Tampere
28 May, Tuesday
28° C

Proakatemian esseepankki

Innostava keltainen pomoKirjoittanut: Ville Parkkila - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Laiskat alaiset ympärilläni
Thomas Erikson
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Kuuntelin omalta osaltani nyt kolmannen kirjan Thomas Eriksonin tuotannosta. Tämä uusin versio nimeltään Laiskat alaiset ympärilläni oli kurkistus siihen, miten johtajan tulisi suhtautua väreinä ajatellen omiin johdettaviin ja mitä apuja hän voisi ajattelulla saada. Keskityn esseessä keltaisen johtajan saamiin vinkkeihin ja pohdiskelen, olenko huomannut seikkoja jo käytännössä, tai mitä olisi hyvä aistia jatkossa.

Erikson kuvailee kirjassaan keltaista johtajaa kutakuinkin näin:

Keltaisena tyyppinä olet luontaisesti innostava ja saat muut tykkäämään ideoistasi. Hoidat hyvin ihmisiin liittyviä asioita ja uskallat astua parrasvaloihin. Luovuuden ansiosta olet herkkä kokeilemaan uusia toiminta- ja johtamismalleja.

Paljon samoja piirteitä mitä keltaisille ylipäätään värijaossa jaetaan ja voin kyllä samaistua. Kurkistetaan nyt hieman yhteensopivuuksiin eri väristen alaisten kanssa.

 

Punainen alainen / yhteensopivuus: Erittäin hyvä

Punaiset pitävät siitä, kun maalaat laveilla vedoilla, etkä niinkään kiinnitä huomiota yksityiskohtiin. Punaiset haluavat monesti olla valitsemassa tapaa, jolla asioissa edetään, joten keltaisena on hyvä valmistella omat ideat tiettyyn pisteeseen ja antaa valinnan vapaus molemmista sopivista sen sijaan punaiselle. Näin asiaan sitouttaminen ja tarvittava tehokkuus toteutuvat heidän silmissä.

Punaiset saattavat pitää sinua kurittomana ja puhut heidän mielestään liian paljon ei olennaisia asioita töiden yhteydessä.

Et välttämättä ole sanojen mittainen. Et kirjaa niitä ylös. Keltaiselle pomolle nämä voivat vaan olla vapaata ideointia, mutta punaisten alaisten kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä pian he saattavat jättää kuuntelematta sinua, koska eivät luota enää sinun pysyvän sanojesi takana.

Punaiset eivät ole kaveeraamassa vaan töissä. He ovat toimintakeskeisiä, puhuvat vähemmän mutta saavat asioita aikaan.  Pyri olemaan ammattimainen ja mene suoraan asiaan ja osoita heidän vastuunsa, he kyllä täyttävät paikkansa.

 

Keltainen / yhteensopivuus: Erittäin hyvä

Sovit hyvin yhteen muiden keltaisten kanssa. He pitävät tyylistäsi johtaa fiiliksellä ja siitä, kun kyselet harvoin heidän raporttiensa perään. Keltaiset ovat positiivisia, luovia ja hyviä vakuuttamaan myös sinut siitä, että työt hoidetaan hyvin ja ei tarvitse huolehtia meiningillä.

Siinäpä myös heidän yksi heikkoutensa, he puhuvat paljon mitä aikovat tehdä, sen sijaan että tarttuisivat toimeen. Yritä siis vastuuta jakamalla saada heidät innostumaan omasta ideastaan niin, että veisivät sen samontein myös eteenpäin.

Keltaiset palkkaavat monesti samanlaisia ihmisiä, kun itse ovat. Kuten monesti on todettu, erilaiset ihmiset ovat vahvuus joka yhteisössä. Toisena haasteena useamman keltaisen läsnäolossa voi olla se, ettei samalle näyttämölle ei mahdu kerralla montaa tähteä. Saatat esillä ollessasi herkästi ärsyttää muita keltaisia, koska he haluaisivat olla paikallasi. Voit ehkäistä tuota tunnetta, päästämällä muita keltaisia ääneen palavereissa tai muissa esiintymispaikoissa, vaikka voisit helpomman kautta ehkä itse vain ilmaista asian.

Keltaiset nauttivat, kun muistat antaa heille tunnustusta ja kehua heidän saavutuksiaan. Ilmaise, että olet huomannut heidät ja pyri pitämään heidät aina hyvän tuulisina, kun toivot heidän tekevän töitä mahdollisimman tehokkaasti.

Työyhteisön kannalta keltaiset kannattaa ottaa huomioon varsinkin siltä osin, että he varmasti puhuvat kaikkien kanssa. Tätä keinoa voit käyttää työyhteisön innostamisessa, mutta ole varovainen sillä myös kaikki negatiivinen leviää todella nopeasti.

