Tampere
03 May, Friday
13° C

Proakatemian esseepankki

Kevät motorola



Kirjoittanut: Aaron Siljander - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Tunne lukkosi - vapaudu tunteiden vallasta
Kimmo Takanen
Esseen arvioitu lukuaika on 8 minuuttia.

Päädyimme tekemään soluesseen kevään reflektoinnista, sillä jokaisella meillä on varmasti hieman eri näkökulmia keväästä ja olemme kohdanneet kukin omanlaisia haasteita kevään aikana. Yhdessä tekemisen myötä pääsimme paremmin katsastamaan myös toisiemme ajatuksia hieman tarkemmin, ja keskustelemaan kokemistamme tapahtumista ja fiiliksistä. Tämä auttaa meitä ymmärtämään vieläkin paremmin toisiamme ja erilaisia persoonia. Olemme tehneet reflektoinnin motorola tyylillä, ja alla tulee jokaisen kysymyksen alla olemaan meidän kaikkien vastaukset. Tämän myötä on myös helppo vertailla kolmen niin erilaisen kirjoittajan ja persoonan tekstejä heti peräkkäin. 

 

Mitä hyvää? 

Kevät 2020 on ollut maailmanlaajuisesti koetteleva. Omalla kohdallani tilanne on onneksi ollut suhteellisen hyvä, sillä tuloni eivät ole kiinni työteosta ollessani päätoiminen opiskelija. Oma yrityksemme EvisionOsk. on tähän asti onnistunut sopeutumaan kyseiseen tilanteeseen mielestäni todella hyvin. Olen osa Evisionin Verkkotalli-projektia ja vastaan meillä markkinoinnista. Etätyöhön olen sopeutunut todella hyvin ja nautin siitä. Kotona työskennellessäni pystyn uppoutumaan työhöni ja koen usein pääseväni flow-tilaan. Kotona minulla on pöytäkone ja kaksi näyttöä helpottamassa työntekoani. Proakatemialla en päässyt töitä tehdessäni flow-tilaan keskittymisvaikeuksien takia. Proakatemialla on paljon ärsykkeitä, jotka häiritsevät omaa työskentelyäni. Kavereita nähdessäni tulee usein houkutus mennä juttelemaan heidän kanssaan, tai he tulevat juttelemaan minulle keskeyttäen työnteon. Syyllistyn myös itse aika-ajoin samaan työnteon rikkomiseen toki riippuen tilanteesta. Toisaalta minua harmittaa Academic Adventuresin peruuntuminen, mutta toisaalta olen tyytyväinen kyseisen projektin päättymisestä. Minun olisi pitänyt jättäytyä projektista pois aikaisemmin, mutta en kehdannut. Projektista oli tullut minulle riippakivi, enkä juurikaan nauttinut työnkuvastani. 

Kevään 2020 mökkipaja oli mielestäni suuri menestys. En alun perin halunnut osallistua mökkipajaan, mutta mökillä ollessani tunsin tiimiin kuuluvuuden tunteen nousevan sisälläni.Olen löytänyt kevään aikana oman paikkani tiimissä ja alueen, jolla haluan kehittyä. Kuluneen vuoden aikana olen opiskellut digitaalista markkinointia ja nyt, keväällä 2020, olen ilokseni huomannut osaavani suhteellisen paljon kyseisestä aiheesta. Minulta pyydetään apua digimarkkinointia koskevissa asioissa, joka puolestaan kasvattaa omaa merkityksellisyyden tunnettani sekä itseluottamustani. Haluan tällä hetkellä kehittyä digimarkkinoinnissa ammattilaiseksi ja mahdollisesti tehdä jopa opinnäytetyöni siitä. Valmistumisen jälkeen haluaisin jatkaa yrittäjänä, mikäli löydän hyvien tyyppien kanssa yhteisen linjan yrityksestä. En koe yrittäjyyden kuitenkaan olevan ainoa mahdollinen polku. Voin kuvitella itseni töihin johonkin toiseenkin yritykseen tekemään markkinointia. Kevään aikana oma ajatteluni on kehittynyt edelleen todella paljon. En yliajattele asioita enää ja tunnistaessani ajatuksia tai tunteita, usein selvitän niiden alkuperän ja miksi tunnen niin kuin tunnen. Tämä on ollut todella mielenkiintoista ja oman itseni ymmärrystä avaava tekniikka. Tunnelukkojen alkuperän tunnistaminen on ollut isossa roolissa näiden asioiden avaamisessa ja seuraamisessa.” – Aaron  

