Tampere
15 Jun, Saturday
18° C

Proakatemian esseepankki

Lokki JoonatanKirjoittanut: Henri Roivas - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Lokki Joonatan on teos, joka kertoo lokin elämästä. Tämä lokki ei kuitenkaan ole mikä tahansa tavallinen lokki, vaan persoona, joka haluaa löytää tärkeämmän tarkoituksen elämälleen, kuin toivoa löytävänsä märkää leipää ja kalanpäitä läheiseltä laiturilta päivittäiseksi ateriakseen muun parven kanssa. Joonatan on lokki, joka rakastaa lentämistä ja ei saa sen harjoittelemisesta tarpeeksensa. Muu parvi ei pysty ymmärtämään, miksi Joonatan käyttää aikaansa harjoitellakseen erilaisia lentämistyylejä päivät pitkät. Ennen pitkään Joonatan kutsuttiin parven pitäessä neuvonpitoa piirin keskelle, joka voi tarkoittaa joko suurta häpeää tai suurta kunniaa. Hänet karkotetaan parvesta ja leimataan parven vanhimman toimesta hylkiöksi. Joonatan joutuu lähtemään eteläisisten kallioiden taakse elämään yksinäistä elämää. Joonatan kuitenkin pian huomaa eteläisten kallioiden takana olevan useita muitakin karkotettuja lokkeja, jotka ovat karkotettu samoista syistä kuin Joonatan. Joonatan on nyt paikassa, jossa saa harjoitella vapaasti lentämistä ja pian opittuaan lokeista vanhimmalta rajattoman lentämisen saloja hän rupeaa harjoittamaan muita karkotettuja lokkeja lentämään vapaalla tyylillä ilman rajoja. Lopuksi Joonatan oppipoikineen palaavat vanhan parven luokse. Parven luokse palaaminen on parven sääntöjen mukaan kielletty. Tätä sääntöä ei ole rikottu kertaakaan yli kymmeneen tuhanteen vuoteen.

Lokki Joonatan on herkkä ja taiteellinen teos, josta opin paljon siitä, miten jokaisella meistä on mahdollisuus onnistua unelmissamme sekä tavoitteissamme, jotka itsellemme asetamme, kunhan vaan teemme paljon työtä onnistumisen eteen. Olen aina asettanut itselleni unelmia, joiden toteutumisen eteen olen asettanut tavoitteita. Pystyin samaistumaan teoksen päähenkilöön Lokki Joonataniin heti ensimmäisestä kappaleesta alkaen. Olen tottunut siihen, että tuttavani ovat nauraneet unelmilleni ja pitemmän aikavälin tavoitteilleni, koska eivät ole pitäneet niitä realistisina. Kirjassakin Joonatan saa jopa omalta perheeltään vieroksuvia kommentteja siitä miksi hän harjoittelee mieluummin lentämistä, kuin harjoittelisi saalistamaan tehokkaammin päivittäisen ateriansa eteen. Kirjan kohdassa missä Joonatan karkotetaan parven luota, hän lähtee kohti tuntematonta ja löytää olemassaololleen tarkoituksen. Tämä on erittäin hyvä esimerkki siitä, mitä pidän itse erittäin tärkeänä asiana, uskomista omiin unelmiin, sillä mitä lähemmäs pääset unelmaasi, sitä enemmän tunnet olosi onnelliseksi. Unelmien toteutumisen eteen on kuitenkin tehtävä valtava määrä töitä ja jopa uhrauksia. Kirjassa puolivälin jälkeen Joonatan on jo sisäistänyt valtavan määrän rajattoman lentämisen saloja, niin paljon että muut lokit alkavat seuraamaan häntä ja haluavat Joonatanin opettavan heitä. Kirjan loppupuolella suuri joukko muita lokkeja pitää Joonatania jopa jumalallisena hahmona. Tämä taas on mielestäni erittäin hyvä esimerkki siitä, miten johtajaksi voi kuka tahansa harjoitella. Voisin siis kiteyttää idean lyhyesti ja ytimekkäästi: jos haluat saavuttaa unelmasi, aseta tavoitteet ja tee niiden eteen niin paljon työtä, että onnistut ja jos et onnistu heti ensimmäisellä yrityksellä, tee se uudestaan niin kauan, kunnes onnistut.

Lopuksi haluan vielä kertoa mistä pidin kirjassa ja mistä taas en ja kenelle sitä suosittelisin. Ensimmäiseksi haluan sanoa, että odotukseni kirjaa kohtaan olivat korkeat, koska olin saanut useammalta henkilöltä suositukset kirjalle. Jo heti ensimmäisessä kappaleessa sain kylmänväreitä lukemastani. Teksti käsitteli niin paljon ajatuksia, joita olen itsekin pohdiskellut ja tilanteita joissa olen ollut. Teos kokonaisuutena oli erittäin mukaansatempaava ja helposti luettava. Pidin myös kirjan kuvista, jotka oltiin kauniisti sijoitettu niin, että lukija saa selkeämmän kuvan tapahtumista. Erityisesti pidin kirjan juonesta, joka oli arvaamaton, mutta hyvin opettavainen. Olin suorastaan ällistynyt miten hyvin kirjoittaja oli onnistunut kirjoittaa näin koskettavan tarinan lokista, jolla oli unelma. Ainut asia mikä sitten jäikin harmittamaan kirjassa, oli se, että se loppui jopa vähän liian nopeasti. Suosittelen kirjan lukemista jokaiselle henkilölle, jolla on jokin unelma ja halu toteuttaa se tai henkilöille joilla on tavoitteita ja halu saavuttaa ne. Huomasin myös, että kirja on erittäin motivoiva ja jopa inspiroiva. Suosittelisin sitä siis myös henkilöille, jotka ovat elämässään tilanteessa, jossa eivät ole aivan varmoja mitä haluavat tehdä tai haluavatko tehdä sitä mitä tällä hetkellä tekevät. Kirja sopii luettavaksi myös henkilöille, jotka etsivät jotain uutta näkökulmaa elämäänsä. Lisäksi löysin myös kirjan loppupuolelta viittauksia uskontoihin ja siihen, miten ne ovat muokkautuneet vuosien saatossa. Kirjasta siis löytyy erittäin paljon asiaa lyhyehköstä sivumäärästään huolimatta moneen makuun.

Kommentoi