Tampere
26 May, Sunday
24° C

Proakatemian esseepankki

Huomisen lyhyt historiaKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Suhtautumisemme tulevaisuuteen määrittelee pitkälti toimintaamme nykyhetkessä. Jos oletat maailman muuttuvan radikaalisti elinaikanasi, olet valmis muuttumaan myös itse. Tulevaisuuden ennustaminen ei ole koskaan ollut helppoa, mutta meidän historiamme auttaa meitä hahmottamaan mahdollisia polkuja, joita tämä hyvin ennalta-arvaamaton ihmiskunta tulee ottamaan.

Yuval Noah Hararin Homo Deus – Brief History of Tomorrow käsittelee ihmiskunnan nousua hallitsevaan asemaan maapallolla ja tarkastelee sen tulevaisuutta ja mahdollista tuhoa. Yuval Noah Harari on arvostettu historioitsija ja kirjailija, jonka aiempi bestseller Sapiens – Brief History of Humankind nousi suureksi ilmiöksi ympäri maailman ja on käännetty jo 40 eri kielelle.

Homo Deus on kirja, joka herättää lukijassaan samalla aikaa sekä toivon-, että epätoivon tunnetta. Kirja paneutuu syvälle ihmiskunnan syvimpään olemukseen ja antaa perspektiiviä sille matkalle, jonka ihmiskunta on tähän päivään mennessä kulkenut. Nälänhätä, kulkutaudit ja sodat ovat pitkälti jääneet historiaan ja ihmiskunnan uudet haasteet ovat nyt edessä. Homo Deus ei kuitenkaan sivuuta vielä tälläkin hetkellä maailmaa riivaavia ongelmia, vaan tuo ongelmat perspektiiviin koko ihmiskunnan mittakaavassa.

” For the first time in history, more people die today from eating too much than from eating too little; more people from old age than from infectious diseases, and more people commit suicide than are killed by soldiers, terrorists, and criminals combined”.

Tämä radikaali muutos ihmisten eliniässä ja yhteiskuntarakenteissa on tapahtunut varsin nopeasti. Viimeisten vuosisatojen saatossa ja jopa meidän isovanhempiemme aikana asiat eivät olleet yhtä hyvin kuin ne ovat nyt. Ihmisen vaikeat ajat ovat pitkälti jo takana, mutta se tuo mukanaan aivan uudenlaiset haasteet. Pysäyttävimpiä ajatuksia kirjassa tarjotaan ihmiskunnan ikuisen elämän tavoittelusta.

Lääketieteen tarkoituksena on huijata kuolemaa, ratkaisemalla ihmishenkeä uhkaavia ongelmia. Harva ajattelee suoraan, että lääketieteen perimmäinen tarkoitus on tehdä ihmisestä kuolematon, mutta sitä se käytännössä tarkoittaa. Sairaudet, onnettomuudet ja jopa vanheneminen ovat niin sanottuja ”teknisiä ongelmia”, ja tieteen tarkoituksena on ratkaista ja selvittää teknisiä ongelmia. Kuolemattomuus ei ehkä vielä ole meidän tavoitettavissamme, mutta ottaen huomioon kymmenien vuosien aikana tapahtuneen kehityksen ja sen koko ajan kiihtyvän vauhdin, voimme olettaa sen olevan koko ajan yhä lähempänä meitä. Ja vaikka tämä kaikki saattaa kuulostaa jo liiankin hienolta niin ihmiselle sekään ei ole tarpeeksi. Ihmiskunta tulee aina tavoittelemaan jotakin suurempaa ja parempaa mitä sillä kullakin hetkellä on tarjolla.

” Modernity is a deal,”

” The entire contract and be summarised in a single phrase: humans agree to give up meaning in exchange for power.”

Normaali ihminen ei ole tarpeeksi hyvä normaaleille ihmisille. Jokainen sisimmässään toivoo olevansa nopeampi, viisaampi tai ylipäätään parempi.

 

Maailmansotien aikaan sotilaat kärsivät usein luotien ja pommien aiheuttamista ulkoisista vahingoista ympäri ihmiskehoa. Näitä vahinkoja korjatakseen kehittyi uudenlainen lääketieteen ala, joka mahdollisti näiden vahinkojen korjaamisen, jotta sodassa haavoittuneiden olisi helpompi palata normaaliin arkeen, ilman että sodan vahingot näkyisivät heistä päällepäin. Tämä lääketieteen ala tunnetaan nimellä plastiikkakirurgia. Nyt sinulla on ajatus, kuinka tämä lääketieteen ala on syntynyt ja voit tutkia, kuinka sitä hyödynnetään nykypäivänä. Ihminen tavoittelee tässä tapauksessa kauneutta. Kauneus on yksi ihmiskuntaa eniten hallitsevimmista ominaisuuksista ja moni on valmis hyödyntämään tätä lääketieteen luomaa ratkaisua. Samaan aikaan lääketieteessä kehitetään ratkaisuja menetettyjen raajojen korvaamiselle sekä muistisairauksista kärsivien aivotoiminnalle. Samalla tapaa kuin plastiikkakirurgiassa sinä voit halutessasi muuttaa ulkonäköäsi rahaa vastaan, niin mikset tulevaisuudessa käyttäisi rahaa myös tullaksesi voimakkaammaksi ja viisaammaksi? Kilpailuyhteiskunnassa vain parhaat voittavat.

Tulevaisuudessa onkin oletettavissa uudenlainen luokkajako. On olemassa tavallisia ihmisiä, joilla ei ole varaa tai tahtoa lähteä näihin lääketieteen mullistuksiin mukaan ja on olemassa ihmisiä jotka haluavat. Jälkimmäinen ryhmä haluaa heidän jälkeläistensä saavan suotuisimman geenit jo sikiövaiheessa, jolloin he ovat jo alkuunsa etulyöntiasemassa. Haluaisitko sinä, että lapsesi olisi älykäs, terve ja kaunis, jos sinun annettaisi valita? Minkä tahansa valitsitkin, niin on helppo ymmärtää, kuinka tällainen muutos ihmiskunnassa tulee luokittelemaan ihmisiä.

Homo Deus tuo tähän luokkajakoon kirpaisevan pelottavan vertauksen. Ajattele ihmisen ja eläinten välistä hierarkiaa. Ihmiskunta on voimakas, älykäs sekä kykenevä tekemään sille suotuisia valintoja muista piittaamatta ja tekeekin niitä valintoja välittämättä aina muista maapallon ”vähä-älyisemmistä” ja heikommista eliöistä. Kuinka sujuu tavallisen ihmisen ja ihminen 2.0 välinen yhteiselo, kun toinen on toista kyvykkäämpi lähes jokaisessa asiassa. Nämä kysymykset ovat eettisesti hyvin arveluttavia, mutta sitäkin välttämättömämpiä.

Tiedän, että tämä on vain hyvin marginaalinen osa kirjassa käsiteltävistä asioista, mutta omasta mielestäni tämä on yksi tärkeimmistä ihmiskunnan tulevaisuutta koskevista seikoista. Liiketalouden ja yrittäjyyden opiskelijana ymmärrän täysin, että kyseinen skenaario on mahdollinen. Onhan tavoitteenani tarjota asiakkaille sitä, mitä he haluavat. Ja jos ihmiskunta todella halua valtaa ja sen kautta onnellisuutta niin, kyllä sen joku heille tarjoaa.

 

Aihetunnisteet:
Kommentoi