Tampere
24 May, Friday
18° C

Proakatemian esseepankki

Uusi rooli juontajanaKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tein projektina syksyn ja kevään ajan Sosionomipäivä -tapahtumaa. Tapahtuman tavoitteena oli mahdollistaa sosionomiopiskelijoiden ja ammattilaisten verkostoituminen, ammatti-identiteetin vahvistuminen ja erilaisten uramahdollisuuksien esille tuomisen. Tapahtuma pidettiin Tampereen ammattikorkeakoululla 8.3.2018.

Toimin tapahtuman juontajana. En ollut uskoa miten kovasti se jännitti etukäteen. Kirjoitin juonnot puhtaaksi pari päivää ennen tapahtumaa ja harjoittelin niiden ääneen puhumista. Pyrin valmistautumaan juontoihini hyvin ennalta, jotta osaisin tilanteen vaatiessa myös improvisoida. Opettelin juontoja myös jonkin verran ulkoa, jotta voisin puhua asiat omalla tyylilläni luonnollisesti enkä vain lukea suoraan paperista. Minulle tuo varmuutta se, että tiedän mistä puhun ja voin kertoa asiat itselleni luontaisella tavalla.

Yleisöä puhuteltaessa tuli huomioida, että kuulijoina oli sekä opiskelijoita että ammattilaisia. Juontajana vastasin puhujien esittelystä ja aikataulussa pysymisesta. Yksi puhujista ylittikin hieman hänelle varatun esiintymisajan, mutta sillä ei ollut suurta vaikutusta päivän aikatauluun. Pystyin vaikuttamaan muuttuneeseen aikatauluun lyhentämällä omaa juonto-osuuttani. Juontajan tulee olla tilannetajuinen eikä häkeltyä kun eteen tulee muutoksia. Olisi mielenkiintoista kuulla ammatti juontajilta millaisiin tilanteisiin he ovat päätyneet tilaisuuksissa, joissa ovat päässee improvisoimaan oikein huolella.

Erityisen tärkeäksi omassa tapahtumassamme koin yhteityötahojen sekä puhujien ja kuulijoiden kohtaamisen siinä hetkessä. Osalla yhteistyötahoista oli tapahtumassa ständi, osa piti työpajoja eri aiheista ja puhujat mielenkiintoisia puheenvuoroja aihealueestaan. Juontajana minun tuli tuoda esiin kaikki tämä ja kiittää heitä kaikkia osallistumisestaan ja samalla johdattaa tapahtuma läpi  ohjelman. Halusimme välittää kaikille että olimme todella kiitollisia heidän tuestaan ja työpanoksestaan sekä osallistumisestaan tapahtumaan.

Juontajana toimiessani otin selkeästi vastuukseni vain juonnon ja siihen liittyvän tekniikan. Muut projektitiimiläiset hoitivat tapahtumapäivänä ilmoittautumisen sekä aamun kahvitarjoilun ja vieraiden opastamisen. Näin pystyin keskittymään omaan tehtävääni ja vielä aamulla kertaamaan päivän ohjelman ja juonnot. Testasin ennalta käytössä olevat mikrofonit ja tietotekniikan.

Itse tapahtuma alkoi ja jännitys alkoi. Minua ei oikeastaan jännittänyt itse puhuminen vaan tapahtuman kasvoina toimiminen. Mielestäni juontaja toimii avainasemassa tapahtuman tunnelman luomisessa. Omalla tekemiselläni pyrin luomaan tapahtumaan innostavan ja vastaanottavan tunnelman. Juontajana olen omasta mielestäni rennon asiallinen ja koin, että se sopi tilaisuuden luonteeseen.

Jälkikäteen juonnoistani tuli positiivista palautetta. Ääntäni kehuttiin selväksi ja tapaani esittää asiat miellyttäväksi kuunnella. Olin itsekin tyytyväinen juonnon sujuvuuteen ja tästä voin kiittää itseäni, sillä olin tehnyt valmistautumisen hyvin. Kehitettävääkin on mutta kokonaisuutena olen ensimmäiseen ”juontokeikkaan” erittäin tyytyväinen.

 

Lähteet:

Piia Pasanen – Millainen on hyvä juontaja? -Speakersforum

https://www.youtube.com/watch?v=cL39vRbuFtM

Ella Kanninen Vuoden juontaja 2016 -ehdokas osa 2 – Speakersforum

Kommentoi