Tampere
03 May, Friday
17° C

Proakatemian esseepankki

Kaikki muuttuu



Kirjoittanut: Aaron Siljander - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Homo Deus
Yuval Noah Harari
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Yuval Noah Hararin toinen kirja, Homo Deus, kertoo ihmislajin tulevaisuudesta. Kirjan nimi viittaa ihmislajin (Homo) kehittymiseen jumalan (Deus) kaltaiseksi. Kirja oli hyvin samankaltainen, kuin tästä seuraava, 21 oppituntia maailman tilasta. Tuntuu kuin näiden kirjojen välillä ei olisi juurikaan ajallista eroa. Itse en henkilökohtaisesti pidä Hararin kirjoitustyylistä, sillä minusta tuntuu, että hän pitää omia mielipiteitään absoluuttisina faktoina. Teksti oli minulle tämän vuoksi raskasta kuunneltavaa. Kirja herätti paljon erilaisia tunteita sekä ajatuksia minussa. Lukeminen, tai tässä tapauksessa kirjan kuunteleminen, on ollut todella kasvattavaa, sillä minusta tuntuu, että olen kasvanut henkisesti todella paljon. Kaikki se tieto ja oman ajatteluni tulokset ovat antaneet minulle syyn ja tarkoituksen avata suuni pajatilanteissa. Ensimmäisen kevään pajoissa en juurikaan puhunut ja mielsin omat puheenvuoroni turhiksi, sillä koin, että minulla ei ollut mitään järkevää sanottavaa. Tunsin usein häpeää tai turhautumista puheenvuoroni jälkeen. Nyt asiat ovat kuitenkin toisin, ainakin omasta mielestäni. Olen lukenut monia kirjoja, joiden ansiosta minulla on nyt enemmän annettavaa tiimilleni.

 

Kirjan alussa Harari kertoo, kuinka suurin osa ihmisistä ei pidä sotaa enää mahdollisena. Kuitenkin on alueita, joilla sodan syttyminen on herkässä. Media usein pelottelee meitä uutisoimalla, kuinka pahasti asiat nykyään ovat, vaikka asiat ovat nyt paremmin kuin koskaan aikaisemmin historiassa. Olemme viimeisen sadan vuoden aikana miltei tuplanneet ihmisen elinajanodotteen. 1900-luvulla se oli noin 40 vuotta ja 2000- luvulla se on jo noin 70 vuotta. Tulemmeko seuraavan sadan vuoden aikana taas tuplaamaan ihmisen iän?

 

Plastiikkakirurgia on lääketieteen erikoisala, joka on keskittynyt korjaamaan erilaisia ulkomuotoon ja toimintaan liittyviä häiriöitä. Sana ”plastiikka” tulee kreikan kielestä, jossa se on alun perin tarkoittanut veistämistä tai muotoilua. (Suomen Plastiikakirurgiyhdistys)

 

Plastiikka kirurgia sai alkunsa ensimmäisessä maailman sodassa, kun Harold Guilles alkoi hoitaa kasvovammoja sotilassairaalassa. Sodan jälkeen huomattiin, että samalla menetelmällä voitiin tehdä täysin terveistä, mutta ”epätäydellisistä” nenistä kauniimpia. Tämä lääketieteen erikoisala tekee terveistä ihmisistä parempia ja rikkaista kauniimpia. Nykyään on myös mahdollista paikata menetetty raaja robottiproteesilla.

 

Robottikäden avulla käyttäjä voi tuntea erilaisia pintoja kyynärvarteen kiinnitettyjen elektrodien kautta, jotka lähettävät aivoille signaaleja ja mahdollistavat myös robottikäden sormien liikuttamisen. Robottikäden liikkeet ovat niin tarkkoja, että sillä voi nostella viinirypäleitä tai pidellä kananmunia niiden rikkoutumatta. Walgamott pystyi myös sokkotestissä kertomaan, olivatko esineet pehmeitä tai kovia ja arvioimaan niiden kokoa robottikädellä esineitä koskettamalla. (Kemppi 2019)

 

