Tampere
18 May, Saturday
22° C

Proakatemian esseepankki

Iltarutiinit aamun helpottamiseksiKirjoittanut: Kukka-Maaria Halme - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Blogiessee, julkaistu Fressi Olo – blogissa: https://olo.fressi.fi/valmistele-seuraava-paivasi-jo-edellisena-iltana/

Paranna elämänlaatuasi – valmistele seuraava päiväsi jo edellisenä iltana

Sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Miksi et siis suunnittelisi omaa päivääsi etukäteen ja helpottaisi näin arkeasi? Nappaa tästä postauksesta meidän tärpit onnistuneisiin iltarutiineihin.

Iltarutiinit päättävät päivän ja valmistavat mieltä ja kehoa yöunille. Pienillä lisäyksillä iltarutiineihin, pystyt helpottamaan seuraavaa päivää tai koko viikkoa. Myös pieni suunnittelu illalla helpottaa aamuntoimia ja antaa näin lisää aikaa yöunille. Toisilla meillä suunnittelu ja järjestelmällisyys on vahvana luonteessa, mutta vaikka se ei tulisikaan niin luonnostaan, kannattaa nämä vinkit laittaa korvan taakse.

  1. Valmista yön yli säilyvä tai valmistuva aamupala. Tällaisia aamupaloja ovat mm. erilaiset tuorepuurot ja chia-vanukkaat. Myös monet smoothiet säilyvät mainiosti jääkaapissa aamun asti.
  2. Suunnittele päivän kulku. Tämä saattaa kuulostaa itsestään selvyydeltä. Mutta oman arkesi tarkemman tutkailun avulla saatat huomata erilaisia toimintatapoja, jotka eivät välttämättä palvele sinua. Mieti, voisitko lisästä päivääsi hyötyliikunta, esimerkiksi pyöräilemällä paikasta toiseen tai vaihtamalla päiväjärjestystä, jolloin matkustamiseen käytetty aika lyhenisi?
  3. Pakkaa tavarat. Pakkaa illalla kaikki seuraavan päivän tavarat valmiiksi. Mitä sinun täytyy ottaa mukaan, jotta ehdit töistä suoraan jumpalle?
  4. Tee eväät valmiiksi. Food preppaus eli ruokien valmistaminen etukäteen helpottaa aikataulutuksen lisäksi myös päätöksentekoa. On helpompi tehdä hyviä valintoja, kun ruoka on valmiiksi tehtynä, eikä kauppaan tarvitse mennä nälkäisen etsimään jotakin ’’helppoa ja nopeaa’’ kesken päivän. Valmiit eväät auttavat myös ylläpitämään tasaista ruokarytmiä ja näin ollen energiaa riittää tasaisesti koko päivän ajan.  
  5. Mieti mikä saa sinut hyvälle tuulelle. Meille kaikille on tuttu tunne kun, jokin menee aamulla pieleen ja tekisi mieli palata lämpimän peiton alle; aamukahvit kaatuu päälle tai bussi menee nenän edestä. Lumipallo efektinä kaikki tekeminen tuntuu takkuiselta. Millä pienellä teolla saat hyvän fiiliksen takaisin päälle? Suosikki kappale kuulokkeisiin, kännykkään tallennetut kissavideot tai soitto parhaalle ystävälle. Tärkeintä on, ettei jää huonoon fiilikseen kiinni vaan jatkaa eteenpäin.
  6. Rauhoita iltasi. Onnistunut päivä alkaa jo hyvin nukutuista yöunista. Raskas liikunta tai kiire illalla voi haitata nukahtamista. Tee siis iltarutiineista itsellesi rauhoittavia ja mielekkäitä. Kun päivä on hyvin suunniteltu ja aikataulutettu niin illalle jää aikaa rauhoittua.

Mieti, mitä näistä vinkeistä voisit helposti ottaa käyttöön. Aloita niistä ja lisää vähitellen uusia terveellisiä tapoja arkeesi. Muista, ettei kaikkea tarvitse muuttaa kerralla.

Kommentoi