Tampere
24 Jun, Monday
16° C

Proakatemian esseepankki

Kesä myyntityössäKirjoittanut: Elmeri Sikala - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kesätyöt 2022

 

 

Mielessäni on jo pitkän aikaa kytenyt halu päästä kokeilemaan myyntityötä. Olen ammatiltani talonrakentaja ja lähes kaikki aikaisemmat työkokemukseni ovat olleet rakennusalan töitä. Keväällä 2022 otin yhteyttä yritykseen, jossa eräs tuttuni on töissä. Kysyin, olisiko heillä tarvetta kesämyyjälle ja minut kutsuttiin työhaastatteluun. Työhaastattelussa minulle jäi hyvin positiivinen kuva yrityksen toimintatavoista sekä myyntistrategiasta ja muutamaa viikkoa myöhemmin allekirjoitin työsopimuksen.

Aloitin työt huhtikuun aikana koulun ohella. Yrityksen linjaus oli, että uusille myyjille pidetään aina vähintään kahden viikon pituinen myyntikoulutusjakso. Myyntikoulutuksen aikana uusi myyjä tutustutetaan yrityksen tuotteisiin, ohjelmistoihin ja myyntitapoihin. Uusi myyjä pääsee myös kokeneempien myyjien mukana asiakastapaamisille ja sitä kautta näkemään erilaisten myyjien toimintatapoja.

Koin yrityksen myyntikoulutuksen erittäin hyväksi. Myyntikoulutuksessa näkyi hyvin yrityksen arvot; vastuullisuus, välittäminen ja positiivisuus. Arvot ovat samankaltaiset kuin omani, mikä teki niiden noudattamisesta helppoa ja luonnollista. Yrityksen arvot olivat myös merkittävässä roolissa työsopimusta allekirjoittaessa. Koin myös hyväksi sen, että myyntikoulutuksen pituus oli määritetty riittävän pitkäksi, jolloin uusi myyjä ehtii sisäistää asiat ja kiireen tuntu ei pääse aiheuttamaan ylimääräistä stressiä.

Työnkuvani oli myydä puuverhoiltujen talojen ulkomaalauksia ja tiilikattojen maalauspinnoituksia sekä puhdistuksia, enimmäkseen yksityishenkilöille. Asiakashankinta tapahtuu ovelta ovelle menetelmällä. Nettisivujen kautta tuli myös kysyntäasiakkaita ja koko kesän euromääräisestä myynnistäni noin 40% oli kysynnän kautta tulleita kauppoja.  Työajasta noin puolet kului asiakashankintaan ja loppuaika -tapaamisiin, myyntipalavereihin ja tietokoneella tehtäviin sopimuksien kirjaamiseen.

Keskimääräinen työpäivän pituus oli noin kuusi tuntia. Aloitin työpäivät yleensä 9-10 ja lopetin iltapäivällä 16-17 aikoihin. Viihdyin hyvin työssäni ja pidin paljon myyjän työn tuomasta vapaudesta. Raskainta työssä oli pitkät asiakashankinta päivät. Välillä tuntui, ettei saa millään sovittua potentiaalisia tapaamisia. Vastaavasti hyvissä jaksoissa jopa yhden päivän työllä onnistui hankkimaan koko viikon tapaamiset.

Viime keväänä myyntikurssilla tuli paljon teoriaa myynnistä ja tuntui helpolta tehdä työtä myös käytännön tasolla. Myyntiin vaikuttaa tietysti moni tekijä, suurimpana niistä hyvämaineinen yritys ja tarpeellinen tuote. Koin myös, että rauhallinen olemus ja vakuuttavat pohjatiedot tuotteesta helpottivat luottamuksen rakentamista.

Loppujen lopuksi kesä onnistui hieman yli odotusten. Kauppa- ja palkkamäärä ylsivät tavoitteisiini, jotka olin asettanut suhteellisen korkealle. Isoimpana oppina työstä jäi käteen itsevarmuus ja rohkeus tarttua uusiin asioihin. Tunnen, että kokemus on myös helpottanut sosiaalisissa tilanteissa toimimista ja uusien ihmisten kohtaamista. Kokonaiskuvassa miellän tämänkaltaisen myyjän työn rennoksi ja vapaaksi.

Yritys tarjosi minulle työpaikkaa myös ensi kevääksi ja kesäksi. Keväällä olisi helppo tehdä työtä koulun ohella ja silloin on yleensä eniten kysyntää. Jatko on omalta puoleltani vielä hieman auki, sillä mahdollinen vaihto-opiskelu saattaa pitää minut muualla kevään ajan. Kesän työtehtävät saattavat hyvinkin liittyä myyntitöihin, sen verran hyvä kokemus minulle myyjän työstä jäi.

Kommentoi