Tampere
25 May, Saturday
25° C

Proakatemian esseepankki

Kevään 2023 tavoitteet & syksyn 2022 reflektioKirjoittanut: Jeena Kantosalo - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Olen ottanut tavaksi kirjailla tavoitteita ylös nyt puoli vuosittain, jotta pystyn seuraamaan niiden toteutumista konkreettisesti. Viime keväänä kirjoitin tälle syksylle tavoitteita, joita tässä esseessä palaan tarkastelemaan. Kirjaan tähän esseeseen ylös myös tulevat kevään 2023 tavoitteeni. Laineen (n.d.) mukaan vuoden vaihtuessa uusien tavoitteiden laatiminen kannattaa aloittaa siitä, että tarkistaa edelliset tavoitteet ja onko ne toteutuneet. On hyvä käydä läpi onnistumiset, ja epäonnistumiset sekä asiat mistä opit. Tämän vuoksi aloitetaan tämä essee viime syksyn tavoitteiden läpi käymisellä.

 

Syksy 2022, miten meni noin omasta mielestä?

 

Tälle syksylle tavoitteitani olivat tässä tärkeysjärjestyksessä seuraavat: Projektit, pajat & ristipölytys sekä esseiden kirjoittaminen. Tavoitteista yksi toteutui loistavasti, kaksi muuta ei niinkään.

 

Projektit ovat todellakin ollut syksyn listallani tärkeysjärjestyksessä ykkösenä. Olen edistänyt jo olemassa olevia projektejani, sekä aloittanut kokonaan uuden projektin. Projektitunteja on siis syksyltä kertynyt mukavasti, mikä on tietysti myös opintojeni kannalta hyvä asia.

 

Pajat ja esseet ovatkin sitten asia erikseen. Minun oli todellakin tarkoitus käydä mahdollisimman paljon pajoissa nyt syksyn aikana, mutta toisin kävi. Kipinän pajojen kanssa kävi hieman huono tuuri, sillä meidän perjantain pajapäivän kanssa samaan osui englannin kurssimme. Tämä söi paljon pois kipinän pajoja, joka aiheuttaa nyt hieman vajetta HOPSissani. Toki, olisin voinut ristipölyttämällä näitä korvata, mutta en näin tehnyt.

 

Esseissä päätavoitteeni oli oppia kirjoittamaan paremmin ja etenkin harjoitella paremmaksi lukijaksi. No, suoraan sanoen kirjoja en ole lukenut juurikaan, vaan edelleen olen äänikirjalinjalla mennyt eteenpäin. Jotenkin lukemisen aloittaminen tuntuu aina niin hankalalta, vaikka tiedänkin että hyvä kirja vie mennessään. Olisiko siis joululomalle kohtalainen tavoite lukea edes yksi kirja kannesta kanteen? On se, kun niin päätän.  Esseiden osalta tavoitteenani oli myös kirjottaa niitä vähän valmiiksi tulevaa opinnäytetyö kevättä ajatellen. Tämän tulen toteuttamaan ja aion kirjoittaa loppuun pari aloittamaani esseetä joululoman aikana.

 

 

Tavoitteet keväälle 2023

 

Tavoitteellisuus on tärkeää ja haluan oikeasti panostaa omiin tavoitteisiini. Keväälle 2023 opintoihin liittyvät tavoitteet ovat minulle nyt kirkkaana mielessä, toivottavasti myös niiden toteuttaminen onnistuu selkeästi ja mielekkäästi.

 

  1. Opinnäytetyö

 

Ensimmäisenä listallani kukoistaa opinnäytetyö. Opinnäytetyö on tavoitteeni numero yksi, ja tarkemmin tavoite koskee laadukasta ja toivottavasti minulle hyödyllistä työtä, sekä siitä mahdollisimman korkeaa numeroarvosanaa. Tavoittelen opinnäytetyöstäni numeroa 5, sillä tahdon akatemian päättymisen jälkeen hakea jatko-opintoihin. Jatko-opintoihin pääseminen on ollut tavoitteeni siitä asti, kun olen akatemialla opiskelun aloittanut, tai oikeastaan jo ennen sitä. Tämän tavoitteen mukaisesti olen toiminut ja toteuttanut mm. aikaisemmin numeraalisesti arvoituja kursseja. Opinnäytetyön tärkein osuus minulle siltikään ei ole tuo numero, vaan se, että todella oppisin ja hyötyisin opinnäytetyöstäni. Minulla on jo erittäin mielenkiintoinen ja minua innostava aihe valmiina, ja en malta odottaa, että opparikevät pyörähtää kunnolla käyntiin, vaikka varmasti rankkaa tuleekin olemaan.

 

  1. Ristipöytys (taas, tiedän)

 

Vaikka opinnäytetyön tekeminen vie varmasti aikaa, tulee minun kaivaa sitä myös pajoille ja ristipölyttämiselle, sillä pajatunteja puuttuu kiitettävästi. Toki en ole vieläkään kovinkaan paljoa ristipölyttänyt, niin koen että on myös korkea aika lähteä hakemaan tietoa muilta tiimeiltä. Uskon, että muiden tiimien pajoista saa varmasti paljon uusia hyvä näkökulmia omaan sekä tiimin tekemiseen.

 

  1. Älä ylikuormita itseäsi

 

Tämä on tavoitteistani ehkä se tärkein. Vaikka keväälle 2023 on tiedossa jo huimasti tekemistä, niin tahdon pitää kokoaika tekemisessä mielessäni oman hyvinvoinnin. Tunnen itseni, ja tiedän että jos alan ylikuormittumaan hommat menevät päin seiniä nopeasti. Koen, että olen tässä asiassa kehittynyt viimeisten vuosien aikana todella paljon, mutta asiaa ei voi silti korostaa ja muistuttaa liikaa. Valitsen siis keväälle ne tärkeimmät asiat, joita edistän oman hyvinvointini rajoissa.

 

Loppusanat

 

Nyt kun tavoitteet on taas listattu ylös, on aika lähteä joululomalle lepäilemään, jonka jälkeen hommat saa luvan alkaa. Innolla ja jopa pienellä jännityksellä odotan mitä kevät tuo tullessaan, ja uskon että paljon mahtavia juttuja tulee tapahtumaan!

 

Lähteet:

 

Laine, T. n.d. 5 vinkkiä tavoitteiden asettamiseen ja niissä onnistumiseen! https://www.tyttilaine.fi/5-vinkkia-tavoitteiden-asettamiseen-ja-niissa-onnistumiseen/

Kommentoi