Tampere
25 May, Saturday
22° C

Proakatemian esseepankki

INTOHIMO JA YRITTÄJYYSKirjoittanut: Saura Pohjonen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Intohimo sytytkö?
Minna Marsh
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

INTOHIMO ja Yrittäjyys

Suomessahan sana intohimo tulee sanoista into ja himo. Intohimo on siis innostuneisuutta, sekä himoa ja vahvaa halua. Vaatii suurta uskallusta olla rehellinen siitä, mikä on itselle tärkeää ja minkä puolesta elät ja hengität. Kirjoitan aiheesta, koska itselle intohimon seuraaminen ja intohimoisesti eläminen on hyvinkin tärkeää ja osa arkeani. Puhun asioista hyvin intohimoisesti ja todella suureellisesti esimerkiksi käsiä heiluttaen ja äänen korottamisella. Teen työtäni antaumuksella ja intohimoisesti. Tunnen voimakkaita tunteita, enkä pysty peittelemään niitä. En sano, ettäkö tapani toimia ja elää olisi oikea, mutta minä elän näin ja se tulee minulle luonnostaan. Kipuilen paljon ajatusten kanssa, kuten että olen ristiriitainen, ääripäiden ihminen, vien tilaa tunteillani ja varmasti joskus jopa olemuksellani. Olen aina halunnut olla jotakin muuta mitä minä olen. On vaikea hyväksyä itseään, kun ei nää ympärillä samanlaista käytöstä ja ympärillä olevat tärkeimmät ihmiset eivät välttämättä osaa käsitellä kaltaistani  persoonaa.

Puheet siitä, että itsetunto pitää lähteä jotenkin itsestä ja silti me elämme ympärsitömme kautta. Rakennamme itsetunnon muiden avulla. Olemme vain yksinkertaisesti laumaeläimiä. Itselleni onkin tärkeää kannustaa muita ja kertoa muille ihmisille kannustavia kommentteja.

Me ihmiset myös elämme normeille ja haluamme sopeutua joukkoon. Me määrittelemme normit omassa elinympäristössämme. Jos kenenkään mielestä makkaraa ei ole hyväksyttävää syödä, se kuka syö on epänormaali. Jos kuitenkin kaikki syövät makkaraa, se on meille normi. Olen kiinnostunut itsensä hyväksymisestä ja muiden hyväksymisestä. Se on myös yksi tärkeä arvo elämässäni. Lue ja kuuntelen paljon siihen liittyvää kirjallisuutta, podcasteja ja luennoitsijoita. Saan niistä voimaannuttavia kokemuksia ja se ajaa minua lähemmäs itseni ja muiden hyväksymistä.

Löysin aihepiiriin erittäin sopivan kirjan, joka sai minut hetkellisesti ajattelemaan todella voimakkaasti olevani hyvä tälläisenä ja vain elämään omien arvojeni mukaista elämää. Puskemaan läpi vaikka pumpulipallon (harmaa kivi vertaus on vähän jo nähty). Tämä essee on saanut siis inspiraation Minna Marsh:in kirjoittamasta kirjasta INTOHIMO, SYTYTKÖ? Kirja käsittelee intohimoa laajasti, kuten erilaisia intohimoisia ihmisiä pitkin historiaa, heidän elämän asenteitaan ja elämänkaarta,seksuaalisuutta. Kirja antaa käytännönläheisiä vinkkejä tutkimaan omaa intohimoa.

Minkälainen on intohimoinen ihminen on? Raivata omaa polkua, rohkea, toimeen tarttuva, ristiriitainen persoona, tunne edellä eläjiä, ääripäiden ihminen. Luettelen muutamia tunnettuja nimiä ja heidän elämän kertojaan mitä kirjassa tuotiin esille.

Kirjassa kysyttiin mikä sinun mielestä yhdistää intohimoisia ihmisiä? Mielestäni näitä ihmisiä yhdistää vahva tahto puolustaa heikompia sekä ristiriitaisuus.

Intohimon ja yrittäjyyden yhdistäminen

Mielestäni yrittäjyydessä tarvitaan ripaus intohimoa. On valmis oltava laittamaan kaikki peliin ja tehtävä jopa töitä ilman palkkaa. Mietin vaikka oman kokemukseni kautta Proakatemialla. Koen, että sorrun usein palkka ajatteluun. Paitsi sitten jos asia on minulle erittäin tärkeä. Esimerkiksi Final Camp projekti on jotenki todella intohimoni kohde. Olen miettinyt elementtejä mitkä saavat minut liekehtimään asian puolesta, niin johtaminen, elämykset, matkustaminen, itsensä kehittäminen, muiden puskeminen eteenpäin ja onnistuminen.

Tutkimus osoittaa, että yrittäjän positiivinen intohimo yrittämiseen edistää yrittäjyydessä menestymistä. Intohimoinen suhtautuminen yrittämiseen parantaa myös resurssien käyttöä. Tulokset vahvistavat käsitystä siitä, että yrittäjyys ei ole vain päämäärätietoisesti jäsennettyä toimintaa, vaan se on myös intohimoa ja uskoa omaan tekemiseen. Pekka Stenholm Turun yliopistosta Aurora lehden haastattelussa toteaa, että  kunyrittäjällä on intohimoa kehittää yritystään ja luoda uutta, hän pyrkii myös ottamaan käsillä olevista resursseista enemmän irti ja käytettävissä olevien resurssien luova käyttö edistää alkuvaiheen menestymistä. Stenhomin mukaan tunteet ja intohimo juuri ohjaavat etsimään ratkaisuja, jotka muuten saataisivat jäädä huomaamatta ja hyödyntämättä. Uskonkin, että intohimoinen ja periksiantamaton kyky toimia poikii uusia ideoita ja luo uutta yrittäjyyttä.    https://www.auroralehti.fi/intohimoinen-suhtautuminen-yrittajyyteen-auttaa-menestymista/

