Tampere
23 May, Thursday
20° C

Proakatemian esseepankki

Kutsumuksesta SiilikonseptiinKirjoittanut: Arto Ala-Seppälä - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Upeaa työtä!
Lauri Järvilehto
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

AIHE: Myynti, asiakkuudeet ja verkostot
Luokitus: 2 esseepistettä, yksilö essee
Kirjoittajat: Arto Ala-Seppälä

Johdanto

Hyvin moni meistä harhailee ja etsii suuntaa elämälleen. Elämän tarkoitus on varmasti yksi suurimpia ja vaikeimpia kysymyksiä meille jokaiselle. Mihin minä aikani täällä käytän? Kuinka elätän itseni? Kuinka voin olla osa tätä yhteiskuntaa? Varmasti mieleen juolahtaa monta muutakin kysymystä elämän eri osa-alueilta.

Edeltävässä esseessäni kirjoitin lyhyen esimerkin siitä kuinka omaa intohimoa ja merkitystä voi lähteä kartoittamaan käyttämällä apuna Business Model Canvas -kaaviota. Kirjailija ja filosofi Lauri Järvilehto on laatinut näihin kysymyksiin myös oman oppaan nimeltä Upeaa työtä! Kirja opastaa oman kutsumuksen kartoittamiseen, siilikonseptin laatimiseen, antaa eväät työnhakuun ja yrittäjyyteen.

 

Kutsumuksesta Siilikonseptiin

Järvilehto kertoo kirjassaan kutsumuksen kolmesta tukipilarista, mitkä ovat vapaus, virtaus ja vastuu (2013, 27). Vapaus tarkoittaa sitä, että saat tehdä asioita mistä todella nautit ja mitkä tuottavat sinulle parhaita tuloksia (Järvilehto 2013,32). Virtaus tarkoittaa tilaa, missä voit työskennellä kykyjesi ja osaamisesi rajamailla niin, että asiat kuitenkin sujuvat onnistuneesti, mutta kehittävät osaamistasi entisestään (Järvilehto 2013, 34). Vastuu on sitä, että mietit, mikä on sinulle parhaaksi, mutta voit osaamisellasi tuottaa aitoa hyötyä ja iloa muille eettisin keinoin (Järvilehto 2013, 38). Kun pystyt tunnistamaan nämä kolme asiaa elämässäsi, on sinulla mahdollisuus löytää kutsumuksellinen työ.

Oman intohimon löytämiseen Järvilehto tarjoaa avuksi työkalun nimeltä kutsumuskartta. Kutsumuskarttaan listaat itsellesi ensin kaikki ne asiat minkä tekemisestä pidät ja sen jälkeen pisteytät kaikki toiminnot asteikolla yhdestä kolmeen seuraavasti; 3) Asiat, joita saat tehdä jo sydämesi kyllyydestä, 2) asiat, joita tekisit mieluusti enemmän, jos aika tai raha sen sallisi, 1) asiat, joita et pääse tekemään tarpeeksi tai et ollenkaan. Seuraavaksi tehtäväsi on selvittää, miten voisit synnyttää tilanteen missä jokainen kirjoittamasi tekeminen saisi arvosanaksi kolmosen. (2013, 43)

Kuten edellisessä esseessäni, otsikolla Itsensä uudelleen kaupallistaminen, nousi esille persoonallisuuden merkitys kutsumustyössä, myös Järvilehto korostaa luonteenvahvuuksien merkitystä. Kirja tarjoaa kartoittamiseen valmiin luonteenvahvuustyökalun, millä voit tunnistaa viisi vahvinta rooliasi (2013, 65). Omasta kokemuksesta voin kuitenkin todeta, että välttämättä ympärillä olevat ihmiset eivät koe vahvuuksiamme tai heikkouksiamme aina samalla tavalla kuin me itse ne koemme. Siksi onkin tärkeää kartoittaa omien uskomuksien lisäksi vahvuuksia myös lähipiiristäsi tai työyhteisöstäsi. Belbin-tiimiroolitesti on tähän oivallinen työkalu.

Siilikonseptin tavoitteena on kartoittaa miten voit ansaita rahaa sillä mitä haluat tehdä. Ansaitsemisessa avainasemassa on arvon tuottaminen muille tavalla tai toisella, joko tuotteella tai palvelulla. Siilikonseptia voidaan kuvata kolmella ympyrällä, jossa ensimmäinen ympyrä pitää sisällään intohimoisen tekemisen, toisessa olemassa olevat taidot ja kolmannessa ansaintamallin. Kutsumuksellinen työ on siellä missä intohimosi ja taitosi kohtaavat toimivan ansaintamallin. (Järvilehto 2013, 84)

 

Pohdinta

Avainasemassa merkitykselliselle tekemiselle on itsetuntemus. Mikäli omaa juttua ei ole vielä löytynyt, niin voi olla, että et ole kokeillut riittävästi erilaisia asioita. Rohkaisenkin jokaista kokeilemaan ja etsimään erilaisia mahdollisuuksia työelämässä. Olen ollut siinä onnellisessa asemassa, että olen saanut mahdollisuuden päästä kokeilemaan paljon eri työtehtäviä elämäni varrella.

Kokemuksen pohjalta olen kartoittanut omaa osaamistani ja mielenkiinnon kohteita. Tulevaisuudessa haluaisin toimia yritysjohdon konsulttina myynnin- ja markkinointiasiantuntijana, sekä työhyvinvoinnin ja -johdon kokemusasiantuntijana. Yritysilmeet ja brändit ovat aina olleet lähellä sydäntäni ja siksi logot, verkkosivut, sisältötuotanto ja painotuotteet ovat intohimoni. Toisaalta olisin myös kiinnostunut olemaan osakkaana tapahtuma-alan tai siivous- ja kunnossapitoalan yrityksessä. Keikkailevan artistintyö ja tavoitteellinen levyttävä bänditoiminta olisi unelmien täyttymys. Suoramyynti on turvaverkkoni.

 

Lähteet:

Järvilehto, L. 2013. Upeaa työtä! Näin teet itsellesi unelmiesi työpaikan. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Tammi

Kommentoi