Tampere
02 May, Thursday
14° C

Proakatemian esseepankki

Kassavirtakvadrantti



Kirjoittanut: Kirill Sultanshin - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Joka kerta, kun aloitan puhumaan Robert Kiyosakista ja etenkin hänen parhaista taloudellisen vapauteen liittyvistä kirjoista niin aina päädyn siihen, että hänestä kukaan ei ole koskaan kuullut ja kyseiset teokset ovat ihan vieraita. Kuitenkin henkilökohtaisesti tuntuu, että hänen teoksia ovat aliarvostettuja Suomessa, ja sen takia pidän tärkeänä kertoa Suomen yhteiskunnalle tästä opettavaisesta kirjasta.

 

Nelja ruutua

“Sinulla on työpaikka.” E-ruudun ihmiset kaipaavat aina turvallisuuden tarvetta, ja “turvattu” on sana, jota käytetään, kun pelätään. Tämäntyyppiset ihmiset haluavat tyynnyttää pelkonsa jonkinlaisella varmuudella ja sen takia pysyvyys ja selkeä sopimus on olennaista heillä työasioissa.

“Sinä omistat työpaikan.” S-ruudun ihmiset haluavat olla itse oma pomonsa ja ei missään nimessä tavoita toimeentulonsa riippuvan muista ihmisistä. Kovasta työstä he edellyttävät saavansa kunnollisen korvauksen työstään. S-ruudun ihmiset reagoivat pelkoon ja taloudelliseen riskiin tarttumalla niitä sarvista. Työllisyys mielessä on järkevää palkata juuri tämänkaltaisia ihmisiä, sillä he ovat usein täydellisyyden tavoittelijoita. Toiseen suuntaan tämä prosessi sujuu huonommin, sillä S-ruudun ihmisten on vaikeaa lähteä palkkaamaan omaan pienimuotoiseen yritykseen ulkopuolisia ihmisiä, koska jälleen kerran heidän mielestä kukaan ei ole riittävän hyvä.

“Sinä omistat järjestelmän, ja ihmiset tekevät työtä sinulle.” B-ruudun ihmiset ovat S-ryhmän vastakohta. Todelliset yrityksien omistajat haluavat ympärilleen älykkäitä ihmisiä kaikesta neljästä ryhmästä. Heidän tehtävänne on rakentaa toimivaa järjestelmää, jonka muiden ruutujen ihmiset toteuttavat.  Järjestelmän laajentamalla sekä uusien työntekijöiden palkaamalla tapahtuu menestys. Tällä kaavalla työnmäärä vähentyy ja samalla ansiot kasvaavat.

“Raha työskentelee puolestasi.” I-ruudun ihmiset tekevät rahan avulla lisää rahaa. Jos tavoitteena on tulla jonain päivänä rikkaaksi sekä yleisestikin taloudellisesti vapaaksi niin tämä on juuri se kenttä, jossa taikaa tapahtuu. Tässä kohtaa ihmisen ei tarvitse enää käydä töissä, vaan hän pystyy elättää itsensä omalla sijoitustuotollansa.

 

Miten tunnistaa E-, S-, B- tai I-ruudun ihmistä?

Alkuvaiheessa, kun ei ole vielä hyvin ehditty tutustua uuden ihmisen kanssa, on aina hyvä pohtia etukäteen siitä, missä ruudussa kaikki hänen ajatukset kulkevat. Kiyosakin mukaan jo pelkästään lauseen rakenteesta voi päätellä onko kyseessä selvä E-, S-, B- tai I-ruudun ihminen edessä. Hänen puheesta voi helposti huomata mihin asioihin hän kiinnittää huomionsa ja mitkä asiat hän pitää tärkeänä.

E-ruudun kieltä: “Etsin pysyvää ja turvallista työpaikka, jossa on hyvä palkka ja loistavat luonoisedut.”

S-ruudun kieltä: “Laskutan työstäsi 35 dollaria tunnilta.” tai “Minulla on vaikeuksia löytää ihmisiä tekemään kunnolla työtä.”

B-ruudun kieltä: “Etsin uutta toimitusjohtajaa yritykselleni.”

I-ruudun kieltä: “Perustuuko kassavirtani sisäiseen tuottoon vai nettotuottoon?”

Vaikka lauseen rakenteesta voi päätellä paljon, silti pitää aina yrittää harjoitella taitoa katsoa suoraan ihmisen ulkokuoren läpi sisimpään.

 

Itsenäinen yrittäjä vs. Yrityksen perustaja

Proakatemian ympäristössä näiden kahden ruutujen välissä tapahtuu varmaan kaikista suurin taistelu muiden ruutujen verrattuna. Ensisilmäykseltä nämä kaksi kuulostaa melkein samalta asialta, mutta todellisuudessa ero on aika merkittävä. Niiden erottamiseen toimii yksi kysymys: Pystytkö jättämään yrityksesi vuodeksi tai pidemmäksi ja palamaan takaisin huomatakseen, että sinun yrityksesi in entistä tuottoisampi ja tehokkaampi kuin koskaan ennen? Jos sain negatiivisen vastauksen, niin suurella todennäköisyydellä se tarkoittaa sitä, että koko liiketoiminnan ydin olet sinä itse ja ottamalla pois pelistä ydintä koko mekanismi kuolee.

Tämä ero johtuu siitä, että yksinkertaisesti sanottuna S omistaa työpaikan, silloin kun B omistaa järjestelmän, jota hoitamaan hän palkkaa kyvykkäitä ihmisiä. Toisin sanojen S on itse se “järjestelmä” ja B on sen järjestelmän luoja ja haltija.

Itse luokittelisin itseäni vielä itsenäiseksi yrittäjäksi, vaikka olenkin menossa koko ajan kohti B-ruutua. Olen aina ollut sitä mieltä, että kukaan ei pysty hoitamaan tehtäväannon paremmin kuin minä, oli se mitä tahansa tehtävä. Sitten aloin vasta ymmärtämään, että tässä tapauksessa kaikki langat ovat vain omissa käsissäni ja kaikki tulevat haasteet tippuvat hartioilleni. Eli teoriassa ei ole minkälaista mahdollisuutta lähteä tauolle, jos koko toiminta on kohdistettu yhteen henkilöön.

 

Loppusanat

Kirjan loppuosassa Kiyosaki käsittelee kvadrantin oikealla puolella tarvittavaa ajattelutapaa ja taitoja, sillä taloudellista vapautta on mahdollista saada vain B- ja I-kenttien avulla. Vasemmalta oikealle puolelle siirtyminen on laaja kysymys, jota en pysty käsittelemään tässä esseessä. Tämän kirjoitelman tarkoituksena oli tutustuttaa kassavirtakvadranttiin ja antaa eväitä ymmärtää, millä kentällä liikut tällä hetkellä.

Olen aina tykännyt kirjoista, jotka pohjautuvat selkeään rakenteeseen, ja uskaltaisin väittää, että kyseinen kirja on juuri sellainen. “Kassavirtakvadrantti” on kirja niille, jotka ovat joskus pohtinut taloudellista vapautta ja haluavat tehdä jo ensimmäisen askelen.

 

 

Lähde:

Robert T. Kiyosaki ja Sharon L. Lechter 2007. Kassavirtakvadrantti: rikkaan isän opas taloudelliseen vapauteen. Multikustannus: Jyväskylä: Gummerus Kirjapaino.

Kommentoi