Tampere
02 May, Thursday
2° C

Proakatemian esseepankki

Kaverijohtaminen osa 2.



Kirjoittanut: Jeena Kantosalo - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja
Heikki Toivanen
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

 

 

Tämä essee on jatkumoa aikaisemmin kirjottamalleni esseelle kaverijohtaminen osa 1. Tässä esseessä jatkan siitä mihin viimeksi jäätiin. Viime essee perustui kahteen ensimmäiseen kaverijohtamisen portaaseen eli MAA sekä VESI. Tässä esseessä jatketaan kolmen viimeisen portaan eli TULI, TUULI ja TYHJYYS läpikäymistä ja analysointia.


TULI

 

”Tuli eli kaverjohtaminen sytyttää tiimin. Tulen voima voi olla pieni tai suuri.” (Toivanen 2013, 11)

Portaassa tuli kerrotaan listattuna kaverijohtajuuden periaatteet, jotka koen tärkeäksi tuoda tähän esseeseen esille (Toivanen 2013, 55):

 

  1. Ole herkkä johdettavien tunnetiloille ja toimi niiden mukaisesti. Kaverijohtajana olet ihminen.
  2. Ole johtajana aina läsnä ja tavoitettavissa, kuuntele aidosti.
  3. Vain teoilla on merkitystä kaverijohtamisessa.
  4. Kaverijohtamisen perustehtävä on oppivan organisaation johtaminen, ja perustaito on saada muut ponnistelemaan kohti yhteistä päämäärää.
  5. Et voi johtaa muita, jos et osaa johtaa itseäsi.
  6. Kaverijohtamisessa on tärkeää rakentaa kaikille tiimiyrityksessä pelipaikat ja keskittyä tiimiläisten vahvuuksiin. Tiimirakentamisen taidot ovat ehdoton edellytys tiimiliiderin onnistumiselle.
  7. Kaikki kaatuu johtamiseen ja johtaminen viestinnän puutteeseen.
  8. Kaverijohtajuus ei ole koskaan palkinto, sillä se on ansaittava joka päivä.
  9. Kaverijohtajan tehtävä on luoda tiimiyritykseen hyvä yhteishenki ja positiivinen ajattelu yhdessä valmentajan kanssa.
  10. Kaverijohtajuus on aina esimerkkinä olemista. Mihin kiinnität huomion, siihen muutkin kiinnittävät.

 

Koen että nämä edellä mainitut kohdat ovat tiimiyrittäjyyden kulmakivet. Tiimiyrittäjänä kaverijohtaminen on mielestäni jokseenkin edellytys tiimin onnistumisen kannalta. Eniten minulle kolahti kohdat, jossa käsiteltiin tekojen merkitystä ja itsensä tuntemista. Koen, että hyvä johtaja on aina esimerkki.

 

Olen muutaman kerran omassa työelämässäni kohdannut johtajiin, jotka pyytävät tekemään toisin kuin itse näyttävät esimerkkiä omalla toiminnallaan. Tämä on mielestäni erittäin tiimiä rikkovaa käytöstä ja tällaisessa tilanteessa ainakin itse kyseenalaistan tiimin merkityksen johtajalle. Esimerkkinä oleminen on mielestäni myös tietynlaista kunnioitusta tiimiä kohtaan. Kun haluat tiimisi parasta ja viedä sitä eteenpäin, toimit myös itse sen mukaisesti, etkä vain vaadi sitä muilta.

 

 

 

MIHAR filosofia

MIHAR filosofia tulee sanoista: mallinna tie, inspiroi jaettu visio, haasta prosessi, anna toisten toimia ja rohkaise sydäntä (Toivanen 2013, 57).

Ensimmäinen askel eli mallinna tie lähtee siitä, että ymmärrät itseäsi, tiedät arvosi ja uskomuksesi. Uskallat tuoda esille omat ajatuksesi sekä luottaa niihin, mutta kuulet myös mitä muilla on sanottavaa. Käyt siis dialogia ja toimit tiimillesi esimerkkinä. (Toivanen 2013, 57.)