Yllämainitussa tekstissä Walgamott nimisen henkilön puuttuva käsi on korvattu Star Warsista tutun, Luken, käsi nimisellä robottiproteesilla. Ne, keillä on rahaa, voivat parannella itseään tällaisten laitteiden avulla ja ehkä jopa elää ikuisesti. Harari mainitsi kirjassaan, että ihmisistä voi mahdollisesti tulla ei kuolevaisia, mikä tarkoittaa sitä, että voimme käytännössä elää ikuisesti, mutta saatamme kuolla onnettomuudessa. Olemme nyt siinä vaiheessa, että luonnonvalinta ei enää vaikuta niin merkittävästi ihmislajiin, kuin ennen. Hararin mukaan ihmisten paranteleminen ”jumaliksi” voi tapahtua kolmella eri tavalla: biotekniikan avulla eli muunnellen geenejä ja kasvattamalla uusia elimiä tai jopa raajoja kantasoluista. Rakentamalla kyborgeja eli biologisia eliöitä, joihin on yhdistetty tekniikkaa, kuten edellä mainittu robottikädellinen henkilö. Kysymys kuuluu, kuka on oikeutettu näihin? Ovatko nämä hoito- ja parannuskeinot saatavilla kaikille vai pelkästään rikkaille? Hararin mielestä tulevaisuudessa tulee kehittymään rikkaiden ihmisten kasti tai pitkällä aikavälillä jopa kokonaan uusi ihmislaji, Homo Deus, joka voi elää ikuisesti parantelemalla itseään.

Hararin lueteltu kolmas tapa on luoda epäorgaanisia olentoja, mitä ne sitten ikinä ovatkaan. Ovatko epäorgaaniset olennot robotteja tai algoritmeja, joilla on tietoisuus? Kuinka ne liittyvät siihen, että ihminen kehittyisi ”jumalaksi”? Onko se sen takia, että luomme jotakin, joka pitää meitä suurempana voimana ja jumalallisena? Jos kehitämme epäorgaanisia olentoja, joilla on tietoisuus, missä kulkee ihmisen ja epäihmisen raja? Kuka sen määrää ja minkälaisilla kriteereillä? Mitä oikeuksia ja velvollisuuksia näillä olennoilla on? Kamppailemme vieläkin tässä maailmassa tasa-arvo ja ihmisoikeusasioista, joten epäorgaanisten olentojen asiat tulevat varmasti mutkistamaan jo valmiiksi sekavia ja epätasa-arvoisia asioita. Mitä tapahtuu, jos jokin epäorgaaninen olento nousee jonkin ihmisryhmän yläpuolelle?

Mieleeni nousee kuva tieteisfantasia elokuvan kaltaisesta maailmasta, jossa robotit ja ihmiset elävät yhteiskunnassa joko tasa-arvoisina tai eriarvoisina. Millaisena sinä näet tulevaisuuden? Näetkö sen utopiana eli parhaana mahdollisena tulevaisuutena vai dystopiana eli huonoimpana mahdollisena tulevaisuutena? Itse näen tulevaisuuden utopiana, sillä uskon, että teknologian kehittymisestä on enemmän hyötyä kuin haittaa. Paljon puhutaan teknologian ja robottien vievän ihmisten työpaikat, muttei nähdä niiden myötä syntyviä uusia erilaisia työpaikkoja, joita ei vielä välttämättä ole koskaan ollutkaan.

 

Mielestäni teknologia on meille ennemmin mahdollisuus, kuin uhka. Meidän täytyy silti olla varovaisia ja mukautua muuttuvaan maailmaan. Työpaikkoja on historian aikana kadonnut ennenkin esimerkiksi teollisen vallankumouksen aikana. sopeutumiskykynsä vuoksi, ihmislaji on menestynyt muuttuvassa maailmassa. Kaikki riippuu halustamme nähdä ja hyödyntää uudet asiat.

 

Omnia mutantur, nos et mutamur in illis – Kaikki muuttuu ja me muutumme niiden mukana.

 

 

 

 

Lähde:

Yuval Noah Harari – Homo Deus 2015

http://suomenplastiikkakirurgiyhdistys.fi/mita-plastiikkakirurgia-on/ luettu 8.11.2019.

https://www.iltalehti.fi/digiuutiset/a/b67a8ada-faa3-4641-8be7-67b100ee3bda luettu 8.11.2019.

Kommentoi