 

Kevätlukukausi starttasi suoraan haasteilla, jotka viikko viikolta vain lisääntyivät. Heti tammikuussa ymmärsin tiimin merkityksen, sillä olin silloin tiimissä, jossa en tullut toimeen muiden tiimijäsenien kanssa, vaikka projekti olikin sitä kuuluisaa ”unelmaprojekti” luokkaa. Se oli raskas päätös, mutta johti hyvään lopputulokseen. Ymmärsin, että tiimin sisäinen yhteishenki on kaikista tärkein, ja huikeat projektit syntyvät joka tapauksessa, jos tiimi toimii keskenään! 

Seuraava haaste olikin positiivinen, koska sain viettää kokonaiset kaksi viikkoa sveitsiläisten opiskelijoiden kanssa. He tulivat Sierren Team Academysta tutustumaan Proakatemiaan sekä suomalaisiin yrityksiin. Minulle se oli hyvä kielikylpy, koska juttelimme koko ajan englanniksi. Pääsin yritysvierailuihin sellaisiin paikkoihin kuten Leadfeeder ja Think Company. 

Lisäksi tutustuin uuteen pajakulttuuriin ja pystyin vertailemaan sveitsiläisten opiskelijoiden toimintatapoja Proakatemian tapoihin. Vaikka vaihto-opiskeluni peruuntui, kerkesin saamaan hyvän kokemuksen tästä ajasta sveitsiläisten kanssa. 

Paras asia, jonka sain kokeilla tänä keväänä, on kuitenkin etätyöskentely. Vaikka syy siihen ei ole parhaimmasta päästä, silti minulle se antaa hyviä eväitä tulevaisuuteen. Nyt sitä voi harjoitella, jotta myöhemmin pystyisin työskentelemään etänä, niin kuin olen aina unelmoinut. Etätyöskentely suoraan kodista sopii minulle paremmin kuin tietyssä paikassa tiettyyn aikaan oleminen. Pidän tätä haastetta ainutlaatuisena mahdollisuutena, josta nyt pitää saada kaiken irti.” – Irina  

 

 

Kevät alkoi Evisionissa uusien tuulien johdattamana. Olimme valinneet kolme liiketoimintahaaraa, joihin jokainen sai mennä oman mielen mukaan. Nämä kolme liiketoimintaa olivat kahvilatoiminta, nettisivutuotanto ja tapahtumatuotanto. Olin aluksi tätä kolmen liiketoiminnan strategiaa vastaan, mutta kevään alkaessa, olin sitä mieltä, että tämähän on aivan mahtava juttu. 

Kevät alkoi omalta osaltani hyvin, sillä minut valittiin tapahtumaporukan projektipäälliköksi. Olin tästä erittäin innoissani ja halusin antaa kaikkeni tälle. Sillä nyt olin päässyt opettelemaan asiaa mitä haluan oppia eniten tämän koulun aikana. Rupesin etsimään kirjallisuutta ja panostamaan projektipäällikkönä olemiseen. Kumminkin huomasin, että projektipäällikkönä toimiminen silloin, kun haluaa tehdä hieman eri tavalla kuin osa tiimistä, on vaikeaa. Näin päädyinkin tekemään mielestäni hyvän päätöksen ja siirryin Verkkotalli porukkaan, jossa pääsen jatkossa ottamaan enemmän koppia kyseisen liiketoiminnan myynnistä. Olen myös päättänyt jatkaa kesällä kyseistä hommaa ja panostamaan täysin myyntiin kyseisessä projektissa. Olen myös päässyt takaisin oman aikatauluttamisen rytmiin, toisin kuin projektipäällikön roolissa omat asiat pääsivät helposti unohtumaan. Olen kirinyt essee pisteissä erittäin paljon myös kevään aikana. Uskoisin että paras asia kevään tuomissa muutoksissa on kuitenkin vielä edessä, ja odotan kesältä suuria onnistumisia niin Evisionilta, omalta tiimiltä ja erityisesti itseltäni.” – Kimi 

 

Mitä kehitettävää? 

