Tampere
03 May, Friday
12° C

Proakatemian esseepankki

Helvetinviikko -kohti tavoitteellisempaa työntekoa



Kirjoittanut: Titta Savolainen - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Helvetinviikko
Erik Bertrand Larssen
Esseen arvioitu lukuaika on 7 minuuttia.

Helvetinviikko – kohti tavoitteellisempaa työntekoa

Helmikuussa juuri hiihtolomaa edeltävällä viikolla tiimimme Kajo suoritti Valuen haastamana Helvetinviikon. Kyseessä on norjalaisen, entisen ammattisotilaan ja nykyisen mentaalivalmentajan ja motivaatiopuhujan Erik Bertrand Larssenin kehittämä viikon mittainen ohjelma. Siinä tavoitteena on saada yksilöstä irti tämän todellinen potentiaali – haastaa itseään, kokeilla rajojaan ja ylittää niitä. Armeijalla on oma ohjelmansa, josta Bertrand Larssen halusi luoda työelämään sopivan ”siviiliversion” auttaakseen myös muita saamaan itsestään enemmän irti ja haastamaan itseään suoriutumaan tehokkaammin.

Miten viikko toteutetaan?

Bertrand Larssen on antanut jokaiselle viikonpäivälle oman teeman sekä ohjeet, miten päivä tulee toteuttaa. Tämän lisäksi on yleiset ohjeet koko viikon ajalle noudatettaviksi. On hyvin vaikea tiivistää koko viikkoa yhteen esseeseen, joten jos tulet toteuttamaan Helvetinviikon – lue koko kirja. Pelkkä muiden kokemusten ja tiivistettyjen ohjeiden lukeminen ei ole mielestäni riittävä ponnahduslauta viikolle. Viikon ideana on saada juuri sinusta kaikki irti – joten panosta itseesi siis sen verran, että luet kirjan ajatuksen kanssa ja ajoissa kannesta kanteen. Viikko on sinua varten, joten tee siitä paras mahdollinen maksimoidaksesi saamasi opit ja kopit.

Pääkohdat yleisistä ohjeista kuitenkin ovat: herää joka aamu kello 5.00 ja nukkumaan saat mennä kello 22.00. Syö terveellisesti ja urheile vähintään tunti vuorokaudessa, mielellään heti aamusta. Älä käytä sosiaalista mediaa työpäivän aikana, myös yksityisviestit ja -puhelut ovat kiellettyjä. Ylipäätään sosiaalisen median käyttäminen viikon aikana suositellaan pitämään minimissä ja tv:n katselu on kiellettyä. Ole hyväntuulinen ja positiivinen ja panosta hieman enemmän ulkoasuusi ja ulkoiseen olemukseesi. Ole tarmokas ja keskittynyt kaikkeen mitä teet äläkä lykkää asioiden tekemistä.

Seuraavaksi käyn vaiheittain läpi lyhyesti jokaisen päivän teeman sekä kuinka omat päiväni toteutuivat.

Maanantai  –  Tavat

Kaikilla meistä on tapoja – hyviä ja huonoja. Osa on meissä niin sisäänrakennettuna, ettemme edes tunnista niitä tavoiksi, vaikka ne ohjailevat käyttäytymistämme. Voimme opetella uusia tapoja tai pyrkiä kitkemään itsestämme pois huonoja tapoja. Maanantaina tuleekin tarkkailla ja listata ylös omia tapojaan ja miettiä, mitä uusia tapoja haluaisi omaksua ja mistä tavoista olisi kannattava opetella luopumaan?

Maanantaiaamuna nousin ilman torkutusta hyvin pirteänä heti viideltä. Laitoin aamukahvin porisemaan ja intoa puhkuen myös pyykit pyörimään. Tein jopa aamujumpankin, joka ei todellakaan kuulu tapoihini. Hämmästelin hieman aamuni ylimääräisiä tunteja, sillä en oikein ollut suunnitellut tarkkaan mitä niillä tekisin. Vietin rauhallisen aamun juoden kahvia ja lukien kirjaa. Kerrankin rauhallinen hetki lukea ilman kiirettä vahdata kelloa! Ehdin myös käydä läpi hyvin kalenterini ja päivän tehtävälistan sekä asennoitua viikon ensimmäiseen päivään tarmokkaana.

