Tampere
26 May, Sunday
15° C

Proakatemian esseepankki

HelvetinviikkoKirjoittanut: Mui Hong - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Yksilöessee

 

Minulla oli kyllä helvetinmoinen viikko. Viikko oli pyhitetty sisäiselle rauhalle ja tehokkaalle levolle, mutta eihän siitä tullut mitään, kun kohtalo päätti puuttua peliin. Kuudennen kerroksen asunnossa oli meneillään iso remontti; seiniä kaadettiin yksi toisensa jälkeen, lattiat revittiin irti, vasarat paukkuivat terävästi ja ainainen porakoneen ääni sai minut hulluuden partaalle. Heitin kuulokkeet korville ja koetin keskittyä Erik Bertrandiin. Turhaan, sillä porakone porasi kuuloni sirpaleiksi. Olen kiitollinen, kun kirjastot ja kerrostalon bunkkerit on keksitty.

Kädessäni oleva teos nimeltä Helvetinviikko ei kirjaimellisesti kerro helvetillisestä viikosta porakoneen ääni taustalla eikä siitä, että sinun pitäisi piiloutua bunkkeriin. Ei, helvetinviikko ajaa sinut ulos maailmalle, sillä se voi olla elämäsi paras kokemus. Larssen lupaa, että nämä 7 päivää muuttavat elämäsi.

 

Mikä on helvetinviikko?

 

Armeijassa helvetinviikko tarkoittaa sekä fyysisesti että psyykkisesti äärimmäisen rankkaa harjoitusjaksoa. Koska helvetinviikko oli osaa panssarivaunun pääsykoetta, Erik joutui itsekin tulilinjoille. Kaikista hänen koettelemuksistaan helvetinviikko taitaa olla yksi rankimmasta päästä, jälkeenpäin ajateltuna se oli hänelle myönteinen kokemus. Sen myötä hän sai uusia näkökulmia elämäänsä. Nukuttuaan viikon ajan märissä vaatteissa ja kylmässä makuupussissa hänkin arvostaa elämän pienimpiä perusasioita kuten lämmin suihku ja ruoka. Armeijaan sinun ei tarvitse mennä sillä Erik Bertrand on tehnyt armeijan helvetinviikosta siviiliversion, jonka kuka tahansa voi toteuttaa. Siviiliversio ei ole fyysisesti yhtä rankka kuin armeijassa vaan jokainen voi rakentaa itselleen sellaisen helvetinviikon kuin kokee tarvitsevansa. Jos sen suorittaminen käy kaupassakäynnistä, helvetinviikon merkitys on menetetty eikä se haastaa edes mummoasikaan.

Helvetinviikolla ei lykätä asioita vaan niitä kohdataan silmästä silmään. Asetat itsellesi suuria tavoitteita ja laadit strategian niiden saavuttamiseksi. Menestyjät ovat tekijöitä ja helvetinviikolla sinulla on lupaa tehdä, haastaa ja kohdata itseäsi menemällä aivan äärirajoille. Löydät itsestäsi voimavaroja, joista et tiennyt edes omaavasi. Mielihyvän tavoitteleminen on yksi ihmisen perusmotiiveista, ja helvetinviikolla metsästät sen ponnisteluilla ja suorituksilla aina onnistumiseen asti. Helvetinviikko saattaa kuulostaa helvetiltä, mutta ei se kuitenkaan eroa paljon aiemmista viikoistasi, sillä teet samaa niin kuin ennenkin.

’’Teet vain kaiken äärimmäisen hyvin, ponnistelet tietoisemmin ja sisukkaammin ja keskityt joka päivä johonkin teemaan.’’

 

Maanantaina keskityt tapoihin. Tavat ohjaavat elämääsi ja suorituksiasi, joten niitä täytyy tunnistaa ja tulla niistä tietoiseksi. Tavat ovat automaattisia, säännöllisiä ja huomaamattomia kuten hampaiden pesu, kahvinjuonti, puhelimen näprääminen, kynsien pureskelu tai laiskottelu Netflixin parissa. Tavat eivät ole synnynnäisiä vaan opittuja, joten huonoista pinttyneistä tavoista voi oppia eroon ja omaksua uusia tapoja tekemällä niistä sarja automaattisia toiminta- ja ajattelumalleja. Uuden tavan omaksuminen vie aikaa, mutta kun jaksat tarpeeksi toistaa, teko muuttuu tavaksi.

Tiistai on mielentilan ja keskittymisen päivä. Selvitä, millaisessa mielentilassa menestyt parhaiten. Opi ohjaamaan, säätämään ja vaihtamaan tilasta toiseen. Keskittyminen on tila, jossa kaikki huomio on suuntautunut yhteen ainoaan asiaan. Tiistaina teet yksi asia kerrallaan keskittämällä kaikki ajatuksesi meneillään olevaan työhön. Vältä kaikin keinoin häiriötekijöitä.

Keskiviikkona opit tehokkaaksi ajanherraksi. Stressi johtuu useimmiten huonosta ajankäyttöhallinnasta. Vuorokaudessa on yhä 24 tuntia, mutta tehtäviä kertynyt sen verran, ettei aika enää riitä niiden tekemiseen. Ajankäyttöä on mahdotonta hallita täydellisesti, mutta hyvällä suunnitellulla pääset hyvään alkuun ja sen merkitys onnistumiselle on suuri. Kontrolloi kaaos laatimalla itsellesi järkeviä suunnitelmia tavoitteiden, arvojen ja visioiden pohjalta.