 

Toinen askel on kannustaa tiimiäsi kohti unelmia ja sitä kautta kohti tiiminne visiota. Kaverijohtajana sinun tehtäväsi on auttaa tiimiäsi näkemään tulevaisuudessa piilevät mahdollisuudet, ja johtaa tiimiä niitä kohti. Vision on oltava niin innostava että se antaa tiimillesi motivaatiota jatkaa eteenpäin. (Toivanen 2013, 57.)

 

Kolmannessa vaiheessa viet tiimiäsi eteenpäin haastaen itseäsi sekä tiimiäsi. Voit ohjata, mutta lähtökohtaisesti kuuntelet ja annat tiimisi keksiä ratkaisut haasteisiin. Huomaat että epäonnistumisia tulee, kun otetaan riskejä mutta niiden kautta koko tiimi ja sinä kehitytte ja opitte lisää. (Toivanen 2013, 57)

 

Neljännessä kohdassa annat tilaa muille toimia ja tehdä päätöksiä. Luo tiimistä sellainen, jossa jokainen voi loistaa ja vaikuttaa päätöksiin. (Toivanen 2013, 57.)

 

Viidennessä askeleessa kannustat tiimiäsi jatkamaan työskentelyä. Huipputuloksen tavoittaminen vaatii ponnistelua eteenpäin. Tiimissä on jo ymmärrys siitä mikä on jokaisen oma rooli ja tavoite. Innosta tiimiä ja pidä hauskuutta yllä. Rakastat yhdessä tekemistä ja löydät erilaisia malleja kannustaa tiimiäsi eteenpäin. (Toivanen 2013, 57.)

 

On hienoa huomata, miten nuo MIHAR filosofian eri kohdat ovat kulkeneet mukana akatemia matkallani. Toimiessani tiimimme HR:nä, nämä eri kohdat ovat minulle erittäin helposti samaistuttavia. Huomasin MIHARI:a lukiessani, että HR kauteni jälkeen olin toteuttanut kohtaa neljä. Halusin antaa muille enemmän tilaa ja päädyin jäämään pois esim. minitiimien toiminnasta, joissa olin vahvasti ollut mukana koko tiimimme ajan siihen asti. On mielestäni tärkeää, että tiimiläiset pääsevät tasapuolisesti edistämään tiimin asioita sekä tekemään päätöksiä. Koen, että tämä MIHAR-filosofia olisi myös tulevien johtajiemme hyvä lukea läpi ja ottaa mukaan omaan käytännön tekemiseen.

 

Jatkossa haluan jatkaa varsinkin kohdan viisi toteuttamista. Tahdon viedä tiimiämme eteenpäin sekä kannustaa muita onnistumaan, samalla hauskaa pitäen. Olen itse kokenut tiimissämme todella merkitykselliseksi hauskuuden ja yhdessä nauramisen, jonka vuoksi haluan itse olla edistämässä iloisen ilmapiirin luomista.

 

 

TUULI

 

”Tuuli tulee vierailta mailta. Liiketoiminta ympäristön havainnointi luo sinulle pohjan menestykselle.” (lähde 11.)

 

Strateginen valinta

 

Ainutlaatuisuutesi voi perustua kolmeen eri asiaan: Voit olla todella taitava rahan kanssa ja sitä kautta hyvin kustannustehokas. Olet todella taitava ihmisten kanssa ja sen myötä rakennat uskomattomia asiakaskokemuksia tai olet selkeästi eroava muista lähellä olevista toimijoista. Vaikka omaisit näistä edellä mainituista asioista yhden, on kokonaisuuden merkitys merkittävä. Kilpailuedun löytämiseksi etsi oikeasti se asia, jossa sinä olet loistava.  (Toivanen 2013, 67.)

