Tampere
22 May, Wednesday
21° C

Proakatemian esseepankki

Jethro ja rahaKirjoittanut: Jesse Pihkanen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Niinkuin eräs banaanilla ratsastava popartisti laulaa: ” Tosi kiva maksaa tellit, lellit sähkö, puhelin, puurot, vellit vuokra, mätkyt, netti, velat verot, korot, korkojen korot.
Taas mennään rahan takii
Ei rakkaudest lajii vaan rahan takii.”

Rahalla saa maksettua välttämättömyyksiä ja mikäli välttämättömyyksien jälkeen jää vielä rahaa, voi sen laittaa säästöön tai käyttää johonkin luksukseen.
Mutta kuinka tuota rahaa sitten saa?

Kaikkien tuntema, sanavalmis turkulainen kauppamies Jethro Rostedt avaa kirjassaan ”Raha ratkaisee”, omaa tietään köyhästä lähiössä kasvaneesta pojasta kohti menestynyttä kiinteistövälittäjää ja mediapersoonaa. Mielestäni kirjassa kantavin teema tienaamiseen ja menestykseen on halu yrittää. Jethron elämään on pienestä asti mahtunut vastoinkäymisiä, mutta Jethro ei kohtaloonsa käpertynyt vaan nokkelana keksi aina uuden ratkaisun peitota vastoinkäyminen. Jotta löytyy halu yrittää, on oltava jokin maali tai tavoite. Ilman selkeää tavoitetta on helppo luovuttaa kesken ja todeta, että ei tästä tullutkaan mitään. Jethrolla oli aina tavoite toimia, oli se sitten uusi maastopyörä tai oma ensimmäinen koti. Usein keinot kohti haluttua tavoitetta vaativat ponnisteluja ja paljon aivotyötä. Kenellä ala-asteikäisellä pojalla tulisi mieleen alkaa myymään äitinsä meikkejä saavuttaakseen tarvittavan summan uuteen maastopyörään? Jethrolla kävi mielessä ja näin hän toimi, saaden kasaan tarvittavan summan rahaa ja voittaen (äidilleen) tittelin vuoden parhaana myyjänä. Mitä vain voi saavuttaa, kunhan uskot tekemääsi, etkä luovuta. Jethro vinkkaakin kirjassaan seuraavasti, ”aseta tavoite, se piiskaa yleensä parempaan suoritukseen.”

Kirjan kulkiessa läpi Jethron elämän, on kunkin kappaleen loppuun poimittu Jethron omia vinkkejä liittyen kappaleessa käsiteltyyn aiheeseen. Vinkit ovat yleensä humoristisia ja lukija huomaakin niiden tulevan hauskan ja sanavalmiin henkilön suusta. Myös nämä piirteet ovat auttaneet Jethroa menestymään. Jehtro kannustaakin lukijaa harjoittelemaan sosiaalisia taitoja, sillä niillä pääsee pitkälle, vaikka ei muuta osaisikaan. Jos et osaa jotakin asiaa, voit silti vaikuttaa pätevältä, mikäli esität asian vakuuttavasti. Tosin kuitenkin huippumyyjäksi tullakseen on hallittava tuotetietous, argumentointi, ahkeruus ja sympaattisuus, kuuntelutaito ja luottamus. Jethro nostaa kirjassaan esille esimerkin, jossa asiakas tulee tavarataloon kysymään polkupyörää. Toinen myyjistä ei tiedä varmaksi missä pyörät sijaitsevat ja alkaa empiä erilaisia vaihtoehtoja. Toisellakaan myyjistä ei ole harmainta aavistustakaan polkupyörien sijainnista tavaratalossa, mutta hän pyytää asiakasta seuraamaan ja lähtee kiertämään tavarataloa. Asiakas seuraa myyjää, koska häntä palvellaan. Ei asiakas tiedä, ettei toinenkaan myyjä tiedä pyörien sijainnista mitään. Myyjä kuitenkin vaikuttaa vakuuttavalta ja luo asiakkaaseen luottamusta. Jethro muistuttaa, ”tee päätöksiä, rohkeitakin. Se, joka ei tee mitään, ei saakaan mitään.”

Välillä kaikki on kuitenkin kiinni pelkästään tuurista ja oikeasta ajoituksesta. Monessa Jethron kohtaamassa tilanteessa pelkkä tavoite ja sosiaaliset taidot eivät olisi riittäneet, eivätkä riittäneetkään. Tarvittiin myös onnea ja tuuria. Huononkin tuotteen sai myytyä, kunhan oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Monista saattaa tuntua, että Jethro on henkilö joka myisi, vaikka hiekkaa Saharaan tai lunta Alaskaan, näin ei kuitenkaan ole. Kysynnän ja tarjonnan lain on aina kohdattava ja tähän tarvitaan usein tuuria. Mieti jokin tavoite ja kun aika on oikea, hyödynnä taitojasi. Jethron sanoin ”joskus tarvitaan pelkkää onnea.”

Kirja on mielestäni hauska leikkaus mediassa tunnetun Jethron elämään ja sen eri vaiheisiin. Myynnissä Jethro on synnynnäinen lahjakkuus, mutta huippumyyjäksi ei kukaan kuitenkaan synny. On tärkeää harjoittaa itseään tekemällä. Tekemällä virheitä, opit niistä ja jatkossa osaat myös karttaa tekemästä samoja virheitä uudelleen. Kirja on tekstiltään todella kevyttä ja lyhyet kappaleet tauottavat lukemista mukavasti, muuten humoristinen kirja olisi helppo ahmia loppuun kerralla. Kirjan parhain puoli on mielestäni Jethron antamat vinkit jokaisen kappaleen lopussa. Ne ovat humoristisia mietelauseita ja vinkkejä elämän eri tilanteisiin. Kukapa meistä ei ottaisi vinkistä vaaria, joka kuuluu näin, ”sijoita rahasi miten vain, mutta älä kuitenkaan kiinalaisiin vyölaukkuihin.”

Aihetunnisteet:
Kommentoi