Maija Renko University of Illinois Chicagosta on paljolti samoilla linjoilla. Hänen mukaansa  Luovuuden ja tunteiden merkitys yrittäjyysprosessissa ja siinä menestymisessä tiedostetaan entistä paremmin. Intohimo on siis tärkeä etenkin yrittäjyyden alkuvaiheessa. Uskon myös, että asiantuntijuus kasvaan intohimon myötä, mikä auttaa yrittäjää henkilökohtaisessa kehityksessä. Tästä voisi mainita esimerkkinä IT teknologia alan start-up yritykset.  Mielestäni yrittäjyysopinnoissa myös Suomessa tulisi kiinnittää enemmän huomiota intohimon, luovuuden sekä tunteiden käsittelyyn. Me olemme edelleen varsin jäyhä kansakunta, mikä heijastuu myös opetukseen. https://www.auroralehti.fi/intohimoinen-suhtautuminen-yrittajyyteen-auttaa-menestymista/

Pohdintaa

Itseään ja intohimoa on tärkeää tutkiskella, jotta oppii tunnistamaan omat vahvuudet. Yrittäjyys on myös elämäntapa, vapaus itsenäiseen päätöksentekoon. Usein yrittäjä lähtee ihan tyhjästä.  Näin on myös itselläni. Alkuvaiheessa joudun nuorena yrittäjänä tinkimään ansioista. Ensimmäinen vuosi tehdään hartiapankilla, toisena saatetaan päästä jo omille ja vasta kolmantena saadaan korvausta vuosien työstä. Lisäksi rakennan nuorena yrittäjänä talouteni epävarmuudelle ja riskille. Mutta minua ajaa intohimo. Ja joka kuukausi pitää ansaita oma elanto, joten ylitöitä tai pekkasia en voi laskea. Sen lisäksi tulee vastuu työntekijöistä, jonka yrittäjän joudun kantamaan. Ja tämän päälle byrokratia ja talouden moniosaaminen, jota olen nämä viimeiset vuodet opiskellut.

Palatakseni vielä Minna Marshin kirjaan Intohimo, sytytkö? voin vastata että kyllä. Huolimatta haasteista, joita kohtaan olen täynnä intohimoa ja uskoa siihen, että pystyn, jos vain itse haluan. Pitää olla unelmia, mutta myös realistisuutta. En usko, että missään muualla voisin olla yhtä sitoutunut toimintaan ja tehdä työtä suurella intohimolla kuin omassa yrityksessä. Varmasti tulee kestämään aikaa, ennen kuin löydän sen oikean polun ja pääsen vakiinnuttamaan oman yritystoimintani. Tiedän, että alussa on tehtävä paljon, kilpailu on kovaa alalla kuin alalla. Katteet eivät järin päätä huimaa. On pystyttävä erottautumaan muista.

Verkostoituminen ja mentorin apu voivat olla oiva tapa kartoittaa ympäristöä ja saada erilaisia ideoita miten erottautua kilpailijoista. Filosofian maisteri Jukka Kontulan Oulun yliopistossa tekemän väitöstutkimuksen mukaan verkostoituminen ja intohimo ovat liiketoiminnan kehittämisen ydintä. Hänen tutkimuksen mukaan ammatillinen verkostoituminen laajentaa uusia näkökulmia ja ajattelutapoja. Verkosto voi olla samalla toimialalla toimivia yrittäjiä tai ihmisiä, mutta on tärkeää hankkia verkostoja eri toimialoilta, jolloin osaaminen ja tieto on monisäikeisempää. On myös tärkeää itse antaa jotain verkostolle. Sosiaalinen media on oiva väylä ammatilliseen verkostoitumiseen. https://www.talouselama.fi/uutiset/nyt-se-on-tutkittu-tarkeinta-on-intohmo/3e3e02ee-897d-36b5-a0f8-7fbf74377435

Pitää olla myös valmis muuttamaan suuntaa, mikäli jokin asia ei toimi. Muutokseen täytyy uskaltaa olla valmis, se on myös osa intohimoa ja kekseliäisyyttä.

Lopuksi annan itselleni neuvon; usko itseesi, älä luovuta, ole valmis tekemään muutoksia. Mitä ikinä teetkin, tee se täysillä ja intohimoisesti.

 

 

LÄHTEET:

 

Marsh, M. 2021. INTOHIMO, SYTYTKÖ? Äänikirja. Kuunneltu 4.5.2023.

Intohimoinen suhtautuminen yrittäjyyteen auttaa menestymistä | Aurora (auroralehti.fi) 1/2017

https://www.auroralehti.fi/intohimoinen-suhtautuminehttps://www.talouselama.fi/uutiset/nyt-se-on-tutkittu-tarkeinta-on-intohmo/3e3e02ee-897d-36b5-a0f8-7fbf74377435n-yrittajyyteen-auttaa-menestymista/

Nyt se on tutkittu: Tärkeintä on intohmo | Talouselämä (talouselama.fi)

https://www.talouselama.fi/uutiset/nyt-se-on-tutkittu-tarkeinta-on-intohmo/3e3e02ee-897d-36b5-a0f8-7fbf74377435

Internal

Kommentoi