Tampere
19 May, Sunday
19° C

Proakatemian esseepankki

Kesäprojektimme muistot paperilleKirjoittanut: Krista Tikkanen - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Dettmann ja johtamisen taito
Saska Saarikoski
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Ensimmäinen kevät käynnistyi Kipinässä rytinällä ja aloimme heti haalia monenlaisia projekteja tiimillemme, jotta saisimme rahallista kassaamme kerrytettyä. Oli aika miettiä mitä haluaisin lähteä tekemään ja oppimaan. Tarjontaa oli runsaasti ja kevään tavoitteisiin kuului, että jokainen meistä olisi mukana jossakin Kipinän projektissa kevään aikana.

Yksi projekteistamme oli markkinointiesitteen sekä yritysesittely videon tuottaminen kalliorakennusalan yritykselle. Tässä projektissa oli monta eri osa-aluetta ja oli selkeintä, että ne jaetaan ryhmiin; myynti, esite, käsikirjoitus, käännöstyöt, projektin johto, video- ja valokuvaus sekä niiden editointi.

Halusin oppia uutta, joten ilmoittauduin kuvaajamme Fiian assariksi, Göteborgissa sijaitsevan junatunnelin louhintatyömaan kuvausreissua varten. Micaelan kanssa teimme yritykselle esihaastattelun ja kirjoitimme sen pohjalta käsikirjoituksen kuvattavalle videolle.

Kesäkuussa toteutetulle kuvausreissulle valmistauduimme hyvin, yhteistyö tilaajan ja projektitiimin välillä sujui mutkattomasti. Asiakkaamme oli valmistautunut huolellisesti ja suunnitellut urakan työvaiheet sujuvaksi kokonaisuudeksi kuvauksia varten. Myynnistä vastaava intovisio oli myynyt mainospaikkoja videolle sekä markkinointiesitteelle etukäteen, joten tiesimme hyvin mitä työvaiheita meille kuvattavaksi tulisi.

Kuvauspäivien aikana kuvausduomme dynamiikka toimi hyvin, meillä oli hauskaa ja käytimme runsaasti aikaa materiaalin keräämiseen eri työvaiheista. Oli mielenkiintoista päästä vierestä seuraamaan Fiian taitavaa kameran käyttöä ja toimimaan hänelle apukätenä. Parin päivän aikana oppia tuli myös ruotsin kielestä; herkällä korvalla kuuntelemalla, opin melko hyvin ymmärtämään ruotsinkielisiä keskusteluita.

Kuvausmatkamme Göteborgiin oli vaikuttava, mieltä avartava sekä tiimiyttävä kokemus. Sillä isojen koneiden kanssa työskentely tunnelissa, jonka seinät on louhittu niin valtaviksi, että sisään mahtui kerralla useampi kuorma-auto perävaunuineen, on vaikuttava näky. Kivisten seinien muoto on kaunis, varsinkin silloin kun sysi pimeä tunneli valaistaan valoheittimien avulla. Kuvatusta materiaalista tuli eriomaista ja siihen on mielestäni hyvin saatu taltioitua maan alla vallitseva tunnelma. Göteborgiin ehdimme hiukan tutustumaan kuvausvaiheiden välissä sekä niiden päätyttyä. Kaupunki itsessään on viihtyisä, sekoitus uutta ja vanhaa arkkitehtuuria, ihmisvilinää sekä nerokas toteutus pyöräreiteistä, jotka kulkevat erillään jalankulkijoista. Hyppy epämukavuus alueelle ja luotto Fiian taitoihin ohjata meitä kahta ja sähköpotkulautaa, tuli sekin koettua useampaan kertaan. Pidä kiinni ja anna henkesi toisen käsiin, mikä olisikaan sen tiimiyttävämpää?

Toimin tässä projektissa myös projektin johtajana, tein tarvittavia kirjallisia töitä, välitin tietoa asiakkaamme sekä projektimme ryhmien välillä. Mielestäni onnistuin aikatauluttamaan projektin etenemisen hyvin, olin informatiivinen ja pyrin pääsemään haluttuun lopputulemaan asiakkaan toiveet huomioiden.

Kuuntelin kirjan Dettman ja johtamisen taito ja poimin kirjasta muutaman kohdan, jotka sopivat mielestäni tähän esseeseen. Samaistun kohtaan, jossa Henrik Dettmann kertoo, että hänen tekemisensä perustana on vahva sisäinen draivi. Hän myös kertoo olleensa lapsesta asti ihminen, joka tarttuu toimeen ja laittaa asiat kuntoon, mieluiten tässä ja heti. (Saarikoski 2017.) Löydän itsestäni näitä samoja piirteitä; oma-aloitteisuuden, tarkkuuden ja täsmällisyyden, ne listaan omiin vahvuuksiini edelleen ja jatkossakin. Sillä Dettmann sanoo myös, että valmentajana hän keskittyy pelaajan vahvuuksien vahvistamiseen, ennemmin kuin heikkouksien poistamiseen. Sillä tavoin erityisominaisuudet yksilöissä korostuu ja ryhmän dynamiikka toimii parhaiten. (Saarikoski 2017.)

Projektin jälkikäsittelyn käymme yhdessä läpi motorolan muodossa, tulevan syksyn aikana. Olemme pyytäneet asiakkailtamme palautetta, joiden avulla voimme kehittyä tulevia projekteja varten. Lopputulokseen olemme tyytyväisiä sekä innokkaita tekemään tämän kaltaista markkinointia lisää ja tehostetummin.

Mieleeni kirjasta jäi myös lainaus, joka sopii tämän esseen loppuun. Siinä puhutaan lukuisten toistojen, erehdysten ja omien oivallusten kautta oppimisesta. Kirjailija Eino Paasilinna sanoi, että oppineita ovat vain itseoppineet, muut ovat opetettuja. (Saarikoski 2017.) Tärkeää on oppia omien projektien ja niistä saatujen oivallusten kautta. Uskon, että tästä projektista meille jokaiselle tarttui mukaan uusia taitoja ja oivalluksia, joita pääsemme vielä tulevaisuudessa hiomaan monien toistojen kautta.

Lähde: Saarikoski, S. 2017. Dettmann ja johtamisen taito. WSOY. Äänikirja.

Photo by Taisiia Stupak on Unsplash

 

Kommentoi