Tampere
30 May, Thursday
19° C

Proakatemian esseepankki

Kasvun asenneKirjoittanut: Julius Viitala - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Johdanto 

Olemme varmasti kaikki kuulleet kahdesta erilaisesta ajatusmallista, muuttumattomasta asenteesta ja kasvun asenteesta. Haluaisin tässä tekstissä keskittyä jälkimmäiseen asenteeseen, siihen miksi se on niin tärkeää, mitä piirteitä sen asenteen omaavalla henkilöllä on sekä mitä väärinymmärryksiä siihen liittyy. Muuttumattomasta asenteesta on mahdollista siirtyä kasvun asenteeseen ja se todellakin auttaa monella elämän eri osa-alueella.  

Kasvun asenteen määritelmän on kehittänyt vuonna 1998 Stanfordin yliopiston tutkija Carol Dweckin. Käytännössä kasvun asenne tarkoittaa ihmisten ominaisuuksien kuten älykkyyden tai erilaisten taitojen kehittäminen on mahdollista ja se onnistuu kovalla työllä. Vastakohtana muuttumattoman asenteen omaavat henkilöt ajattelevat, että ominaisuudet ovat syntyperäisiä, joko lahjakkuuden omistaa tai ei. (Kasvun ajattelutapa, 2017.)  

 

Kasvun asenteen tärkeys 

Ihmiselle on tärkeää, että pystyy astumaan ulos mukavuusalueeltaan, toipua vastoinkäymisistä, pystyä tekemään pitkiä päiviä sekä oppimaan uutta. Yrittäjälle tuo kuulostaa lähes jokapäiväiselle, tai vähintään joka viikkoiselle. Mitä hyötyä siitä siis on, että ihminen omaa kasvun asenteen?  

Elämä on aina uuden oppimista ja kasvun asenne on yksi tärkein ominaisuus ihmiselle, joka haluaa oppia ja kehittyä. Elämän jokaisella sektorilla tapahtuu epäonnistumisia ja onnistumisia, muuttumattoman asenteen ja kasvun asenteen ero tulee ilmi siinä, miten suhtaudumme esimerkiksi epäonnistumisiin. Kun kasvun asenteella varustettu henkilö epäonnistuu, hän ajattelee, ettei harjoitellut tarpeeksi tai kyllä se ensi kerralla menee paremmin. Kun taas vastakohtana muuttumattoman asenteen henkilö epäonnistuu, alkaa hän etsimään vikoja itsestään, ympäristöstään tai syyttää tekijöitä, joihin hän ei itse mielestään pysty vaikuttamaan.  

Kasvun asenne ennen kaikkea tarkoittaa kovaa työtä ja yrittämistä sekä hyvien strategioiden käyttämistä. Lisäksi siihen liittyy vielä tarpeellisen avun saaminen. Vaikka henkilö kamppailisi haasteiden kanssa, eikä saa ratkaisua aikaiseksi, ei tämä tarkoita, etteikö hän olisi fiksu. Kyse on siitä ajatuksesta ja ennen kaikkea uskomisesta, että kovalla työnteolla ja harjoittelulla pystymme tulemaan paremmiksi ja sitä kautta myös kehittymään. (Vuorinen, 2015.)  

 

Kasvun asenne muuttaa ihmistä 

Olen itse huomannut, että paras ja nopein keino muuttua ja kehittyä ihmisenä on mukavuusalueen ulkopuolella. Ehkä se on myös ainut paikka, missä me oikeasti kehitymme. Paras tapa poistua mukavuusalueelta on hypätä johonkin tuntemattomaan, ilman että tiedät minne se sinut johdattaa. Paras tapa pilata oma kehittyminen ja kasvaminen onnistuu varmasti niin, että alat vertailemaan itseäsi muihin ihmisiin ja heidän saavutuksiinsa. Ihmiset, joihin vertaat itseäsi, ovat varmasti olleet joskus sinun tilanteessasi. Lakkaa siis vertaamaan itseäsi muihin, vaan vertaa itseäsi siihen, mitä sinä olit viime viikolla, kuukausi sitten tai vaikka vuosi sitten.  

Miten sitten voimme omaksua tai “muuttua” kasvun asenteen omaavaksi henkilöksi? Olen listannut seuraavassa tekstissä netistä löytämiäni vinkkejä kasvun asenteeseen.  

