Tampere
17 Jun, Monday
19° C

Proakatemian esseepankki

Lohkoketjuteknologia ja kryptovaluutat muuttavat maailmaaKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Viime vuosina on ollut paljon puhetta tulevaisuuden megatrendeistä ja innovaatioista. Yksi seuraavista tulevaisuuden megatrendeistä tekee ja on tehnyt tuloaan viime vuosina kovaa vauhtia – puhutaan blockchainista, eli lohkoketjuteknologiasta ja sen tuomista mahdollisuuksista, erityisesti finanssipuolella.

Tässä maailmassa kaikki perustuu luottamukseen. Erityisesti kaupankäynnissä aina korostetaan ja painotetaan luottamuksen tärkeyttä.  Nykyään luottamuspula ratkaistaan käyttämällä välikäsiä kuten pankkeja, palveluyrityksiä ja valtion virastoja. Ne kuitenkin lisäävät kustannuksia ja hitautta – ja usein melkoisia ongelmia. Tämä kävi tuskallisen ilmeiseksi vuonna 2007 alkaneessa finanssikriisissä, kun välikädet eli pankit olivat kaataa koko maailmantalouden. (Tivi, 2017.)

Finanssikriisi vaikutti vahvasti lohkoketjuteknologian syntyyn, joka puolestaan mahdollisti digitaalisen valuutan kehityksen. Digitaalinen raha, eli toisin sanoen kryptovaluutta tulee tulevaisuudessa mullistamaan kaupankäyntiä koko maailmassa. Esimerkiksi kryptovaluutoista eniten maailmaa puhuttanut Bitcoin kasvattaa suosiotaan jatkuvasti. Kryptovaluutat tulevat varmasti muuttamaan tulevaisuuden kaupankäyntiä, niin positiivisissa kuin myös negatiivisissa merkeissä. Yle Uutiset kirjoittivat eilen, että ministeriö aikoo suitsia Bitcoinien kauppaa – he haluavat tietoonsa, ketkä käyttävät kryptovaluuttoja. Kryptovaluuttojen ongelma on mielestäni tällä hetkellä se, että ne eivät ole KYC (know-your-customer) “suojattuja”, jolloin tämä tuo omat haasteensa ja ”anonyymi” rahanvaihto mahdollistaa rikollisen kaupankäynnin, ilman sen suurempaa pelkoa kiinnijäämisestä. Sen takia virtuaalivaluuttojen vaihtopalvelut ja kryptopörssit halutaan sääntelyn piiriin muun muassa rahanpesun ja järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi.

Olen täysin sitä mieltä, että kryptovaluutta tulee mullistamaan tulevaisuuden kaupankäynnin, etenkin niille ihmisille, jotka ovat tällä hetkellä pankkien ja maksujärjestelmien ulkopuolella. On vain ajan kysymys, milloin kaupankäynti tulee mullistumaan ja mikä/mitkä kryptovaluutat sen mahdollistavat. Loppujen lopuksi kryptovaluutan arvo kuitenkin perustuu ainoastaan kysynnän ja tarjonnan lakiin. Oheisessa kuvassa on selitetty lohkoketjun toiminta hyvin yksinkertaisesti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LÄHTEET:

Tivi. 2017. Blockchain mullistaa maailman kuin internet. Luettu: 26.1.2018.

https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/blockchain-mullistaa-maailman-kuin-internet-6623590

Yle Uutiset. 2018. Ministeriö aikoo suitsia bitcoinien kauppaa – viranomaiset haluavat tietoonsa ketkä käyttävät kryptovaluuttoja. Luettu: 26.1.2018.

https://yle.fi/uutiset/3-10036879

 

Kommentoi