Tampere
24 May, Friday
18° C

Proakatemian esseepankki

Henkilökohtainen visio ProakatemiallaKirjoittanut: Tommi Riikonen - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Henkilökohtainen visio Proakatemialla

 

Istuin noin pari viikkoa sitten Itsudemossa sushilla tiimikaverini Kasperin kanssa. Olimme juuri aloittaneet opiskelut kesän jälkeen ja ajatukset tulevasta vuodesta alkoivat tulvia mieleen. Puhuimme siitä, mitä haluamme Proakatemialla opiskeluiden aikana saavuttaa. Keskustelun lomassa Kasper lohkaisi: ”Valmistuessa minä en ainakaan halua olla tasaisen huono kaikessa, vaan paras jossain.”. Ymmärsin heti, mistä hän puhui. Proakatemialla on helppo olla kaikessa mukana. Usein osallistuminen kaikkeen kuitenkin muuttaa osallistumisen hyvin epämääräiseksi. Projektista toiseen hyppely tietysti kerryttää kokemuksia ja opettaa monenlaisia taitoja, mutta kukaan ei voi olla paras aivan kaikessa. Jos haluat olla huippu tietyllä osa-alueella, on priorisoitava ja tehtävä valintoja.

”Visio: Toivottu tavoitetila, joka usein koostuu useasta eri pitkän ajan tavoitteesta. Mitä/mihin” (Ajanhallintablogi).

Jokaisella yrityksellä on pääsääntöisesti visio ja missio sekä arvot, jotka johtavat toimintaa. Vaikka niitä ei olisi kirjoitettu, ne heijastuvat toiminnasta jollain tapaa (Yrityksen-perustaminen.net). Niiden tarkoitus on helpottaa yritystä ohjaamaan voimavarojansa merkityksellisiin asioihin ja kertoa ylipäätään, mikä on merkityksellistä. Yrityksen arvojen, mission ja vision lisäksi yrityksessä työskenteleviä ihmisiä ohjaa myös henkilökohtaiset arvot, missio ja visio. Ihmisillä ne harvoin ovat yhtä jäsennellyt ja harkitut, kuin yrityksillä, mutta ne ohjaavat toimintaa taustalla. Yleensä ihmiset osaavat kertoa mitkä asiat ovat heille merkityksellisiä ja tärkeitä, eli mitkä ovat ihmisen omat arvot. Kun ihmiseltä kysytään henkilökohtaista missiota tai visiota, heillä menee monesti sormi suuhun. Kuitenkin menestystä haettaessa olisi vähintäänkin tarpeellista tietää oma tavoitetila (visio), miksi sinne halutaan päästä (missio) ja miten tämä tapahtuu (strategia).

Kasperin kanssa käymäni keskustelu sai minut pohtimaan omaa visiotani. Mikä on se mitä haluan saavuttaa Proakatemialta valmistuessani? Haluanko olla jokapaikanhöylä vai esimerkiksi huippumyyjä? Vaikka pidän monien projektien parissa poukkoilua todella mukavana, päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Tein ensimmäisen tietoisen valinnan visiotani kohti, kun PT-projektitiimimme kanssa jaoimme uudestaan rooleja. Keskityn nyt Kasperin kanssa ainoastaan myyntiin ja jätän rännien tyhjennykset suosiolla muille. Myynti tuntuu tällä hetkellä hyvältä ja haluan ehdottomasti oppia sitä lisää. Myynnin moniulotteisuus kiehtoo minua, sillä oikeastaan kaikki vaikuttaminen on jollain tavalla myyntiä. Myyntimme ovelta ovelle on myös viime aikoina parantunut ja se on motivoinut jatkamaan töitä. Myös liikevaihtotavoitteemme motivoi jatkamaan, sillä tavoitteisiin on vielä matkaa.

 

Lähdeluettelo:

 

Ajanhallintablogi. Mihin pyrit elämässä? Verkkojulkaisu. Viitattu 1.9.2022. http://www.ajanhallintablogi.com/4

Yrityksen-perustaminen.net. Yrityksen arvot, missio ja visio. Verkkojulkaisu. Viitattu 1.9.2022.

Yrityksen arvot, missio ja visio

 

Kommentit
 • Milana Itäpää

  Hyvä essee ja hienoa pohdintaa! Laittoi todella pohtimaan omaa visiotani yleisesti Proakatemialla, ja etenkin sitä mitä itse haluan saavuttaa akatemialta valmistuessani.

  16.9.2022
 • Jenni Rupponen

  Hei Tommi,

  Kiitos kiinnostavista ajatuksistasi. Omaa visiotaan jokaisen Proakatemialla matkaa taittavan on hyvä ajoittain pohtia. Ymmärrän tavoitteesi kehittyä huippuosaajaksi, ja on hienoa, että olet löytänyt oman juttusi! Itse koen, että akatemia on hyvä ja turvallinen paikka availla erilaisia ovia, testata omia kiinnostuksenkohteitaan sekä vahvuuksiaan ja lopulta toivottavasti myös löytää se, mitä kohti itse haluaa mennä. Kannustan kuitenkin pitämään mielen avoimena ja kokeilemaan vielä uusia juttuja, vaikka myynti olisikin se, mihin pääasiassa haluaa keskittyä. Tsemppiä syksyyn!

  18.9.2022
Kommentoi