Tampere
19 May, Sunday
16° C

Proakatemian esseepankki

Ideakäveletkö?Kirjoittanut: Sanna Tahlo - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Olen kävellyt noin neljäkymmentä minuuttia ja askel alkaa kiihtyä. Ideoita tulvii mieleen, nyt äkkiä kotiin ja laittamaan kaikki paperille.

 

Tämä on minun tapani työskennellä, jos teen töitä etänä, viikonloppuna tai nyt vallan kotoa käsin koronaviruksen takia. Viimeksi tänään se pisti minut miettimään.

 

Kun teen töitä kotoa käsin yleensä aamupäivällä tai lounaan jälkeen lähden ulkoilemaan, hölkkäämään tai tunnin kävelylenkille. Raitis ilma ja kevyet askeleet pistävät aivot liikkeelle, väistämättä ja kuin tyhjästä mieleeni pulpahtelee ideoita liittyen esimerkiksi projekteihin, opinnäytetyöhön tai esseisiin.

 

Ideakävely, sitähän se on, vaikka pohjimmiltaan tarkoitus on vain pitää taukoa ja haukata raitista ilmaa.

 

Se auttaa ajattelemaan paremmin, mutta tänään ymmärsin myös ajatella sitä, kuinka harvoin sitä normaalin arjen keskellä tekee. Ainakin Proakatemialla arki kuluu pääpiirtein tietokoneella työskennellessä, palaverissa, lukiessa tai dialogiringissä. Viikot tai päivät ovat harvoin samanlaisia, mutta surullisen usein niitä yhdistää se, että teen töitä paikallani ja istuen. Päivän rytmissä ei ole tilaa ulkoilulle ja kävelylenkille. Miksei? Ehkä en ajattele sen olevan tehokasta ajankäyttöä tai se on vaikea sovittaa tiimin tai projektien rytmiin. Toisaalta kotoa käsin työskennellessäni tiedän, että se on välttämättömyys ja pohja tehokkaalle työlle. Ideakävelyllä työstän pohjan monelle asialle minkä ääressä teen töitä tai kehitän ajatuksia ja ideoita eteenpäin. Ulkoilun jälkeen jaksan myös keskittyä paljon paremmin.

 

Väitän, että ulkoilu, happihyppely, raitis ilma, ideakävely, lenkki, mikä onkaan auttaa minua ajattelemaan mitä kannattaa ajatella, löytämään uusia ideoita ja tulokulmia. En usko, että ne syntyvät istuen, nenä kiinni tietokoneessa.

 

Olisiko korjausliikkeen aika sitten, kun aika koittaa palata takaisin normaaliin arkeen?

 

“We can not solve our problems with the same level of thinking that created them”

 

― Albert Einstein

 

Julkaistu Linkedinissä 16.3.2020

https://www.linkedin.com/pulse/ideak%C3%A4veletk%C3%B6-sanna-tahlo/?published=t

Kommentoi