Tampere
02 May, Thursday
15° C

Proakatemian esseepankki

Itämeren aalloilla



Kirjoittanut: Sade Elo - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Palasin kolmen vuoden tauon jälkeen entiseen työhöni ruotsinlaivalle. Aloitin työt laivalla kokkina vuonna 2012 suoritettuani ensin yhden viikon työharjoittelun siellä, harjoittelu poiki pidempiaikaisen on/off – työpaikan useaksi vuodeksi. On/ off- tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että töitä oli tarjolla koko ajan, mutta vietin usean vuoden ulkomailla ja välillä myös maissa töissä, mutta aina palasin laivalle reissuiltani. Koronan vuoksi laivatyöni kuitenkin loppuivat vuonna 2020 ja ajattelin laivaurani olleen siinä ja kaipasin vaihtelua ja ”tasaisuutta” elämääni. Kuitenkin nyt syksyllä sattumusten kautta päädyin takaisin laivalle ja voin kertoa, että oman kahvilan perustamisen lisäksi se oli edellisen vuoden paras päätös.

Listaan tähän 10. syytä, miksi itse viihdyn töissä merillä.

1. Työyhteisön samanhenkisyys
Palatessani laivalle jopa hämmästyin siitä, miten tiivis tiimi keittiöosasto onkaan. Tässä on toki laivakohtaisia eroja, mutta omalle laivallani paluu tuntui samalta, kuin olisin palannut kotiin pitkän ajan jälkeen. Yhteisö on perheenomainen ja välittävä, huumori lentää. Toki tiedostan, että olen usean vuoden ollut laivalla ja paluu tuttujen ihmisten ääreen on eri asia kuin täysin uutena laivalle tulo, jossa sinun pitää löytää paikkasi tiimissä. Kuitenkin koen, että tiiviiseen yhteisöön vaikuttaa vahvasti se, että jokaisella on sama tavoite (palvella asiakkaita hyvin), toisia autetaan (koska olemme kirjaimellisesti samassa laivassa) ja laivalle valikoituu sekä valikoidaan tietynhenkistä porukkaa. Samojen ihmisten kanssa myös vietetään sekä työ- että vapaa-aika yhdessä, joten yhteen hioudutaan nopeasti. Laivalla iällä, taustalla, äidinkielellä tai muillakaan asioilla ei ole väliä.
 Kenties akatemiallakin tiimiytyminen helpottuisi / nopeutuisi, jos tiimi laitettaisiin heti alusta tekemään projektia yhdessä. Yleensä tekemisen kautta hioudutaan yhteen nopeammin.

2. Työympäristön kulttuuri
Laivalla noudatetaan vuosia vanhoja perinteitä niin henkilökunnan ruokalistan osalta, kuin tapojen ja tervehdysten suhteen. Joka torstai on lounaaksi tarjolla hernekeittoa ja pannukakkua, kun taas sunnuntaisin tarjoillaan merimieslounas (Janssonin kiusaus, nakkeja, pekonia, munakasta ja jäätelöä.)
Työpisteisiin kulttuuri heijastuu mm. muille apua tarjoamalla, aina päivästä kiittämällä sekä henkilön x kotiin lähtiessä toivotetaan aina hyvät vapaat. Pienet asiat, kuten vapaiden toivottaminen luo tuntua yhteenkuuluvuudesta ja ”me hengestä”. Koenkin, että yksi parhaista asioista laivalla on päästä huikkaamaan tuo tervehdys kotiin lähtijöille tai toivottaa vapaalta tulevat töihin, näinkin pieni asia luo tunnetta, että muista välitetään ja olemme samaa porukkaa.

3. Työvuorojen joustavuus
Normaalissa laivatyössä yhden työjakson, eli passin, pituus on 7 vuorokautta, tarkoittaen että tehdessäsi 7 päivää töitä, olet myös 7 päivää vapaalla, toki tapauskohtaisesti voidaan ajaa pidempiä tai lyhyempiä vuorotteluja. Näin omalla kohdallani extraajana ollessa on työni vaihtelevampaa. Työpassit saattavat olla mitä vain yhdestä matkasta jopa kahteen viikkoon. Kuitenkin useimmiten meitä extraajia tarvitaan viikonlopuille (kesäaikaan ja lomina myös pidemmiksi ajoiksi). Näin opiskelijana viihdynkin laivatyössä paremmin kuin tekemällä töitä maissa esim. kaupassa. Korvaus on parempi tehdystä työstä, eikä minun näin ollen tarvitse olla joka ilta tai viikonloppu töissä, vaan voin oikeasti myös nauttia vapaa-ajastani.

4. Hyvät henkilökuntaedut
Yhtiö tarjoaa hyviä henkilökuntaetuja mm. risteilylle, hotelleihin sekä ostoksiin.

5. Kevyempi verotus
Merillä työskennellessä merityötuloa verotetaan kevyemmin kuin maissa tehtävää työtä. Myös työmatkat korvataan.

6. Laivalla et maksa mistään
Ollessasi töissä kuuluu käyttöösi oma hytti, työvaatteet, ruokailut henkilökunnan ruokalassa, kuntosali, sauna, pesukoneet. Näistä sinun ei tarvitse erikseen maksaa mitään vaan ne kaikki kuuluvat työsuhteeseen.

7. Keikat laivalla
Laivoilla käy usein esiintyjiä ja keikoille pääsy on vapaata. Töiden ohessa voitkin käydä katsomassa huippuluokan artisteja, joiden keikat maissa maksaisivat useita kymppejä tai ovat loppuunmyytyjä.

8. Hienot työmaisemat
Koska olemme liikkeessä koko ajan vaihtuvat maisemat tiuhaan. Ikkunasta ulos katsominen ja saaristot muuttuvine vuodenaikoineen eivät ikinä kyllästytä.

9. Erilaiset työtehtävät
Varsinkin kokinhommissa laivalla harvoin pääsee kyllästymään tekemiseensä. Extrana ollessa saatan jokaisella työjaksolla olla töissä eri ravintolassa, jolloin tietoa tulee omaksua nopeasti ja työskennellä erikaltaisen paineen alla ravintolan mukaan. Maissa harvassa keittiössä pääsee tekemään näin monipuolisesti erilaisia asioita ja kohentamaan ammattitaitoaan.

10. Työkaverit
Vaikka viihdynkin laivalla ja hehkutan työympäristön puolesta, on se todellisuudessa myös rankkaa eikä sovi kaikille. Laivalla tulee olla tietynlainen persoona eikä kotoa poissaolo saa haitata, myös paineensietoakykyä sekä itsenäistä otetta työskentelyyn tulee löytyä.
Toisinaan päivät ovat todella pitkiä ja kiireisiä ja uni saattaa jäädä vähiin. Mikäli henkilökemiat eivät mene yksiin työkaverin kanssa, saattaa se myös tuoda lisästressiä työssä oloon.
Kuitenkin omalla kohdallani koen, että ilman mielettömiä työkavereitani en varmasti olisi palatessani laivalle kokenut paluuta näin onnistuneeksi ja positiiviseksi.

“Ei ole väliä mitä teet, vaan keiden kanssa teet”

Kommentoi