 

Tee jatkuvaa asiakastutkimusta siitä miksi asiakkaat valitsevat sinut. Kartoita tietoa myös siitä, miksi jotkin asiakkaat eivät valinneet sinua. Mitä kilpailijat tekevät ja mikä tekee heistä mahdollisesti paremman tai heikomman kun sinusta. Näin muodostat käsityksen alasi kilpailutekijöistä. Mieti nyt mitä näistä asioista sinun muokata omassa toiminnassasi. Ainutlaatuisen strategiasi kautta tuot asiakkaille lisäarvoa ja voit toimia kustannustehokkaammin. (Toivanen 2013, 67.)

 

Jos miettii Kipinää, mielestäni meidän ainutlaatuisuutemme on nimenomaan tiimissämme. Meillä on vaikka kuinka paljon eri osaamista ja huikeita persoonia. Koen että pystymme tuottamaan erinomaisia asiakaskokemuksia sekä olemaan ainutlaatuisia siinä kaikessa mitä teemme. Pystymme toteuttamaan todella monia erilaisia projekteja halutessamme, minkä koen olevan meille suuri rikkaus.

 


TYHJYYS

 

”Tärkein elementti on tyhjyys. Läsnäolo. Ymmärrys olennaisuudesta. Ajatus siitä, mitä tiedät ja mitä et. Kaverijohtajuuden tajuaminen tiiminä.” (Toivanen 2013, 11).

 

Pelisi säännöt

 

Kirjassa kerrotaan kiinalaisesta sananlaskusta, jossa sanotaan: pelaa vain sellaisia pelejä, joiden säännöt voit itse määrätä. Tässä tarkoituksessa hiekkalaatikko on toimialasi, jossa toimit. Kilpailijasi leikkivät samalla hiekkalaatikolla kanssasi ja rakentavat työkaluilla eli leluilla hiekkalinnoja, jotka ovat strategisia siirtoja. Hiekkalaatikolla vallitsee säännöt, jotka muodostuvat kaikkien hiekkalaatikoilla olevien omista uskomuksista. (Toivanen 2013, 79.)

 

Hiekkalaatikolla on oleellista leikin henki ja se, miten sääntöjä noudatetaan sekä miten niihin suhtaudutaan. Vain yhteistyössä tehtävä leikki vie kaikkia eteenpäin. (Toivanen 2013, 79.)

 

 

Tietoinen läsnäolo

 

Johtoasemassa olevan henkilön tulee ymmärtää niin yrityksessä olevat suuret kuin pienetkin asiat, silloin johtaja voi toteuttaa ja kehittää strategiaa. Kaverijohtajuuden tärkein taso on tietoinen läsnäolo, joka tarkoittaa siis ajattelun ajattelua. Kaverijohtajan tulee osata ymmärtää ja kuunnella tiimiläisiä yksilöinä, sekä tärkeää on myös oman ajattelun ohjaaminen.  (Toivainen 2013, 81 & 83.)

 

 

 

 

POHDINTA

 

Minulle jäi esseen pohjana toimineesta kirjasta osittain hieman sekava olo, vaikka opinkin paljon uutta. Tuntui välillä hankalalta seurata punaista lankaa, sillä kirjassa mentiin vauhdilla eteenpäin, ja kaikkia asioita ei avattu kovinkaan paljoa. Kirjasta löytyi paljon hyödyllisiä työkaluja niin tiimimme kuin omaankin tulevaisuuteeni. Esseestä ei tullut aivan sellainen, kun olin ajatellut, mutta päätin sen nyt kirjoittaa loppuun, kun olin esseen jo aloittanut. Aiheesta suunniteltu podcast siirtyi alkuvuodelle, joten jätetään nyt tämä aihe ainakin toistaiseksi hautumaan, ja katsotaan mitä ensivuoden puolella keksitään!

 

Lähteet:

 

Toivanen, H. 2013. Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja. Oy Fram Ab. Vaasa.

Kommentoi