Tampere
03 May, Friday
9° C

Proakatemian esseepankki

Idiootit ympärilläni



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Idiootit ympärilläni- kirja oli juuri sitä, mitä olin odottanutkin; mielenkiintoinen, mutta ei mene kauhean syvälle loppujen lopuksi. Kirjassa tutustutaan järjestelmään, joka jaottelee ihmiset heidän käyttäytymismallien mukaan neljään eri väriin; punainen, sininen, keltainen ja vihreä.  Itse olen tutustunut erilaisiin ihmisten käyttäytymistä jaotteleviin järjestelmiin ja tähän kirjassa esiteltävään järjestelmään olen törmännyt monessakin paikassa. Lisäksi olen etsinyt tietoa internetistä oma-aloitteisesti, joten kirja tuntui enemmän asioita kertaavalta kuin uudelta tiedolta.

 

Kirjan kirjoittaja, Thomas Erikson, on kirjailija ja tutkija, joka on keskittynyt ihmisten väliseen vuorovaikutukseen erilaisissa yhteisöissä. Järjestelmän tavoitteena on auttaa ihmisiä ymmärtämään sekä itseään että toisiaan paremmin. Eriksonin mukaan käyttäytyminen on lyhykäisyydessään perimän ja olosuhteiden yhdessä muodostava tapa toimia. Jokaisen tiimiyrityksessä toimivan kannattaisi lukea kirja. Ensin kirja auttaa ymmärtämään itseään. Kirja herättelee pohtimaan omaa käyttäytymistä: miten minä toimin, miksi minä toimin niin ja onko se asia, jota haluaisin keskittyä vähentämään vai ehkäpä tapa, mistä voi olla ylpeä, jne. Kun ihminen ymmärtää itseään, hänen on helpompi antaa ymmärrystä myös muille. Kirja auttaa näkemään käyttäytymismallien taakse ja helpottaa muiden hyväksymistä sellaisina kuin he ovat, jopa suuttuessaan.

 

 

 

Kirjassa esitelty järjestelmä jaottelee siis ihmiset neljään eri väriin. Se ei tarkoita, että ihmisessä olisi vain yhtä väriä. Useimmista ihmisistä löytyy vähintään muutamaa väriä, jopa kolmea eri. Esittelen nyt nämä käyttäytymismallit.

 

 

Sininen: Sininen tyyppi on usein taka-alalla oleva rauhallinen tarkkailija tyyppi. Sininen analysoi kaikkea: lajittelee, arvottaa, tuomitsee. Hän on tarkka järjestyksestä ja tietysti oikeista vastauksista. Kaikille tavaroille on paikka ja sinisen kotona kaikki on järjestyksessä. Siniselle tärkeää ovat faktat, yksityiskohdat ja järjestys. Siniset tyypit eivät pidä itsestään ääntä, ellei joku puhu höpöjä, silloin sininen kyllä oikaisee faktat oikeiksi. Ja jos näin käy, voit yhtä hyvin luovuttaa. Väittelemään ei kannata ryhtyä, sillä sininen on todennäköisesti perehtynyt asiaan ja tietää mistä puhuu. Tarkalleen.

 

 

Muiden mielestä siniset tyypit ovat: vältteleviä, puolustelevia, perfektionisteja, varautuneita, epäileviä, hitaita, kylmiä, konservatiivisia, pikkutarkka, epäröivä, toisista riippuvaisia, kriittisiä.

 

Punainen: Punainen tyyppi on dynaaminen ja ripeä yksilö; ankara, äkkipikainen, ärhäkkä sekä helposti ärsyyntyvä. Punaisen tunnistaa helposti, sillä hän ei kulje seiniä pitkin. Punaiset tyypit pyrkivät jatkuvasti eteenpäin, eivät suostu luovuttamaan ja uskovat, että mitä vain voi saavuttaa, jos vain tekee tarpeeksi töitä sen eteen. Ihminen, jossa on punaista, on päämäärätietoinen, ulospäinsuuntautunut ja nauttii haasteista. Punaiset tyypit ottavat helposti ryhmässä johtajan paikan; heitä eivät kilpailutilanteet ja haasteet pelota. Punaiset ovat niitä, jotka saavat asioita tapahtumaan. Jos olet jumissa jonkun asian suhteen, kutsu punainen tyyppi paikalle. Punaiselle nopeus tarkoittaa samaa kuin hyvä, pääasia on, että eteenpäin mennään.