Maanantain teema oli tuttu, sillä olin juuri vuoden alussa listannut tapojani saamani ”52 listaa onnellisuuteen” -kirjan mukaisesti. Edellisellä viikolla olin asettanut Helvetinviikon tavoitteisiini vaihtaa pari huonoa tapaa parempaan suuntaan. Näissä onnistuinkin viikon aikana kiitettävästi! Mielestäni tärkeää onkin valita riittävän pienet ja arkiset tavat näin alkuun, jos ei aiemmin ole tietoisesti keskittynyt tapojensa muuttamiseen tai uusien omaksumiseen. Pääsin tavoitteisiini: söin joka päivä aamupalan sekä laitoin vaateet aina joko suoraan kaappiin tai pyykkikoriin. Huolehdin myös tämän seurauksena viikon aikana yleisestikin tarkemmin asuntomme siisteydestä ja se oikeasti piristi päiviäni, kun ympäristöni pysyi siistinä pienin teoin. Uusi tapa tuotti heti iloa arkeeni! En myös viikon aikana käyttänyt sosiaalista mediaa työpäivissäni muuten kuin projektiin liittyen. Oli positiivista huomata, kuinka pystyin hillitsemään pahan tapani napata puhelin kesken työtehtävien. Pyrin jatkossakin vähentämään somen käyttöä työaikana ja panostan enemmän hetkessä pysymiseen.

Tiistai – Moodi ja keskittyminen

Moodi on mielentila, jossa koet olevasi parhaimmillasi, missä saat itsestäsi eniten irti. Päivän aikana tulee keskittyä omaan moodiinsa ja vaihtaa sitä tilanteen mukaan tarvittaessa. Ei ole itsestäänselvää, miten saavuttaa haluttu moodi, joten mieti millainen olet parhaimmillasi ja millä sanoilla tai teoilla olet valmistanut itsesi siihen moodiin?

Tiesin jo kirjaa lukiessani, että päivän teema tulisi olemaan minulle haastava. Olen tunnettu siitä, että teen useampaa asiaa samanaikaisesti, langat pysyvät käsissäni ja minulla on koko ajan jotain uutta jo mielenpäällä. Yhteen asiaan keskittyminen ei ole tapaistani, vaikka sitä usein toivoisinkin. Olin jo etukäteen päättänyt, että jätän aamun pajan välistä, jotta saan koko päivän keskittyä vain Academic Adventures -projektin parissa. Keskittymiseni toimi hienosti aamupäivän, kun tein töitä kotoa käsin, sillä näin pystyin karsimaan häiriötekijöitä keskittymiselleni ja asennoitumaan kiireettömään työskentelyyn. Kun sitten iltapäivästä saavuin akatemialle jatkamaan työskentelyä muun projektitiimin kanssa, alkoi keskittymiseni herpaantua. Akatemia ympäristönä on haaste keskittymiselleni, mutta olen jo tunnistanut, että keskittymistäni auttaa, kun olen listannut tehtävät asiat etukäteen ennen sinne saapumista. Moodissa on selkeästi suuri kehityskohtani ja niin sanotusti jatkotehtäväni Helvetinviikon jälkeen.

Keskiviikko – Ajanhallinta

Hallitsetko sinä aikaasi vai se sinua? Ajanhallinta ei ole sama asia, kuin että tekee mahdollisimman paljon asioita. Taitava ajankäyttäjä tekee oikeita asioita ja sopivissa määrin. On tärkeä aikatauluttaa myös aikaa vapaa-ajalle, koska muuten helposti siitä tinkii muiden asioiden takia. Päivän teeman mukaisesti tuleekin tehdä itselleen to-do-lista kaikista asioista, joita on työn alla alkaen työtehtävistä siihen, että tulisi viedä auto katsastukseen ja varata hammaslääkäriaika. Tämän lisäksi tulisi myös laittaa nämä asiat kalenteriinsa, jotta ne myös toteutuvat. On myös hyvä tehdä itselleen viikko, kuukausi ja vuosisuunnitelma.

Päivän teema oli enemmän kuin tuttu, sitä ajanhallintaa olen treenannut koko akatemia-ajan paremmaksi. Olen aina ollut täsmällinen ja tiedän, mitä on työn alla ja koska lähestyvät tehtävien määräajat. Ajanhallinnassa haasteenani ei ollutkaan olla esimerkiksi ajallaan jossain tai muistaa kirjata asioita ylös to-do-listaan. Haasteenani oli sisällyttää päivääni sopiva määrä tehtäviä ja pitäytyä niille määrittelemissäni ajoissa. Usein eksyn tekemään turhiakin asioita, ”koska pystyn”. Kutakuinkin selvisin kiitettävästi päivän työtehtävien hallinnassa! Tosin olin päättänyt edellisviikolla Helvetinviikon suunnittelupajassa, että lopetan keskiviikkona työt klo 16, mutta innostuin niin erään asian parissa työstämisestä, että menin hieman yliajalle, mutta iloisin mielin. Silti vapaa-aikaa jäi illalle reilusti.

