Tampere
22 May, Wednesday
22° C

Proakatemian esseepankki

Johtajuutta opettelemassaKirjoittanut: Susanna Leinonen - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Nimeni on Susanna “Sussi” Leinonen. Olen 32 -vuotias pienen pojan äiti Hervannasta. Olen tamperelaistunut noin 11 vuotta sitten, kun muutin Itä-Suomesta paremman elämän toivossa isompaan kaupunkiin. Parempaa elämää löysinkin, joten enpä ole katunut muuttoani päivääkään!

Olen aina ollut kiinnostunut tapahtumatuotannosta ja olenkin ollut mukana erilaisissa tapahtumissa muun muassa vapaaehtoisena talkoolaisena, kuvaajana, verkkotoimituksessa sekä markkinointi- ja viestintäassistenttina. Koskaan en ole kumminkaan ollut näin merkittävän suuressa roolissa tapahtuman onnistumisen kannalta katsottuna. Pohtiessani loppuvuonna, että mistä ihmeestä teen nykyiseen HOPSiin kuuluvan projektijohtamisen opintopisteet, keksin ehdottaa Minnalle jaetun johtamisen mallia synttäritiimiimme. Onhan projekti niin suuri, että johtamista toden totta riittää! Olin innoissani, kun tämä sopi Minnalle. Toimin synttäritiimissä tuottajana. Teemme Minnan kanssa suuret linjaukset yhdessä ja pyrimme pitämään pakan kasassa. Minä vastaan enemmänkin kaikesta käytännön hoitamiseen liittyvästä, Minna puolestaan tuijottelee budjettia ja pitää huolen, että projektin talous olisi kunnossa.

Synttäritiimissä niin sanottuna “kakkos-projektipäällikkönä” toimiminen antaa minulle loistavan harjoittelualustan johtamiseen. En ole aiemmin ollut missään projektissa projektipäällikkönä, joten haastetta riittää. Johtajuus ja sen merkitys työyhteisössä kiinnostaa minua kovasti. Johtaja on se, joka innostaa, inspiroi ja motivoi henkilöstöä. Johtaja vaikuttaa suoraan omalla toiminnallaan henkilöstön pysyvyyteen firmassa.

Nykymaailmaan patruunoiden aikaan opittu johtaminen ei sovi. Silti kaikki johtamismallit tapaavat olla vanhasta maailmasta peräisin. Ajattelevan, osaavan ja oppivan ihmisen johtaminen ei ole helppoa. Siihen tarvitaan uudenlaisia valmiuksia ja asenteita.

Johtamisen on muututtava radikaalisti. Vanhassa maailmassa yritykset omistivat suurimman osan tuotantokapasiteetistaan – koneet, tehtaat, varastot. Syntyi hallittavissa olevaa pääomaa. Nyt tärkein pääoma ja tuotantokapasiteetti kävelee joka päivä omin jaloin ulos ovesta. Johtajan tehtävä on saada heidät takaisin seuraavana aamuna, vaikka kysyntää olisi muihinkin työpaikkoihin. Pääoma ei ole enöö hallittavissa vaan houkuteltavissa. Inspiraation työhön, tehtävään ja johtamiseen ratkaisee.

Osaamisen johtamisen tulee tähdätä luovuuteen kannustamiseen, kykyyn kehittää parempia vaihtoehtoja. Johtajan tehtävä on auttaa ihmisiä elämään heidän potentiaalinsa kautta, sillä jokaisessa ihmisessä on mahdollisuus johonkin paljon suurempaan, mitä he toistaiseksi tekevät. Hyvä johtaja osaa rohkaista ja kannustaa tämän potentiaalin esiin. (Kilpinen 2008, 27.)

Itse uskon vahvasti esimerkillä johtamiseen ja positiivisen kannustuksen kautta tapahtuvaan osaamisen kehittämiseen. Näitä puolia aion tuoda itsessäni esiin tässä projektissa ja pitää omalta osaltani huolen siitä, että tekemisessämme säilyy se hyvä boogie, jonka olemme yhdessä projektitiimin kanssa saaneet aikaan!

Tuottavin terveisin

Sussi

 

LÄHDE:

Kilpinen, P. 2008. Liekeissä! – Miten johtaja inspiroi ihmiset syttymään muutokselle. Jyväskylä: Gummerus Kirjapaino Oy.

 

Julkaistu Proakatemian 20v -verkkosivuilla 3.2.2019. https://proakatemia20v.fi/blog/

Kommentoi