Tampere
30 May, Thursday
17° C

Proakatemian esseepankki

Kuuntelemisen tärkeä taitoKirjoittanut: Mui Hong - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

Punahilkka kysyi isoäidiltään: ’’Mummo, miksi sinulla on niin isot korvat?’’ Mummo vastasi, jotta voisin kuulla sinua paremmin. Meillä on kaksi korvaa ja yksi suu, luonnollisesti, koska puhumisen sijaan meidän on opittava kuuntelemaan enemmän mitä muilla kanssakävijöillämme on sanottavana. Kuuntelemalla saamme arvokasta tietoa, jolloin aina opimme jotain uutta. Loistavat puhujat ovat niitä, joilla on kuuntelemisen taito hallussa.

’’Ollaksesi hyvä puhuja sinun pitää noudattaa vain yhtä sääntöä: opettele kuuntelemaan.’’ Chris Morley

 

Miksi kuuntelemista pitäisi opetella?

 

Kuuntelemista liitetään usein musiikin kuunteluun. On kuitenkin muistettava, että musiikin kuuntelemisen lisäksi kuunteleminen on toisen ihmisen kuuntelemista.

Proakatemialla opiskellaan ja yritetään tiimeittäin. Jotta tiimidynamiikka toimisi mahdollisimman mutkattomasti, kuuntelutaidot korostuvat. Kuuntelemalla tiimiläisiämme opimme tuntemaan työtovereitamme paremmin, olemme enemmän perillä heidän arvoista ja toimintatavoista. Kuuntelemisella on monta sijaa, yksi niistä on tiimiläisten välille syntyvä yhteinen ymmärtäminen asiasta kuin asiasta. Tiimiyrittäjyyden perustamisen alkutaipaleella tulee koettua monet ristiriitatilanteet. Väärinkäsitykset syntyvät, koska emme keskity kuuntelemaan toista vaan mielemme ja ajatuksemme vaeltavat vapaasti toisenlaisessa maailmassa. Vaeltamisesta johtuen mielemme jää vaan yksittäisiä sanoja sieltä täältä, emmekä jälkeenpäin osaa yhdistää niitä oikeaan asian ytimeen. Päälle puhumisen sijaan kuuntelemisella saadaan ratkaistua monet konfliktit ja väärinkäsitykset.

Tiimissä, jossa puhumisen sijaan keskitytään toisten kuunteluun voivat myös paremmin ja työskentelevät tehokkaammin, sillä kuulluksi tuleminen vaikuttaa työmotivaatioon. Kuunteleminen on tärkeää osuuskunnan työhyvinvoinnin kannalta. Kuuntelijalle se on vielä tärkeämpää, koska kuuntelevaa ihmistä arvostetaan, häneltä kysytään neuvoja ja hänen kanssaan jakaa mielellään informaatiota.

Tiimityöskentely perustuu yhteistyöhön, ja kuuntelu on edellytys hyvällä yhteistyölle. Yhteistyö on heikolla jäillä, jos koemme ettei meitä kuunnella. Kuuntelemattomuuden erinäisistä syistä johtuen vetäydymme syrjään emmekä halua olla vuorovaikutustilanteissa mukana, jos meille annetaan vaikutelma arvostuksen puutteesta. Osuuskunnassa, jossa korostetaan puhumista yli kaiken kannattaa jatkossa perehtyä enemmän kuuntelemisen puoleen. Kuuntelemista voi harjoitella yhtä lailla kuin vaikkapa pianonsoittoakin. Jos et ymmärrä mitä toinen tarkoittaa kysy ja pyydä tarkennusta, sillä niin kuin ikivanha sanonta antaa ymmärtää, kysyvää ei tieltä eksy.

Yritykset ovat havahtuneet kuuntelemisen tärkeyteen ja sen tuomaan hyötyyn. Käskyttämisen sijaan moderni johtaja käyttää toista tehokeinoa eli kuuntelemista esimerkiksi yrityksen toiminnan kehittämiseen. Yrityksen johtajat kysyvät työntekijöiden mielipiteitä ja kuuntelevat heidän kehitysideoita isojen päätösten tueksi, ja näin ollen nämä yritykset menestyvät paremmin kuin ne, joissa kuunteleminen ei kuulu yrityksen toimintakulttuuriin. Esimies, joka kuuntelee alaisiaan tietää missä alainen on hyvä ja mistä hän on erityisen kiinnostunut. Saamansa tiedon perusteella esimies osaa sijoittaa oikeat tekijät oikeisiin työtehtäviin. Kun työntekijä saa tehdä sitä, mitä hän osaa parhaiten ja mistä nauttii eniten, yritys hyötyy hänen taidostaan ja tehokkuudestaan.

Hyvä viestintätaito on olennainen osa jokaisen yrittäjän menestystä. Kuuntelemista ehkä vähätellään ja korostetaan puhumista, mutta nykyään viestintätaidosta kuunteleminen on kaikista tärkein. Kuunteleminen on vaikea taito, ja siksi sitä osataankin arvostaa enemmän. Kuunteleminen on tärkeässä roolissa, koska se on edellytys jatkuvalle keskustelulle. Ilman kuuntelemista keskustelun virta pysähtyy yhtä nopeasti kuin Tammerkosken pato tyhjennysprosessin aikana. Joskus suu on pidettävä tiukasti kiinni, ja korvat laitettava mahdollisimman isosti hörölle, koska kuuntelemalla osoitat olevasi hetkessä läsnä ja kunnioittavasi toista keskustelevaa osapuolta.

Sulje silmäsi ja anna kuuloaistisi vaeltaa hetken hiljaisessa huoneessa. Vaienna kaikki muut äänet korvistasi. Mitä kuulet?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aihetunnisteet:
Kommentoi