 

 

Muiden mielestä punaiset tyypit ovat: itsekkäitä, riidanhaluisia, järkähtämättömiä, omapäisiä, kontrolloivia ja komentelevia.

 

Keltainen: Keltainen tyyppi on ikuinen optimisti ja rakastaa hauskanpitoa. Keltainen tyyppi varmistaa, että paikassa kuin paikassa tunnelma pysyy hyvänä ja jos ei pysy, keltainen vaihtaa seuraavaan paikkaan. Keltainen tyyppi puhuu paljon. P-A-L-J-O-N. Ei ole väliä kysyikö kukaan edes mitään, hän voi kertoa tarinan parin vuoden takaa, jolla ei ole mitään merkitystä tähän hetkeen. Mutta luultavasti se tarina saa ihmiset hyvälle tuulelle, joten onko väliä, ettei kukaan edes kysynyt mitään. Keltaiset tyypit ovat tavallaan viihdyttäjiä; he osaavat jutella ihan kenen tahansa kanssa, he ovat useimmiten äärimmäisen positiivisia ja heillä on uskomaton määrä energiaa. Ihminen, jossa on keltaista, on ulospäinsuuntautunut, hyvä suostuttelemaan, kertovat helposti tunteistaan ja keskittyvät luomaan aina vain uusia kontakteja.

 

 

Muiden mielestä keltaiset tyypit ovat: Hauskoja, viihdyttäviä, positiivisia, aivan liian itsevarmoja, pinnallisia, itsekkäitä, hutiloiva asenne, huono keskittymiskyky, puhuvat liikaa.

 

Vihreä: Vihreä tyyppi on oikeastaan kaikkien muiden värien keskiarvo. Vihreitä ihmisiä löytyy kaikkialta. Nykyaikana keskiverto kuulostaa huonolta, mutta kun miettii tarkemmin, niin onko sittenkään, sillä kärjistetysti; punaiset ovat stressaantuneita suorittajia, keltaiset luovia bilettäjiä ja siniset perfektionistisia Excel-maanikkoja. Vihreät tyypit ovat tasapainoisempia ja luonteeltaan sallivia. Jos kaikki olisivat äärityyppejä, ei mitään tapahtuisi. Vihreitä ei kuitenkaan tästä syystä ole niin helppo tunnistaa, mutta heitä on kaikkialla. Vihreä tyyppi pyrkii yleensä sulautumaan joukkoon; he osaavat rauhoittaa hermostuneet keltaiset tyypit ja lämmiteltyä hitaasti syttyvät siniset. Vihreät ihmiset voi tunnistaa heidän ystävällisyydestään, kyvystä kuunnella muita ja tiimipelitaidoista.

 

 

Muiden mielestä vihreät tyypit ovat: passiivisia, ystävällisiä, hyviä kuunteljoita, mukavuudenhaluisia, rauhallisia, eivät ilmaise tunteitaan kovin helposti, eivät ole tarkkoja ilmaisuissaan, eivät pidä epävarmuudesta, ihmiskeskeisiä, ei pidä kiireestä eikä suurista muutoksista.

 

Jokaisella värillä on puolensa ja jokaista väriä tarvitaan. Toimivasta ryhmästä löytyy suurella todennäköisyydellä jokaista eri väriä. Tunnistin itseni jostakin tuolta keltaisen ja sinisen välimaastosta, mutta kyseiset luonteenpiirteet eivät kylläkään olleet kovin imartelevia. Ensi viikolla pidämme tiimin kanssa pajan kyseisestä kirjasta, joten jään innolla odottamaan, mitä mieltä muut ovat minun väristäni!

 

Aihetunnisteet:
Kommentoi