 

Alkuvuodesta 2020, tunsin itseni ulkopuoliseksi tiimissä. Tuntui, kuin minulla ei olisi ollut paikkaa Evisionissa. Olin osa kansainvälistä tiimiä sekä Academic Adventures-projektia. Syksyllä 2019, hain Proakatemian kansainväliseen tiimiin pakoon omaa tiimiäni. Tämä ei ehkä ollut kaikista paras ratkaisu, sillä ajauduin vain kauemmas omasta tiimistäni. Kansainvälisestä tiimistä ei tullut tiimiä missään vaiheessa, ja oma panokseni kyseiseen tiimiin oli ainoastaan Academic Adventures, joka söi todella paljon energiaani ja kulutti minua henkisesti. Kiireen ja aikaan saamattomuuden tunne olivat alituiseen läsnä. Turhauduin usein ja koin minulle uskotut tehtävät ainoastaan pakollisina, enkä niinkään mieluisina. Luulen omaavani keskimääräistä vähemmän mielipiteitä tiimin asioihin. En osaa sanoa, onko kyse kiinnostuksen puutteesta vai uskalluksesta tuoda omia ajatuksiani esiin. Olipa kyse kummasta tahansa, uskon sen johtuvan jostakin tunnelukosta. Tunnelukko on lapsuudessa ja nuoruudessa opittu tapa reagoida, kokea, tuntea, ajatella ja käyttäytyä. Kun tunnelukko nykypäivänä aktivoituu, meissä virittyy lapsuutemme tunteita, ja lukitumme tiedostamattamme toimimaan lapsuudessa opittujen selviytymismallien mukaisesti (Takanen, 2011). Olen pitkään kokenut kuulumattomuutta tiimiin, jonka uskon heijastuvan välinpitämättömyytenä tiimiä kohtaan. 

Tämä tunne on Korona epidemian ansiosta vähentynyt, mikä on erittäin kummallista. Tunnen tällä hetkellä suurempaa kuuluvuutta Evisioniin, kuin koskaan aikaisemmin. Suuri tekijä tämän tunteen nousuun on ollut kevään 2020 mökkipaja, jossa mielestäni tiimi hitsaantui enemmän kasaan. Vuoden 2020 alussa Evision jakaantui kolmeen pienempään projektiin. Jakautumisen myötä olen löytänyt oman paikkani pikkutiimissä ja koen sitä kautta löytäneeni paikan isommassa tiimissä – Evisionissa.Olen huomannut omaavani heikon uskon omaan tekemiseeni, joka ilmenee vastuun pakoiluna. Tämä pakoilu ja uskon puute tekemisessä johtuu tunnelukosta sekä ammattitaidon puutteesta. Tulin Proakatemiaan suoraan lukiosta, joten minulla ei ollut takanani esimerkiksi ammatillista tutkintoa tai työkokemusta. Koin olevani turha tiimissä ammattitaidottomuuteni takia. Olen puhunut tästä tiimilleni useaan otteeseen ja koen asian helpottuvan pikkuhiljaa. Tiedän tunteen vähenevän ajansaatossa kehittäessäni ammatillista osaamistani.” – Aaron 

 

 

Etätyöskentely toi mukanaan myös sellaisen asian, jossa minun pitäisi vielä paljon kehittyä. Nimittäin oman ajanhallinta on muuttunut hyvin vaikeaksi, kun pitää asettaa itselleni työajat itse. Olen tottunut tekemään asioita iltaisin, mutta se osoittautui sellaiseksi, että ajattelin töitä ihan koko ajan, ja en pystynyt nauttimaan vapaa-ajasta ilman stressiä siitä, että pitäisi vielä tehdä jotakin. Monesti asiat siirtyivät myöhemmälle, koska en osannut pitää omista aikatauluistani kiinni. Tämän takia kokeilen vieläkin erilaisia tapoja oman työskentelyn parantamiseen, jotta pystyisin selkeästä erottamaan työajan vapaa-ajasta. 

