Tampere
03 May, Friday
9° C

Proakatemian esseepankki

Hissiyhtiö Koneen matkassa



Kirjoittanut: Jan Sihvonen - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Koneen ruhtinas
John Simon
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kirpputorilla käteeni osui teos nimeltään Koneen ruhtinas Pekka Herlinin elämä. Kirjailijana Pekka Herlinin luotettu alainen ja Kone Oyj:n viestinnästä vastannut John Simon, joka pääsi seuraamaan Pekan elämää eturivistä. Kirja toimii Pekka Herlinin elämänkertana ja se kertoo, kuinka KONE Oyj nousi yhdeksi Suomen merkittävimmäksi pörssiyhtiöksi ja on sitä edelleen. Hintaa kirjalle kertyi kaksi pilkku viisi euroa ­­­– mikä sijoitus – ajattelin, päästä kurkistamaan yhden Suomen menestyksekkäimmän yritysjohtajan elämään.

Kirja tuntui myös hyvältä jatkumolta kirjalle Mahdoton menestys Jorma Ollilla, joka kertoi pitkälti Nokian noususta. Kirjat osittain osuvat samaan ajanjaksoon ja kummassakin kirjassa käydään läpi henkilöiden elämää, joilla on ollut suuri merkitys Suomen kahdessa suurimmassa yrityksessä niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.

Teos oli myös itselle erittäin ajankohtainen päivittäisten uutisten kertoessa, kuinka KONE Oyj on hiljattain tehnyt ostotarjouksen Thyssen group Oy:sta, joka aikaisemmin oli kirjan mukaan yrittänyt ostaa Konetta -90 luvulla. Viimeisten uutisten mukaan kaupat kuitenkin kaatuivat Koneen vetäydyttyä tarjousneuvotteluista liiallisen riskin vuoksi.
Taloudellisen ajattelun kurssilla tein lopputyön koskien yhtiötä nimeltä Sanoma Oyj, joka linkittyy läheisesti Pekka Helinin poikaan Anttiin. Antti toimii Sanoman hallituksessa yhtenä isoimpana osakkeenomistajana.
Pekan toinen poika Ilkka Herlin toimii Tampereen yliopiston hallituksessa ja hänet on myös nimetty Tampereen korkeakouluyhteisön puolesta järjestetyn Innoevent tapahtuman suojelijaksi. Kirjan ja opiskeluiden ohessa on ollut mielenkiintoista huomatta missä kaikessa Suomen rikkaimmaksi nimetty suku on mukana ja kuinka kirjan päähenkilö Pekka Herlin on sen teoillaan mahdollistanut.

Huomasin kuinka monikansallisten yritysten johtajat ja Suomen poliitikot ovat läheisissä tekemisissä keskenään. Kirjat myös antavat kiinnostavan kuvan poliittisista ja taloushistoriallisista käänteistä Suomessa, kuten Nokian entisen toimitusjohtajan Kari Kairamon itsemurhan vaikutukset Pekka Herliinin hänen hyvänä ystävänä. Itsemurha lamaannutti Pekan ja hänen yritystoimensa hetkeksi täysin.
Neuvostoliiton aikana idänkaupan merkitys ja kuinka sen hajoaminen heilutti koko Suomen taloutta 90-luvulla. Herääkin ajatus, olisiko idän suunnalla nykypäivänä uusia mahdollisuuksia. Tai kuinka tänä päivänäkin yksi Suomen merkittävimmistä valtionyhtiöistä oleva Valmet myi aikanaan hissiliiketoimintansa yhdelle Koneen merkittävimmistä kilpailijoista Yhdysvaltalaiselle Otikselle.

Yllättävää oli, kuinka ristiriitainen henkilö Pekka oli ja kuinka Ilmeisesti monista ongelmista, kuten alkoholismista ja mahdollisesta kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivä Koneen toimitusjohtaja pystyi kasvattamaan Koneesta monikansallisen yhtiön, johtamaan sitä ja samalla viettämään kohtalaista perhe-elämää.

Yhteenvetona kirja oli ajoittain raskasta luettavaa ja sen lukemiseen menikin hetki aikaa. Olen kuitenkin tyytyväinen lukemaani sen avatessa omalla kohdallani lukuisia katsontakantoja liittyen Suomen historiaan, politiikkaan, yrityksen johtamiseen, sekä yritysjohtajan ajatuksenjuoksuun liittyen.

Vaikuttaisi myös siltä, että mikäli yritys haluaa kasvaa nopeasti perinteisesti kilpailulla alalla kannattaa sitä toteuttaa yritysostojen kautta ja välttää myymistä.
Tämä teos ja palvelumuotoilun kurssin kirja ovat auttaneet minua ymmärtämään miksi Kone Oyj:n osake on yksi suomalaisten kestosuosikeista, yrityksen kiinnittäessä paljon huomiota kestävään kehitykseen, kaupungistumiseen ja palveluliiketoimintaan.

Lähteet:
Simon, J. 2010. Koneen ruhtinas – Pekka Herlinin elämä. 10. Painos. Otava

Aihetunnisteet:
Kommentoi