Tampere
19 May, Sunday
22° C

Proakatemian esseepankki

Kierrätyksellä bisnestä?Kirjoittanut: Timo Myöhänen - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Taas se tapahtuu

Taas tapahtuu aika-ajoin toistuva tilanne, missä pyörittelen mielessäni aikaisemmin tapahtunutta tilannetta, tapausta, ajatusta tai epäkohtaa. Kehittelen luonnostaan jonkinlaisen pikaisen ratkaisun ja puntaroin sen mahdollisuuksia menestyä käytännössä toteutettuna. Nämä juolahdukset päätyvät poikkeuksetta ylläpitämääni ideapankkiin.

Tälläkertaa teen poikkeuksen, käytän tuotteliaan ideointihetkeni kirjoittamalla ajatukseni ylös blogiesseen muotoon sen sijaan että rustaan sen vain suoraan exceliini muiden ideoiden jatkeeksi. Mahdollisesti pystyn jäsentelemään ideaa jopa laajemmin ja laadukkaammin.

Lyhykäisyydessään idea on seuraava: Käytettyjen pakkausmateriaalien edelleenmyyminen.

Olen ollut erään liikkeen verkkokaupassa töissä. Verkkokauppaan kuuluu olennaisena osana tilausten pakkaaminen asianmukaisella tavalla. Pakkaamisessa käytämme poikkeuksetta joko pahvilaatikoita tai kuplamuovikuoria. Kuten arvata saattaa, pakkausmateriaalia kuluu sesongin aikana paljon. Käytämme verkkokaupassamme jonkinverran uusia pahvilaatikoita, mutta enimmäkseen käytämme käytettyjä laatikoita. Hyödynnämme taloon saapuneen tavaran pakkausmateriaalit laatikoiden ja täytteiden osalta lähetettävissä paketeissa.

Tiedän että verkkokauppamme investoi satoja euroja uusiin laatikoihin mahdollistaakseen tilausten toimittamisen ja liiketoiminnan sujumisen. Tuo muutaman sadan euron invesointi on saumma, jonka näen mahdollisuutena!

Samalla kun keräämme kaikki sopivat pahvilaatikot uusiokäyttöön säästääksemme rahaa, vaivaa ja luontoa, viereisessä tavaratalossa on takapihallaan valtavat prässit, jotka puristavat kerran käytetyt laatikot paaleiksi. Paalit päätyvät toki kierrätyskartongin raaka-aineeksi, mutta miksi laatikoita ei voisi käyttää vielä kertaalleen sellaisenaan ennenkuin ne kierrätetään raaka-aineena? Jos saisimme hakea verkkokauppaamme viereisen tavaratalon pahvilaatikot, meidän ei tarvitsisi todennäköisesti koskaan investoida pahvilaatikoihin ja rahaa säästyy muihin tarpeisiin!

Homma menisi suurinpiirtein näin:

 • Olisimme käytettyjen pakkausmateriaalien välittäjä, myyjä, verkkokauppa tai tukkuri.
 • Hankkisimme pakkausmateriaalit toimijoilta, joilta syntyy päivittäin suuret määrät erikokoisia pahvilaatikoita. (Tällaisia toimijoita on teollisuudessa ja kaupan alalla).
 • Varastoimme pakkausmateriaalit asianmukaisesti
 • Myymme pakkausmateriaalit markkinahintoja edullisemmin niitä tarvitseville

On tarkkaan laskettava, millä hinnalla pystyisimme hoitamaan materiaalin hankinnan, logistiikan ja varastoinnin, sekä millaiseksi myyntihinnat muodostuvat prosessin loppupäässä.

Huomioitavaa

Nopealla etsinnällä en löytänyt vielä yhtään toimijaa, joka myisi tai välittäisi käytettyjä pahvilaatikoita. Uusien pakkauksien myyjiä on runsaasti!

Osa verkkokaupoista ilmoittaa uusiokäyttävänsä pakkausmateriaalit. Näin ne viestivät kestävästä toiminnastaan. Mahdollisuutena olisi siis lisätä tällaisten verkkokauppojen määrää ja markkina-arvoa. Villeimmässä ajatuksessani loisimme jonkinlaisen sertifikaatin tai brändin, joka viestii että yrityksessä käytetään kierrätyspakkauksia ja huomioidaan näin kuluttamisen ympäristövaikutukset. Samanlaisen sertifikaatin voisi saada myös pakkausmateriaalit luovuttava toimija.

Jätteiden käsittely on yrityksille ja toimijoille kuluerä. Jos joku hakisi jätteitä yrityksestäni ilmaiseksi pois tai parhaimmassa tapauksessa jopa maksaisi siitä, olisin hullu jos en sitä hyödyntäisi. Olisiko meillä siis jopa mahdollisuutta maksaa yritykselle kerran käytetyistä pahvilaatikoista? Hanki halvalla ja myy kalliimmalla ideaa noudattaen.

Monet verkkokaupat käyttävät omilla printeillään varustettuja pakkauksia. Liike jossa itse olen töissä, käyttää pakkauksien teippaamiseen omalla logolla varustettua teippiä. Vaikka pahvilaatikossa olisikin jonkun muun yrityksen merkki, se peittyy huomaamattakin oman yrityksen teipillä pakkausta kasatessa.

Ajatusta tukee esimerkiksi maaseudun tulevaisuuden artikkeli, missä kerrotaan hieman erilaisesta bisneksestä liittyen kierrättämiseen. Yhtäläisyytenä on kuitenkin toisten toimijoiden jätteiden hyödyntäminen yydelleen kannattavan liiketoiminnan muodossa.

 

Onko tästä mihinkään?

Yllättävät juolahdukset ovat monesti hyvin antoisia (ainakin omasta mielestäni). Ideatasolla blogiesseen muotoon kirjoittaminen saattaa olla parempi tapa merkata idea muistiin kuin se, että merkkaan sen Exceliini listan jatkeeksi. Tähän ideaan on syytä palata vielä!

 

Lähde: https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/ymp%C3%A4rist%C3%B6ty%C3%B6-tuotti-uutta-bisnest%C3%A4-eko-expert-kierr%C3%A4tt%C3%A4%C3%A4-muidenkin-eristeet-1.166507

 

 

Kommentit
 • Ville Pajala

  Huikeeta Timo!
  Niinkuin tiedät myös mulla on tällainen idealista, jonne vähän väliä lisäilen mitä erikoisempia arjen havainnoista saamiani ideoita. Ongelmana vaan on se, että ne ideat yleensä pyörivät päässäni sen max pari päivää, johtamatta juuri mihinkään ja vähitellen unohtuvat listan täyttyessä uudemmista.
  Ideoita pitäisi ehdottomasti vain jakaa rohkeammin muille silloin kun niitä mieleen juolahtaa ja tällainen essee on keino mitä itsenikin pitää ehdottomasti vielä kokeilla. Selkeästi olet myös pohtinut ideaa melko pitkälle, kun olet sen esseen muotoon kirjoittanut, mikä on hyvä ja oikeastaan sen jälkeen ei ole edes huono juttu, jos idea jää vain ideaksi, kun sen mahdollisuuksia on ainakin kunnolla pohtinut.

  6.1.2019
Kommentoi