Verkkopalveluala on minulle sen verran uusi, että astuessani uuteen projektiin, en tajunnut puoltakaan, mitä porukka puhui. Kaikki termit olivat minulle täysin uusia. Oman roolin täsmentämisessä meni hetki, koska ensin piti oppia tuntemaan alaa, jolla työskentelen. Pian hyppäsinkin somesisältömarkkinointiin, jonka ansiosta pääsin oppimaan lisää verkkosivujen rakentamisesta sekä hakukoneoptimoinnista. Tässä on kuitenkin vielä paljon opittavaa! 

Tämä kevät on ollut minulle henkisesti hyvin raskas, koska maailmassa tapahtuvien asioiden takia moni minulle tärkeä asia peruuntui ja toi mukanaan paljon ongelmia. Piti yhdistää uudenlaista etätyöskentelytapaa, uuteen projektiin siirtymistä sekä opiskelua siihen, että voisin samalla ratkaista koulun ulkopuolisia haasteita. Välillä tuntui siltä, että olen vetänyt koko kevään naamio päässä enkä ole näyttänyt oikeita tunteita. Siitä kaikesta huomasin, että pitäisi oppia omaa stressinhallintaa, koska tulevaisuudessa yrittäjyysmaailmassa voi tulla kovempiakin haasteita.” – Irina 

 

 

Kehitettävää on varmastikin paljon, mutta yritän tiivistää mielestäni tärkeimmät pointit. Niin kuin aikaisemmin mainitsin, niin toimin suuren osan keväästä projektipäällikkönä. Kehityskohtia tältä ajalta ovat mm. aikatauluttaminen, järjestelmällisyys sekä itsensä johtaminen. Nämä pääsivät heti alkuun unohtumaan itseltä, kun yritin mahdollisimman paljon kuunnella tiimiläisiä, ja pyrin aina vain siihen, että kaikille löytyisi mieluisaa tekemistä ja kaikilla olisi hyvä olla tiimissä. Silloin unohdin esimerkiksi täysin itseni ja uppouduin esimerkiksi liikaa tekemään kaikkia pieniä asioita ja opettelemaan joitain spesifejä taitoja. Tämän vastakohtana minun olisi tullut keskittyä johtamiseen ja organisoimiseen enemmän. Kun yritin tehdä vähän kaikkea, niin itsensä johtaminen unohtui täysin, jolloin esimerkiksi tunsin hieman väsymystä ja että hirveästi olisi työtä tehnyt. Vaikka oikeasti omasta mielestä asiat olivat hieman levällään. Näin ollen jäi esseet tältä ajalta tekemättä, sekä kaikki muu kouluun liittyvä. Yritin tosiaan mielestäni tehdä liikaa kaikkea. Jolloin lopulta asioiden ja töiden aloittaminenkin tuntui liian haastavalta. Toki sain hyvää palautetta ihmisjohtamisesta, mutta muut asiat olisikin voinut tehdä toisin. Aikatauluttamisenkin jos olisi hoitanut paremmin, niin olisimme voineet asettaa selkeät tavoitteet ajoissa ja seuraamaan tekemistä ja sitä, että mihin suuntaan projekti on menossa. Tästä päästäänkin päätökseen, että keskityin vääriin asioihin ja yritin hoitaa montaa asiaa samaan aikaan liian nopealla tahdilla. 

Muuten keväältä kehitettävää mielestäni koko tiimillä on myynnissä. Siihen tulen itse perehtymään ja panostamaan tulevaisuudessa, sillä meillä on mielestäni kolme upeaa liiketoimintaa. Tämä upeus pitää vain vielä saada myytyä, jolloin liikevaihtomme kasvaa ja unelma palkannostosta toteutuu. – Kimi  

 

Mitä opin? 

