Tampere
17 Jun, Monday
16° C

Proakatemian esseepankki

Kokeileva tiimiKirjoittanut: Helena Tahlo - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

Kokeileva tiimi

 

Tiimimme on aina hyvin aivoin kaikenlaisille kokeiluille ja olemme saaneet siitä myös paljon kehuja ja positiivista palautetta. Miksi tiimimme on niin kokeilunhaluinen ja aina avoin uudelle? Tähän en oikeastaan tiedä tarkkaa vastausta, mutta aina tiimissämme ilmenee lause ”Mitä harmia kokeilemisesta on!”

 

 

Hupitiimi

 

Viime syksyn organisaatiopäivillä, kävimme läpi tiimimme minitiimejä ja sitä, oliko kaikki tälläkin hetkellä oleellisia ja olisiko tarvetta jollekin uudelle. Hupitiimi idea oli yksi tiimiehdotus, joka tuli ilmoille, vaikkakin osa tiimiläisistämme eivät nähneet tuolle tarvetta. Kuitenkin hyvien perustelujen ja toimintasuunnitelman myötä Hupitiimi sai suosiota ja päätimme kokeilla ideaa. Nyt keväällä 2022 Hupitiimimme on yksi Kipinän ytimessä pyörivistä edustajista, joka luo Kipinän yhteishenkeä ja lisää hupia arkeemme. Hupitiimille on myös ajan saatossa muodostunut ja kehittynyt tehtäväalue, jossa se tekee tiivistä yhteistyötä myös oppimistiimimme kanssa muun muassa mökkipajan suunnittelussa.

 

 

Dialogi

 

Viimeisen puolentoistavuoden ajan olemme kokeilleet monenlaisia kokeiluja muun muassa helpottaaksemme ja kehittääksemme pajoissa tapahtuvaa dialogiamme. Kipinä on tiimi, jonka keskustelu on hyvin nopeaa ja varsin kiivastakin välillä. Useat ristipölyttäjät ovat motorolan aikana maininneet, kuinka vaikeaa on saada puheen vuoroa tai edes pysyä mukana keskustelussa. Näinä kertoina on taas tiimimme useasti maininnut, kuinka kerrankin oli rauhallisempaa keskustelua pajoissa. Yksi syy keskustelun nopeille tempoille oli hyvin kriittiset paja aiheet, joista ilmeni vahvoja mielipiteitä, sekä innostavat aiheet, jotka synnyttivät paljon ideoita.

 

 

Yhden syksyn pajan jälkeen jäimme tiimimme kanssa keskustelemaan yhdestä hyvin painavasta ja tunteita herättävästä aiheesta, joka koski koko tiimiämme. Huomasimme ”dialogin” aikana, että koko keskustelusta ei tullut mitään, koska jokainen meistä halusi sanoa sanottavansa ja lopulta kaikki puhuivat päällekkäin. Tässä kohtaa totesimme, että joku roti tähänkin on saatava, joten otimme kyseiseen keskusteluun sormipuheenvuorot testiin. Ja yllättäen dialogimme rauhoittui ja kaikki saivat omalla vuorollansa sanoa sanottavansa.  Kokeilimme myös kerran monille tiimeille tuttua viiden sekunnin sääntöä, mutta siitä seurasi vain viidensekunnin hiljaisuus ja sen jälkeinen kiivaiden puheenvuorojen saaminen.

 

Tiimin toimintahäiriöt pajassa, kävimme keskustelua yhä kehitettävästä dialogista ja puheenvuorojen ja kommenttien jakaantuneisuudesta. Yhdeksi ehdotukseksi tuli ilmoille, että tiimissämme yksi henkilö pitäisi kirjaa kahden viikon ajan pajassa tapahtuvista puheenvuoroista, tietenkin ilman tiimiläisten tietoa. Tällöin kukaan ei voisi ruvet kontrolloimaan puheitansa ja saisimme todellisen puheenvuorojen jakauman. Olimme tiimimme kanssa hyvin yksimielisiä, että tätä kannattaisi kokeilla ja oppimistiimimme ottaisi haltuun kokeilun. Saa nähtäväksi mitä kokeilusta selviää ja miten se tulee vaikuttamaan jatkossa dialogiimme.