 

Vihreä – yhteensopivuus: Hyvä

Vihreät mitä luutavimmin pitävät sinusta. He tykkäävät keskustella paljon muustakin kuin työasioista. Heille luottamus on tärkeää henkilökohtaisellakin tasolla ja he arvostavat, kun et hiillosta heitä liikaa.

Useimmiten asiat, jotka keltainen saattaa jättää puolitiehen, on järkevää antaa vihreiden hoitaa maaliin saakka. Heidän keskittyminen riittää ja he haluavat olla luottamuksen arvoisia hoitaessaan työn hyvin loppuun saakka.

Vihreät antavat teidän mielellään paistatella parrasvaloissa ja nauttivat, kun edustat heitä. Muista olla tarkkana kuitenkin, ettet ryöstä heidän ideoitaan ja niiden ansaitsemaa kunniaa.

Sinulla on riskisi vihreiden kanssa työskennellessä. On hyvin mahdollista, että puhut heidän mielestä liikaa. Tämä voi uuvuttaa heidät helposti, mutta kilttiyttään he eivät viitsi siitä ääneen mainita.

Kun haluat innostaa vihreitä älä ylistä uusia ideoitasi, vaan mieti mielummin miten saat heidät osallistettua uuden idean käyttöön ottoon ja sitä kautta luottamaan sen toimivuuteen.

 

Sininen – yhteensopivuus: Surkea

Siniset hyväksyvät ja kunnioittavat sinua ihmisenä. He ymmärtävät, että sinulta kumpuaa huomattavasti ideoita ja innostut asioista nopeasti. Heidän mielestä hutiloit herkästi ideasi pilalle.

Toteutat vähän siitä määrästä ideoita mistä puhut. Siniset monesti haluavat tarkennuksia ideoihin ja niiden alkuperään, mutta harvemmin annat selkeitä vastauksia.

Sinulla on taipumusta ajattella herkästi ääneen, mutta siniset eivät. Siksi he odottavat sinulta enemmän valmiita ja pureskeltuja kommentteja, jotka heidän on helpompi allekirjoittaa valmiina.

Kun ymmärrät lähtökohdat sinisten ihmisten kanssa, voit kuitenkin tulla tuloksellisesti heidän kanssa hyvinkin toimeen. Esimerkiksi, kun delegoit asioita, muista sopia tarkat deadlinet, koska siniset yleisesti hoitavat asian kerrallaan ja sinun pyyntösi tippuu helposti listan pohjalle.

Toisin kuin vihreiden ja keltaisten kanssa, sinisiä ei juuri lainkaan kiinnosta sinun vapaa-ajan kuulumiset tai muutkaan työn ulkopuoliset seikat. On tärkeää, että olet heille ystävällinen ja muistat pysyä asiassa. Näin saat johtajana heistä eniten irti.

Pohdinnat 

Näin kolmannen teoksen kohdalla taas värejä analysoidessa, huomaan kyllä miten voin samaistua keltaisen piirteisiin. Kirjassa mainittiin: ”Keltaisten on hankalinta muuttua, koska he pitävät itseään jo lähtökohtaisesti hyvinä.” Tuo on mielenkiintoinen seikka pitää mielessä, kun omaa oppimista ja muiden työskentelyä analysoi. Koen, että itse olen törmännyt keltaisten yhteensopivuudessa pieniin ristiriitoihin mitä tuossakin sivuttiin. Piirun verran minusta löytyy nössön verta, jota haluaisin oppia poistamaan, kun työhön liittyvistä kynnyskysymyksistä keskustellaan.

Olemme Hurman Juhon kanssa nyt muutamaan otteeseen pohtineetkin keltaisen ja sinisen yhteensopivuutta, ja kyllä sieltä valonpilkahduksiakin löytyy. Luotamme toisiimme vahvasti, joka antaa tilaa sille, että ymmärrämme vahvuuksia niihin niinkään turhautumatta.

Ystävien kanssa työskennellessä tuottaa haasteita se, että ymmärretään toisiamme välillä liiankin hyvin. ”Tuossa se taas heittää ideoitaan” ”Nooo ei nyt tarvii tuohon mitään sanoa, eiköhän se kohta rauhotu” ”Niiiiiiin oishan se hieno nähdä…” tyyppiset ajatukset syntyvät, kun jo ennalta osataan olettaa miten tulee käymään. Tämä on nyt ajankohtainen seikka itselle, miten saan jokaisen projektitiimissämme pysymään omissa rooleissa ja ruokkimaan siltä osin keskustelua sopivalla vakavuudella ja omilla ominaisuuksillaan, sen sijaan että oltaisiin vaan nössöjä kaveruksia hienojen mahdollisuuksien äärellä.

Kommentoi