Torstai – Pois mukavuusalueelta

Olet ehkä kuullut sanonnan, että mukavuusalue on kiva ja turvallinen paikka, mutta siellä ei kasva mitään uutta. Jotta voisit kasvaa ja kehittyä, tulee sinun haastaa itseäsi ja mennä epämukavuusalueelle. Tämä päivä on kirjaimellisesti sitä: et saa mennä torstaina nukkumaan, vaan sinun tulee valvoa koko yö ja saat mennä nukkumaan vasta perjantaina klo 22.00. Torstain tehtävät päättyvät perjantaina klo 05.00, jolloin on seuraavan teeman vuoro. Sinun tulee myös torstain aikana hoitaa kaikki rästihommat tehtävälistaltasi (juuri ne asiat, joita olet lykkäillyt!) ja kohdata jokin pelkosi. Päivä osoittaa sinulle, että rajasi ovat rikottavissa ja sen avulla voit löytää rohkeuden ja onnistumisen tuottaman voittavan tunteen.

Torstaina olin heti aamusta akatemialla valmiina menemään epämukavuusalueelleni – kohtamaan opinnäytetyöprosessin, jota olin taidokkaasti vältellyt jo pari kuukautta. Kun päivän aikana kohdattava pelko tai epämukavuusalue tuli päättää, määritin omalleni kriteereiksi, että sen tulee olla sellainen asia, jota 1) olen tietoisesti lykkäillyt ja 2) jonka kohtaaminen veisi minua selkeästi opinnoissani eteenpäin.

Olen lykännyt opinnäytetyöhön liittyen yrityksiin kontaktointia nyt pari kuukautta ja aiheen ympärille kehittynyt mörkö on tänä aikana paisunut melkoisesti. Sovinkin toisen tiimiläiseni kanssa treffit torstaiaamulle aiheen tiimoilta. Kontaktoin muutamaa yritystä ja jäin odottelemaan vastauksia yhteydenottopyyntöihini. Yllätyksekseni sain jo iltapäivällä yhden positiivisen vastauksen! Tätä kirjoittaessani olen saanut jo toisenkin positiivisen vastauksen. Lisäksi valmentajani heitti ideaa yhdestä aiheesta ja sattumoisin akatemian Slackiinkin ilmestyi päivän aikana myös kiinnostava aihe.

Torstaihin olisi kuulunut myös yön yli valvominen, mutta koska tiedän jo kolmivuorotyön perusteella miten elimistöni reagoi yövalvomiseen ja edessä oli viikonloppuna vielä palkkatöitä, en uskaltanut riskeerata työvuorojani valvomisella. Tämän haluan kuitenkin toteuttaa joku toinen kerta kun kokeilen varmasti Helvetinviikkoa uudelleen! Torstaille osui myös akatemian pajojen yö, joten tuli valvottua sen myötä viikon aikataulusta poikeiten tavallista myöhempään.

Perjantai – Lepo ja palautuminen

Levosta tulee monelle ensimmäisenä mieleen nukkuminen. Perjantaina ei kuitenkaan saa nukkua tai ottaa päivätirsoja valvotun yön jälkeen, vaan opetella lepäämään ja palautumaan muillakin tavoin. Löytää se itselle sopivin tapa latautua. Levätä ja latautua tietoisesti ja tehokkaasti. Tehdä itsellesi mielekkäitä asioita, joista saat virtaa. Bertrand Larssen antaa myös mm. pari hyvää vinkkiä meditaation kokeilemiseen.

Perjantaina nukuin pari tuntia pidempään, koska Pajojen yön johdosta olin myös mennyt nukkumaan pari tuntia myöhemmin. Tässä vaiheessa viikkoa aloin tuntea väsymystä ja ajatukseni pätkivät vähän väliä, vaikka en ollutkaan valvonut edellistä yötä. Huomasin viikon unirytmin merkityksen. Aamun sovitun tapaamisen jälkeen vietin aikaa tehden itselleni mielekkäitä asioita ja päivän työtehtävät pidin maltillisessa määrässä viikonloppua silmällä pitäen. Nautin aurinkoisesta päivästä, läheisten seurasta ja latasin tietoisesti akkujani viikonlopun työvuoroja varten.