 

Olen käyttänyt kevään 2020 digitaalisen markkinoinnin ja sen työkalujen opetteluun. Olen löytänyt edellä mainitusta aiheesta intohimon ja palon tekemiseen. Omien ajatusteni jäsentely, erilaisten tunteiden ja niiden alkuperien tunnistaminen on kasvattanut minua henkisesti todella paljon. Projekteista kieltäytyminen sekä pois jääminen on ollut todella vaikeaa, mutta tarpeellista oman jaksamiseni puolesta. Proakatemialla usein, varsinkin alkuvaiheessa, tiimiyrittäjät ottavat itselleen liikaa tekemistä. Näin kävi minullekin. Tammikuussa 2020, tunnistin omien voimieni riittämättömyyden useaan projektiin yhtä aikaa. Huomasin kykeneväni tehokkaaseen työskentelyyn ollessani mukana maksimissaan kahdessa projektissa. Osaan nykyään myös olla lähtemättä mukaan projekteihin, jotka eivät oikeasti kiinnosta minua. En siis lähde enää mukaan vain, koska en kehtaa kieltäytyä. Aikaisemmin en ole uskaltanut puhua suoraan tai antaa välittömästi palautetta, jos koen vääryyttä. Suoran ja välittömän palautteen antaminen ei ole helpoimmasta päästä ja se on edelleen vaikeaa, mutta kykenen siihen kuitenkin.” – Aaron  

 

 

Etätyöskentelyn ansiosta opin käyttämään to-do listoja, joiden avulla suunnittelin omaa työskentelyäni. Kun kukaan ei valvo, vastuu omasta tekemisestään on suurempi. Lisäksi opin Verkkotallissa kaikenlaisista verkkopalveluista, sillä tasolla, että pystyn selittämään niitä asioita sekä rakentamaan tästä tiedosta myyviä somepostauksia. Verkkotallin sometilien hallinta on minulle kevään suurin oppi, sillä vihdoinkin pistin kaikki omat tiedot käytäntöön siitä, kuinka rakennetaan yrityksen sometilit. Hyvä puoli tässä on se, että myöhemmin niitä voi käyttää referenssinä asiakkaita varten. 

Kiinnostuin kevään aikana myös digimarkkinoinnista. Pääsin vähän tutustumaan sen mahdollisuuksiin ja käyttötarkoituksiin, mutta käytännön harjoittelu on vasta edessä. Huomasin, että se somemarkkinointi, jonka osasin tehdä tähän asti, ei enää riitä minulle ja haluan kehittyä lisää.” – Irina  

 

 

Mielestäni opin taas paljon itsestäni kevään aikana, niin kuin olen oppinut jokaisena lukukautena itsestäni uusia asioita. Opin esimerkiksi saamani palautteen avulla, olevani hyvä ihmisten kanssa, mutta liian kärsimätön joissain asioissa. Tämä tulee ilmi esimerkiksi siinä, etten jaksa pohtia joitain päätöksiä ja asioita määränsä enempää, vaan haluan päästä vauhdilla eteenpäin. Ja sehän ei aina ole se paras ratkaisu. Opin myös hieman johtajuudesta, ja mitä kaikkea se vaatii ja mihin olisi hyvä panostaa, jolloin on myös hyvä johtaja. Viittaan tällä kehityskohtiini. Opin myös sen, että jos ei tunnu välttämättä oikealta, niin joskus voi 

rohkeasti ottaa askeleen toiseen suuntaan. Vaikka toinen suunta tuntuisikin askeleelta taaksepäin, voi se ollakin eteenpäin vievä asia. Toisin kuin hakkaisi päätään seinään sen takia, ettei tunnu hyvältä. Opin kevään aikana taas tiimistäni paljon lisää. Ja uskon että polkuni myymisen parissa opettaa minulle taas paljon lisää varsinkin siitä. Miten yrityksille kannattaa verkkosivuja myydä. Opin toki myös paljon esimerkiksi striimauksesta ja siihen tarvittavasta kalustosta. Kaiken näiden oppien lomasta löysin kuitenkin tärkeimmän opin mitä olen saanut kevään aikana ja se on itsensä johtamisen tärkeys. Silloin kun pystyy johtamaan itseään, pystyy paljon paremmin johtamaan myös muita ja keskittymään olennaiseen.” – Kimi 

 

Mitä vien käytäntöön? 

