan sen sijaan toisen tai kolmannen vuoden opiskelija naurahti ja sanoi: “Näet sitten.”

Prosessi on ovela nimitys Proakatemian opintopolulle, joka alkaa lähtökiihdytyksestä tiimiyrittäjäksi ja jatkuu tiimiyrittäjän oppimispolulla. Mitä kaikkea nämä pitävät sisällään? Lähtökiihdytykseen kuuluvat tiimiyrityksen käynnistämisen lisäksi muun muassa markkinoinnin, palvelumuotoilun sekä myynnin kurssit, joita ajattelin avata lisää tulevissa postauksissani. Toisena vuonna keskitytään tiimiyrittäjän oppimispolulla asiakasverkoston rakentamiseen, jonka jälkeen luontaisesti olisi kannattavaa lähteä toteuttamaan kannattavaa liiketoimintaa. Polku jatkuu seuraavien 3,5 vuoden aikana ja huipentuu valmistuvien loppunäyttötapahtumaan sekä Final Campiin, joissa tiimi pääsee hyödyntämään opittuja taitoja tiimiyrittäjyydestä, kuten innovoinnista, dialogista, johtamisesta, taloudesta sekä tiimityöskentelystä.

Luota prosessiin on klisee, mutta totta. Samalla voit luottaa siihen, että prosessi ei tule olemaan aina helppo, vaan vaatii vaivaa. On vain luotettava, että suomalainen sisu auttaa kestämään sitä epävarmuutta, jota välillä koen, kun oikeita vastauksia ei anneta vaan ne pitää itse löytää. Oikotietä onneen ei siis ole. Prosessi tulee varmasti sisältämään vielä useita ylä- ja alamäkiä, mutta nyt on hyvin aikaa kokeilla, joskus epäonnistuakin ja oppia. Välillä voi takuta, kunnes taas juostaan kohti maalia, mutta sitähän se elämä on muutenkin.

Haluan toivottaa sinut tervetulleeksi seuraamaan tätä vielä 2,5 vuoden mittaista matkaa tämän blogin kautta. Ajatuksena olisi noin kerran kaksi kuukaudessa kirjoittaa sitä, mitä olen oppinut ja avata paremmin koko Proakatemian opintopolkua ja tätä prosessia. Toki jokaisella meistä opintopolku on erilainen, mutta tietyt asiat pysyvät samoina. Seuraavaksi ajattelin kirjoittaa ensimmäisestä vuodesta ja sen sisällöstä sekä jakaa niitä oppeja ja koppeja, joita olen tähän mennessä saanut.

 

Lähteet:

Hakijoille

Kommentoi