Tampere
28 May, Tuesday
23° C

Proakatemian esseepankki

Järjestystä järjestelyihinKirjoittanut: Maria Välimäki - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Olen vieraillut kuukauden sisään kaksilla hyvin erilaisilla messuilla. Ensimmäiset olivat lokakuussa järjestetyt I Love Me- messut Helsingin messukeskuksessa, joiden teemana oli muoti, kauneus, terveys sekä luonnollisesti. Toiset olivat Apuväline 2017- messut Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa, joissa esiteltiin erilaisten rajoitteiden puitteissa eläville apuvälineitä sekä liikuntalajeja Liikuntamaassa. Messuilla kiinnitin erityisesti huomiota niiden järjestelyihin.

 

I Love Me

I Love Me- messut oli jaettu neljään eri halliin. Hallit olivat ravintolakäytävän molemmin puolin. Toisella puolella oli kauneus, terveys sekä luonnollisesti ja toisella muoti. Tätä kuitenkin sekoitti se, että myös muilla osastoilla oli myynnissä vaatteita. Tosin osa vaatteista liittyi urheiluun tai muuten johonkin hyvinvointiin mikä luultavasti erotti tuotteet muodin puolelta. Kulkeminen näillä messuilla oli hyvin hankalaa. Osastot olivat todella ahtaasti pakattuina toistensa viereen ja kun messuvieraita oli odotettavasti runsaasti, ei liikkuminen ollut mielekästä. Myös alueet olivat hieman epäselviä. Tämä hankaloitti eri pisteiden löytämistä. Jotkut messuosastot olivat keskeisillä paikoilla niin, että ne muodostivat hankalasti hahmotettavan kokonaisuuden. Kyseiset messuosastot olivat lisäksi hyvin isoja, jolloin looginen eteneminen oli hankalaa. Vaikka käytössä oli messuopas, oli messuosastoja vaikea löytää.

Sisäänpääsy näille messuille oli vaivatonta, sekä nopeaa. Messusisäänkäyntejä oli useampi, jolloin paikoittaiselta ruuhkalta vältyttiin. Lisäksi jonotusta helpotti se, että osalla oli liput valmiiksi ostettuina. Lipunostojono pysyi siis kohtuullisissa mitoissa. Yleisesti messujen logistisesta järjestelystä jäi hieman sekava tunnelma. Toisen sisäänkäynnin yhteyteen oli rakennettu yksi messuosasto, joka sekavoitti aulan yleiskuvaa. Aulassa kun ei huomatakseni ollut muita näytteilleasettajia. Jäin miettimään, onko messutila loppunut kesken. Tosin yrityksen myynnin kannalta paikka oli mainio.

 

Apuväline 2017

Apuväline 2017- messuilla oli kolme osastoa. Yksi osasto oli tarkoitettu näytteille asettajille, toinen liikuntamaalle, jossa messuvieraat pääsivät kokeilemaan erilaisia liikuntarajoittuneille kehitettyjä liikunta lajeja. Kolmas osasto oli pyörätuoli biljardin mm-kisahalli, jossa kisaajat pelasivat täydessä rauhassa messujen yhteydessä.

Näytteille asettajien oma osasto oli hyvin selkeä, ja vaikka väkeä riitti, eivät tilat käyneet ahtaiksi. Käytävät oltiin suunniteltu esteettömäksi niin, että esimerkiksi pyörätuolilla sekä ilman kulkeminen ei kävisi ahtaaksi. Lisäksi osastolla oli oma lava, jossa näytteille asettajat pääsivät esittelemään tuotteitaan. Osasto oli selkeä ja hyvin suunniteltu. Liikuntamaa osastona oli hyvin avara. Keskellä hallia oli lava, jossa jaettiin palkintoja ja esiteltiin liikuntarajoitteisten lajeja, muun muassa pyörätuolitanssia sekä opaskoirien toimintaa. Liikunta pisteet oltiin rakennettu lavan ympärille, jolloin messuvieraalla oli mahdollisuus hahmottaa tarjonnan kokonaisuus.

 

Yhteenveto

Suurimpana erona messujen välillä oli ehdottomasti kulkemisen helppous, sekä selkeys. Jäin pohtimaan syitä tähän ongelmaan. I Love Me- messujen kävijämäärä oli huomattavasti suurempi, joka aiheuttaa selvästi ahtautta. Apuväline 2017- messuilla järjestelyjä on ollut välttämätön miettiä, sillä kohderyhmään kuuluivat pyörätuolilla sekä rollaattorilla kulkevat henkilöt, jolloin vaivaton liikkuminen on täytynyt ottaa huomioon. Lisäksi I Love Me- messut järjestetään joka vuosi. Tämä voi mahdollisesti aiheuttaa sen, että messujen järjestämisessä jää vähemmän aikaa hienosäädölle. Apuvälinemessut järjestetään kahden vuoden välein ja näin suunnitellullekin jää enemmän aikaa. Apuvälinemessut oli jaettu selkeästi kolmeen osaan, ja jokaisella osiolla oli oma teemansa. Tämä selkeytti huomattavasti kokonaisuutta ja helpotti liikkumista. Messuvierailijan näkökulmasta jaottelu oli oiva. Näin pystyi keskittymään kerralla tuotteisiin ja toiminnalliseen tekemiseen sen sijaan, että kaikki olisivat olleet sekaisin samassa sumpussa.

Havainnot olivat loistokkaita tulevia tapahtumia sekä seminaareja varten. Ne antoivat suuntaa sille, mitä seikkoja on hyvä ottaa huomioon. Vaikka tapahtumaan ei osallistuisi liikuntarajoitteisia, eivätkä ne olisi niin laaja-alaisia, tulee järjestelyt miettiä kunnolla. On hyvä antaa järjestelyjen suunnittelemiselle tarpeeksi aikaa ja tehdä niistä vieraille mahdollisimman selkeät. Vierashan on tulossa paikanpäälle nauttimaan omasta vapaa-ajasta sekä tapahtuman tarjonnasta. Nämä tulisi myös mahdollistaa. 

 

Artikkeli julkaistu: https://www.linkedin.com/pulse/oppimassa-palvelumuotoilusta-ja-messujen-asiakkaan-silmin-välimäki/?published=t

Kommentoi