 

Käytäntöön vien ehdottomasti suoran puheen ja välittömän palautteen antamisen tietyissä tilanteissa. Tämän hetkisten asiakkaitten kanssa tapaamiset ovat menneet hyvin ja olen saanut hyvää palautetta esitys tavastani sekä toiminnastamme Verkkotallissa. Verkkotallissa pyrimme esittämään asiakkaalle tarpeelliset asiat selkokielellä – hankala koodikieli jätetään koodareille. Asiakastapaamisten loppupuolella pyydän palautetta tapaamisesta, jota myöhemmin hyödynnän toiminnan kehittämiseen. Kokonaisuudessaan kevät 2020 on ollut todella antoisa, vaikka olosuhteet ovat mitä ovat. Koen kasvaneeni ihmisenä todella paljon ja tunnen vihdoin olevani osa tiimiä.” – Aaron  

 

 

Harjoittelin oman ajanhallintaan sopivia ratkaisuja, joiden ansiosta pystyisin helpommin erottamaan työajan vapaa-ajastani. Vasta tämän viikon aikana löysin toimivan ratkaisun, jossa päätinkin tehdä töitä aamuisin. Se ei ole itselleni yhtään luonnollista, sillä olen koko ikäni tehnyt hommia iltaisin tai öisin, kun ei ollut tarkkaa määrättyä aikaa työskentelyyn. Kokeilin kuitenkin heräämään aikaisemmin, jotta voisin tehdä itsenäisiä hommia aamuisin ennen palavereita, ja iltaisin teen vain niitä asioita, jotka vaativat erityistä luovuutta. Näin ilta jää melkein aina vapaaksi, ja saan hyvällä omatunnolla katsoa elokuvia tai pitää hauskaa ystävieni kanssa. 

Haluan myös tulevaisuudessakin viedä etätyöskentely käytäntöön, vaikka se ei enää olisikaan pakollista. Pyrin yhä enemmän tehdä sellaisia asioita, joissa en olisi paikasta riippuvainen. Toivottavasti tulevaisuudessa maailma siirtyy enemmän siihen, että palaverit pidetään etänä eikä tarvitsisi liikkua paikasta toiseen vain yhden lyhyen palaverin takia. Ainakin itse aion viedä eteenpäin tätä vaihtoehtoa.” – Irina 

 

 

Käytäntöön pyrin viemään juurikin edellä mainittujen kehityskohteiden parantamista, ja oppien viemistä enemmän käytäntöön sillä osin mitä niitä tulen tarvitsemaan. Esimerkiksi juurikin itsensä johtamisessa haluan kehittyä vieläkin enemmän ja oppia siitä lisää, varsinkin nyt kun olen oivaltanut sen tärkeyden. Aion viedä käytäntöön myös asian, josta en ole vielä maininnut, ja se on liikkuminen. Alku keväästä en liikkunut juurikaan. Mutta etätyöskentelyn yhteydessä löysin uudestaan liikkumisen ilon, ja huomasin välittömästi, kuinka paljon se vaikuttaa vireystasoon. Käytäntöön aion viedä myös oman tekemisen aikatauluttamisen, joka toki liittyy aikaisemmin mainitsemaani itsensä johtamiseen. Tällä aion kuitenkin saavuttaa sen, etten ole viimeisten joukossa esimerkiksi esseitä kirjoittamassa. Siinä olikin suurimmat asiat mitä minä aion viedä käytäntöön heti kesällä ja jatkaa tätä käytäntöön viemistä myös syksyllä.” – Kimi 

Kommentoi