  1. Kukaan ei voi aina onnistua, joten hyväksy itsesi sellaisena, kun olet. 
  2. Kehitystä ei tapahdu muuten kuin haastamalla ja harjoittelemalla. Tärkeintä on kuitenkin yrittää, ennen pitkää alat kehittymään paremmaksi.  
  3. Oma ajattelu, mieti ajatuksiasi, miksi ajattelen näin? Ajatteleeko kasvun asenne näin? Kun opit huomaamaan ajatuksiasi, pyri muuttamaan niitä positiivisempaan suuntaan. 
  4. Älä vertaa itseäsi muihin tai hae muiden hyväksyntää. Kasvata itseluottamusta sen sijaan, että haet hyväksyntää. 
  5. Jos kaikki olisi helppoa, mikään ei kehittyisi paremmaksi. Keskity siis ponnisteluihin. (Opiskelukoulu, n.d.) 

Raja kasvun asenteen ja muuttumattoman asenteen välillä ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen ja mustavalkoinen. Paremmin voisimme puhua näiden kahden asenteen välillä jonkinlaisesta jatkumosta. Esimerkkinä henkilö, joka vihaa opiskella kieliä, mutta rakastaa matemaattisia aineita. Näiden kahden asenteiden erotuksen näkee parhaiten kuitenkin siinä, miten he suhtautuvat virheisiin, haasteisiin sekä nähtyyn vaivaan.  

 

Kasvun asenne ei ole taikasana 

Yritys, urheilujoukkue tai yksilö voivat menestyä tässä hetkessä, mutta se miten ne menestyvät myös tulevaisuudessa, on hyvin paljon kiinni siitä, onnistutaanko kasvun asennetta sisäistämään ja toimimaan sen mukaisesti. Jokainen on yksilö ja periaatteessa päättävät itse loppujen lopuksi, miten asioihin suhtautuu. Kuitenkin menestyvässä ja menestystä hakevalla yhteisöllä on mukaan tempaava vaikutus, milloin kasvun asenteesta tulee eräänlainen lumipalloefekti.  

Se ei kehity yhdessä yössä, se vie aikaa. Se ei korjaa ongelmia, ne pitää korjata itse. Se ei tee työtä puolestasi, sinun täytyy työskennellä kovemmin. Monet tuntuvat ajattelevan kasvun asenteesta, että joko sitä on tai ei ole. Tästä syystä kasvun asenteeseen liittyy harhaluuloja. Totuus on se, että kun alat liikkumaan muuttumattomasta asenteesta kohti kasvun asennetta, on se pidempi aikainen liukuma, jota pystyy ruokkimaan haastamalla itseäsi epämukavuusalueella.  

 

Pohdinta 

Uskon kovasti siihen, että ihminen pystyy toinen toistaan uskomattomimpiin asioihin, kunhan vaan hänellä on palava intohimo johonkin sekä korkea työmoraali. Kaikkea voi oppia, jos niin haluaa. Haasteet matkallani auttavat minua kehittymään siinä, miksi haluan tulla. Haasteet ovat eräänlainen karikko merellä, ne vain täytyy kiertää ja jatkaa eteenpäin. 

Minua myös inspiroi muiden ihmisten onnistumiset, varsinkin kun voin oppia niistä jotakin. Entä sitten epäonnistumiset? Muiden epäonnistumiset eivät minua kiinnosta, mutta toki kilpailijan epäonnistuminen auttaa sinua esimerkiksi urheilussa, mutta esimerkiksi elämässä toisen epäonnistuminen ei vie sinua eteenpäin. Huonon häviäjän on aina vaikeaa hävitä, siitä ei pääse minnekään. Kuitenkin häviämisessä on tärkeää se, miten siitä jatkaa. Oma näkemys varsinkin huonona häviäjänä on se, että pyrin seuraavalla kerralla tekemään enemmän, että en joutuisi kokemaan häviämisen tunnetta uudelleen. 

 

 

Lähteet 

AS3. 2017. Kasvun ajattelutapa – Jokaisen menestyvän organisaation taito. Blogi. Viitattu 17.3.2023. https://www.as3.fi/blogi/kasvun-ajattelutapa-3-yleistae-vaeaerinymmaerrystae/  

Vuorinen, Kaisa. 2015. Kasvun asenne ja luonteenvahvuuksien opettaminen. Kaisa Vuorinen. Verkkosivu. Viitattu 17.3.2023.https://kaisavuorinen.com/uncategorized-fi/kasvun-asenne-ja-luonteenvahvuudet/ 

Opiskelukoulu. N.d. Kasvun asenne parantaa opiskelumotivaatiota ja auttaa vastoinkäymisissä. Verkkosivu. Viitattu 17.3.2023. https://opiskelukoulu.fi/kasvun-asenne/ 

Kommentoi