 

Suurin syy syksyisen dialogin kehitykselle selittää, pajojen ennakkotehtävien parantaminen ja sille luodut kriteerit, sekä tiimiläisten esseiden kehitys ja lukemisen lisääminen. Syksyllä osalta tiimiläisiltä tuli ilmi, että toivoisivat saavansa enemmän teoreettista pohjaa pajoille ja täten syvempää keskustelua. Kokeilu on toiminut hyvin ja saanut suurta suosiota motorolissa.

 

 

Muita kokeiluja

 

Olemme ottaneet kokeiluun johtoryhmän kahteen jaon, jossa toimintaamme tukee sekä BL, että HR. Tämä muoto on ollut mieluinen kokeilu ja nyt keväällä jatkamme samalla radalla. Olemme kokeilleet monenlaisia palautteenanto harjoituksia ja tätä tulemme myös jatkamaan tulevaisuudessa. Projektipajat, mentorit, HR ja BL minikeskustelut, kuukausittaiset tiimitapahtumat, esseebuddy, välideadlinet ja niiden palkitsemiset, tiimin mentorin hankkiminen ja vaikka mitä muuta.

 

2022 syksy

 

Tiimillä on tällä hetkellä selvityksessä, olisiko Kipinällä mahdollisuutta pitää pajapäivät peräkkäisinä päivinä. Syy tälle on tahto tila teorian lisäämistä pajatilanteisiin, sekä mahdollisuus syventyä paremmin aiheeseen. Ajatuksena olisi, että ensimmäisenä pajapäivänä käytäisiin aiheesta teoria pohjaa läpi ja seuraavassa pajassa jatkettaisiin aiheen parissa dialogilla.

 

FinalCamp tiimi

Olemme tiimimme kanssa alkaneet nyt keväällä suunnittelemaan finalcamppiamme ja suunnitteilla on seuraavana organisaatio päivänä luoda tiimi, joka hoitaa kaikkia finalcampin asioita ja vie prosessia eteenpäin. Mökkipajassa sivuuttiin jo ideaa ja monta kiinnostunutta osallistujaa löytyi ja enää tarvitsee lukita päätökset ja kehittää raamit tiimin tehtäville.

 

 

Koonti

 

Jokainen tiimi on erilainen, mutta kokeilemalla oppii.

Kommentit
 • Micaela Erola

  Hauska huomata miten teksti taas osuu sopivasti itselle. Mm. minä olin hupitiimiä perustaessa sitä vastaan, koska en nähnyt siinä silloin mitään järkeä, mutta nyt en ottaisi hupitiimiä pois todellakaan Kipinän minitiimeistä. Hupitiimi on järjestänyt meille kaikkea niin kivaa, mutta koen, että myös mökkipajoissa hupitiimillä on isoin rooli. Myös dialogikokeilu mistä puhut, esiteltiin tänään, ja minusta siinä näkyy vielä hyvin Kipinän kehityskohta: Dialogi. Ei vain puheliaimmilla tai hiljaisemmilla oli kehitettävää, vain kaikilla on, voisimme ohjailla keskustelua paremmin kysymysten avulla ja lopettaa toisen komppaamisen. Myös pajavihko olisi hyvä saada ”järkevämpään käyttöön”, hengitystauotkin olisivat kivoja. Mutta uskon, että oikeaan suuntaan ollaan menossa, on tästä jo niin usein keskusteltu ja kehitysideoita ehdotettu ja toteutettu. Hyviä ajatuksia kokonaisuudessaan!

  21.4.2022
 • Emilia Mäkelä

  Hyvin kiteytetty. Jään jännityksellä odottamaan puhevuorojen jakauman tilastoa vai onko se jo kenties julkistettu?
  Olisi ollut kiinnostava lukea pohdintaa omasta kehityksestäsi dialogin suhteen.

  Itselle oli helppo ymmärtää hupitiimin merkitys monenlaisen työkokemuksen kautta. Yhdessä hauskanpito hitsaa tiimin yhteen ja hupitiimin hyvä toiminta on pyörtänyt vastustajien mielipiteet. Hupitiimillä on suuri merkitys myös tiimin jaksamisen ja palautumisen kannalta. En muista olitko se juuri sinä, joka tiimiä ehdotti, mutta ainakin olet ollut yhtenä kantavista voimista. Kiitos siitä.

  6.5.2022
Kommentoi