Tampere
26 May, Sunday
14° C

Proakatemian esseepankki

Jaettu visioKirjoittanut: Miikka Launiainen - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Johdanto

Jaettu visio luo merkityksen sitoutumislle, pitkälle tulevaisuuteen. Ilman jaettua visiota on vaikea kehittyä, vaan keskittyminen menee yksittäisten ongelmien ratkaisuun. Jaettu visio saattaa olla parasta, mitä elämä mahdollistaa meille.

Parisuhteessa yhteinen visio voi olla esimerkiksi lapsi, omakotitalo. Jaetun vision puutteeseen myös kaatuu parisuhteita tai tiimiä jaetun vision puutteen vuoksi. Jaettujen visioiden linkittyessä arvoihin voi jaettua visioita olla useampia, kuten parisuhde, yritys, urheiluseura. Jaettuja visioita ei tule kuitenkaan olla liikaa, että aika riittää kaikkeen. Jussi Piha salibandyn pelaaja puhui, että kun oli Classic -joukkueen kapteenina, niin oli perhe-elämää, omakotitalon rakentamista ja yritystoimintaa niin se oli liikaa ja piti lähteä karsimaan burnoutin jälkeen.

Näkökulmia jaettuun visioon

  • Jaettu visio syntyy yksilöiden visioiden välimaastosta ja auttaa luomaan merkitystä tekemiselle. Yhteisestä visiosta löytyy jotain sellaista, joka kolahtaa myös oman vision näkökulmasta.
  • Jaettu visio on ohjaava voima, joka auttaa meitä selviämään vaikeina aikoina ja suuntaa oppimista. Esimerkkinä korona, kun yleensä politiikassa ollaan eri  mieltä asioista, niin näinä aikoina ovat olleet harvinaisen samanmielisiä.
  • Jaettu visio ei synny hetkessä eikä prosessi ole helppo – sitkeys kuitenkin kannattaa. Ihmiset miettivät, onko tämä heille sopiva ja haluavatko siihen sitoutua. Vaatii paljon keskusteluja, yhdessä tekemistä ja todennäköisesti tämä muuttuu ajan kanssa.
  • Inspiroituneet ja energiset ihmiset, jotka työskentelevät yhdessä keskenään, saavuttavat asioita, jotka ylittävät kaikkien kuvitelmat.
  • Jaettuun visioon sitoutuneille yksilöille se tuo ainutlaatuista arvoa sekä oppimisen kehityksenä että hyvinvointina eri näkökulmista.

Oma näkemys jaetusta visiosta on sellainen, että jaettuun visioon tulee antaa paljon aikaa, jotta jaettu visio pystyy rakentumaan parhaimman mukaan ja jaettu visio olisi valtaosan mieleen.

Tiimiytyminen

Tiimiytyminen tapahtuu pitkän ajan kanssa, kuten Proakatemialla ollaan havaittu. Vision luominen ja tiimiytyminen on hidas prosessi. Tiimillä voi olla jaettu visio, vaikka kokoajan ei tehdäkään kaikkea isolla porukalla, vaan tiimi voidaan olla jaettu Evisionin tapaan kolmeen osaan. Evisionissa meidän tiimi on jaettu kolmeen osaan: Verkkosivustojen myynti, tapahtumatuotanto, kahvilatoiminta.

Lopetus

Omasta mielestäni paras tapa saavuttaa jaettu visio on saada idea, jossa kaikki ovat mukana. Tämän jälkeen idea tulee validoida ammattilaisten toimesta, jolloinka saadaan analyysit omista visoista ja voidaan lähteä parantamaan niitä entisestsään.

 

Kommentoi