Tampere
02 May, Thursday
2° C

Proakatemian esseepankki

Jukka Jalosta kuulemassa työhyvinvointimessuilla



Kirjoittanut: Emilia Joki - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Olin työhyvinvointimessuilla seuraamassa Jukka Jalosen seminaaria Menestyvän tiimin rakentaminen (2022) ja vaikka moni asia olikin itselle jo tuttua, osasi hän kiteyttää tiimien rakentamisen pääpointteja erinomaisesti. Tämähän nyt ei tietenkään ole yllättävää jos mietitään Jalosen meriittejä Suomen maajoukkueen valmentajana: takana on jo kolme maailmanmestaruutta ja yksi olympiavoitto. Yleisöäkin riitti niin, että Kristan kanssa seurattiin seminaaria lattialta istuen monen muun kanssa.

Tiimihengen rakentaminen

Tiimihenkeä voi soveltaa moneen muuhunkin kuin jääkiekkojoukkueen valmentamiseen. Yksi ydinviesteistä Jalosella oli se kuinka yksilö ei ratkaise ja voisin väittää esimerkiksi Kipinän myyntipäivävoiton perustuneen tähän todella vahvasti. Kaikki pyrkivät tuomaan panoksensa tiimille ja hyödyttämään myös muita tiimiläisiä pääsemään tavoitteisiinsa, sillä lopulta kisa voi ratketa siihen heikoimpaan lenkkiin. Luomalla ennakkoasetelman ”huippupelaajista” voi hidastaa muiden tavoitteisiin pääsyä. Yhdessä olemme enemmän kuin osiemme summa pitää tiimien onnistumisissa usein paikkansa.

Jalosella oli runsaasti hyviä vinkkejä tiimihengen rakentamiseen. Vaikkapa yhteisen sloganin ottaminen, joka luo yhteenkuuluvuuden tunnetta, fiilistä siitä että kuulut johonkin porukkaan. Jalosen mukaan joukkuetyön tekeminen alkaa yhteisten arvojen määrittämisellä ja selkeyttämisellä. Myös Kipinässä tiimityöskentely aloitettiin arvojen luomisella yhdessä. Jäin pohdiskelemaan myös pelaajakyselyä ja miten sen tyyppistä konseptia voisi tuoda tiimin sitouttamisen ja hyvinvoinnin työkaluksi. Kyselyn avulla tiimin jäsen saa kokemuksen kuulluksi tulemisesta ja joutuu pohdiskelemaan omaa panostaan tiimin jäsenenä ja tiimihengen rakentajana.

Miksi taito rakentaa tiimejä sitten on niin tärkeä? Ted Talkissaan tuotesuunnittelija Matt Eng (2018) kertoo huomanneensa, että opettaessaan tuotesuunnittelua hänen oppilaistaan pärjäsivät parhaíten sekä opinnoissa että työelämässä ne, jotka osasivat rakentaa ympärilleen tiimeja, joilta saivat tukea. Tämän oivallettuaan Eng alkoi ohjata oppilaitaan kommunikoimaan enemmän keskenään, jolloin he myös uskalsivat sekä pyytää että tarjota apua toisilleen. Menestymisen kannalta substanssiosaamista tärkeämpää ovat kommunikaatiotaidot ja kyky muodostaa tiimejä.

Tiimihengen ylläpito vaatii työtä

Tiimihenki on nimittäin Jalosenkin mielestä jokaisen vastuulla. Tottakai johtaja tai valmentaja voi tarjota erilaisia vinkkejä ja työkaluja, mutta lopulta tiimin jäsenet rakentavat ilmapiirin. Esimerkiksi jatkuva poissaolojen tai huonon käytöksen salliminen luo tiimille kulttuurin siitä, että sellainen on ihan ok. Tiimihengen luominen ei ole pelkästään hyvän fiiliksen jatkuvaa tavoittelua vaan myös rajojen ja arvojen ylläpitämistä. Se on työpanoksen vaatimista muilta. Päävalmentaja esittää seminaarissaan sellaisen seikan, että vaikeiden aikojen sietäminen kuuluu tiimin arkeen. Joskus joutuu vähän puremaan hammasta ja menemään tunteisiin, jotta päästään tiiminä eteenpäin. Kestävä hyvinvoiva tiimikulttuuri ja yhteinen resilienssi ei rakennu pelkistä hyvistä hetkistä, vaan on merkityksellistä, miten tiimi toimii konflikteissa tai vaikeammissa tilanteissa. Yhteiset vastoinkäymiset voivat yhtenäistää tiimiä.

Kipinän kesken on ollut aika paljon puhetta siitä kuinka olemme kovin suorituskeskeisiä ja jo ennen tätä seminaaria olin jo monesti kuullut heittoja mailan puristamisesta. Niinhän se lopulta on, ettei tuloksia saavuteta puristamalla mailaa liian kovaa. Tuloksen tekeminen liian paineella voi lopulta tuntua merkityksettömältä, sillä tiimien menestyksissä on yleensä upeinta niihin johtanut yhteinen matka.

 

Lähteet:

Jalonen, J. 2022. Menestyvän tiimin rakentaminen. Luento 15.9.2022. Työhyvinvointi-messut 13.-15.9.2022. Tampere.

Eng, M. 2018. Teams Start With Human Connections. Youtube-video. Julkaisija Tedx Talks 7.2.2018. Viitattu 5.3.2023. https://youtu.be/XVi-0a90XNA

Kommentoi