 Torstaina venytät rajojasi ja siirryt pois mukavuusalueelta. Tässä on helvetinviikon rankin päivä, koska et saa nukkua yhtenä vuorokautena ollenkaan. Elät yhden yön mukavuusalueen ulkopuolella ja teet asioita, jotka pelottavat sinua eniten. Voit hoitaa vuoden rästihommat kuntoon, mennä rohkeasti puhumaan tai laulamaan suurelle yleisölle, soittaa kylmäsoiton yritysjohtajalle, hypätä benjihypyn tai mennä kuntosalille. Teet asioita, joita välttelisit, mutta ne ovat välttämättömiä. Pelko on torstain avainsana, ja se voitetaan rohkeudella.

Perjantai on pyhitetty laadukkaalle levolle ja palautumiselle.  Valvottuasi kokonaisen vuorokauden ja voitettuasi pahin pelkosi, voit nostaa oikeaa kättäsi ylös ja taputtaa itseäsi olkapäälle. Levon merkitystä ei pidä aliarvioida, koska ne ovat niitä hetkiä, joiden aikana keräät energiaa, lataat akkuja ja palaudut. Lepo on yksilöllistä, joten etsi itsellesi tehokkaimmat lepohetket ja palautumistekniikat Larssenin opastuksella.

Lauantaina olet kaksin sisäisen dialogisi kanssa. Ajattele itsestäsi myönteisesti ja sano itsellesi, että kaikki mitä tänä päivänä tapahtuu, on sinulle hyväksi.

Olet varmaan huomannut sen, että käyt jatkuvasti kahdenkeskistä keskustelua itsesi kanssa joka päivä ja minuutti. Tulemalla tietoiseksi sisäisestä dialogistasi opit ohjaamaan sitä ja ymmärtämään sen tehon paremmin. Rakenna itseluottamustasi kysymällä erilaisia kysymyksiä päivän mittaan. Missä olen hyvä? Mikä minussa on hyvää? Mitkä ovat vahvat puoleni? Mistä ominaisuuksistani olen ylpeä? Mitä toiset arvostavat minussa? Mistä pidän itsessäni?

 Meissä kaikissa elää sisäinen demoni, joka sanelee meille kaikista tekemisistämme. Sisäistä demonia ei kannata kuunnella vaan vaimenna se sanomalle sille ”kiitos kun kerroit” ja siirry kohti menestystä ja kasvua.

Sunnuntaina tarkastellaan elämää uudesta näkökulmasta.Sunnuntai on helvetinviikon viimeinen päivä ja siksi myös tärkein osa-alue. Tällöin pidät vapaata mutta omistat muutamat mietiskelyhetket itsellesi pohtimalla elämän suuria kysymyksiä. Mieti taakse jäänyttä helvetinviikkoa sekä erittele kokemuksiasi ja tarkastele elämääsi uudesta näkökulmasta. Ovatko nämä 7 päivää muuttaneet suhtautumistasi itseesi ja elämääsi?

 

Tässä muutama Helvetinviikon sääntöjä:

 • Alkaa maanantaina kello 5.00 ja päättyy sunnuntaina kello 22.00.
 • Ylös kello 5.00 joka aamu.
 • Nukkumaan kello 22.00 joka ilta.
 • Teet koko viikko töitä kaikin voimin, keskittyneesti, tietoisesti ja velvollisuudentuntoisesti.
 • Ole tietoinen eri rooleistasi ja tee parhaasi jokaisessa roolissa koko päivä.
 • Ole hyväntuulinen, myönteinen ja rakentava koko ajan.
 • Ole tarmokas ja toimelias.
 • Kohenna hiukan ulkoasuasi ja ulkoista olemustasi.
 • Vastaa kaikkiin yksityisviesteihin vasta illalla.
 • Sosiaaliset mediat ovat työaikana kiellettyjä.
 • Television katselu on kiellettyä.
 • Kuntoile vähintään kerran päivässä, mieluiten heti aamusta.
 • Syö ehdottomasti terveellisesti.

 

Toteutus

 

Meillä kaikilla on omia helvetinpäiviä, -viikkoja, -kuukausia tai -vuosia, jotka eivät useinkaan ole etukäteen suunniteltuja. Vuoristoradalla on välillä hyvää elää, sillä ilman sitä elämähän olisi liian tylsää. Jos elämä kulkee aina sitä tasaista tietä pitkin, et tunne tarpeeksi eläväsi.

Elämässä pitää olla ripaus suolaa ja pippuria, aasialaiseen reseptiin lisäät vielä hiukan kalakastiketta, niin elämästä tulee paljon mielenkiintoisemmaksi.

Kirja inspiroi minua sen verran, että päätin toteuttaa oman helvetinviikkoni ensi vuoden aikana. Meissä kaikissa on piilovoimia, jota emme itse tiedosta, kunnes tulee pakkotilanne, joka pakottaa meidät toimimaan. Haluan ottaa selvää, millaisia voimia minussa piilee. Haastavaksi tekee kello 5.00 herääminen, mutta siitähän helvetinviikosta on kyse; itseni haastamisesta ja äärirajoille venymisestä. Sehän on mielihyvän metsästämistä parhaimmillaan.

Kommentoi