Lauantai – Sisäinen dialogi

Helvetinviikolla lauantaikin on työpäivä. Tänään sinun tulee olla erityisen positiivinen ja kiinnittää huomiota siihen, millainen merkitys sisäisellä dialogillasi on tunnetilaasi ja ajatteluusi. Kannustatko itseäsi? Kehutko itseäsi hyvin hoidetuista töistä? Positiiviset ajatukset ja teot johtavat positiivisuuden kierteeseen ja myönteisempään ajattelutapaan.

Sunnuntai – Uusi näkökulma elämään

Tänään on aika tarkastella kulunutta viikkoa, käydä läpi kokemuksesi ja tunteesi, jotka vielä ovat tuoreena mielessä. Voit olla ylpeä itsestäsi ja onnitella itseäsi suorituksesta. Antoiko viikko sinulle uusia näkökulmia asioihin?

Lauantai ja sunnuntai eivät onnistuneet minulla Helvetinviikon mukaisesti, sillä täyspitkät iltapainotteiset työpäivät veivät keskittymiseni aiheelta ja alkavan hiihtoloman kunniaksi saapunut flunssa sumensi aivoja entisestään. Luin kuitenkin kirjasta näitä päiviä koskevat sivut uudelleen ja pohdin mielessäni aiheita. Aiheet olivat myös jo sellaisia, mihin tapojen ja ajankäytönhallinnan lisäksi olen tietoisesti kiinnittänyt huomiota jo aiemmin Proakatemian aikana. Olen tietoisesti muuttanut sisäistä dialogiani positiivisemmaksi ja muun muassa kirjojen ja erilaisten artikkeleiden lukeminen on rikastuttanut ja ravisuttanut ajatusmaailmaani monipuolisemmaksi ja avarammaksi. Etenkin Carol Dweckin kirja Mindset vuosi sitten on mieleenpainuva lukukokemus, josta kirjoitin esseen ”Asennemuutoksella menestykseen”.

Tunnelmat viikon jälkeen

Value piti meille aiheesta pajan viikkoa edeltävä torstaina. Pajassa suunnittelimme jo etukäteen tulevan viikon tavoitteita ja lupauksia. Tästä oli suuri apu viikon aloittamiseen, mutta kuten kirjassakin ohjeistetaan, Helvetinviikon suunnittelu tulisi aloittaa jo vielä aiemmin, mieluiten jopa useampi viikko ennen omaa Helvetinviikkoaan. Allekirjoitan tämän täysin, sillä uskon, että suunnittelemalla paremmin olisin saanut viikosta enemmän irti. Nyt mm. samalle viikolle osui Pajojen yö ja viikonlopulle iltavuorot töissä. En siis päässyt laittamaan itsestäsi täysiä likoon viikon osalta sen loppua kohden. Kuitenkin viikko oli antoisa ja sain oikeasti karsittua tehtävälistaani tehokkaasti.

Helvetinviikon aikana käsitellään aihealueita, joihin olen jo viime vuoden lopusta saakka alkanut itse kiinnittää paremmin huomiota oman jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta. Siksi ehkä viikko ei tuonut minulle esimerkiksi tapojen ja ajanhallinnan osalta suuria mullistuksia, koska näissä asioissa olen jo tehnyt muutoksia tietoisesti viime aikoina. Uskon, että näihin asioihin huomion kiinnittäminen on ollut varmasti antoisampaa niille henkilöille, joille asiat tulivat tällä viikolla vasta lähempään tarkasteluun. Varmasti voisi myös olla hyvä tehdä tarkistus näihin asioihin omallakin kohdalla säännöllisesti. Merkitsinkin kalenteriini huhtikuulle väli-checkin, että käyn itseni kanssa motorolamaisesti läpi mm. tapojani ja ajanhallintaani viimeisen parin kuukauden ajalta.

Ensi kerralla osaan varmasti rakentaa helvetinviikosta sellaisen, kun juuri sillä hetkellä tarvitsen. Tällä hetkellä koen, että minulla on jo muutoksen rattaat pyörimässä, enkä näin lyhyellä aikajänteellä osannut soveltaa Helvetinviikkoa niitä tukevaksi toiminnoksi. Päällimäisenä viikosta kuitenkin jäi käteeni se, että päivissä on enemmän tunteja jos vain itse haluan niin. Aionkin hyödyntää aikaisempaa heräämistä niinä päivinä tai viikkoina, kun koen, että tekemistä on paljon ja koen tarvitsevani paljon omaa aikaa. Koska juuri siltä aamun ensimmäiset tunnit tuntuivat ja tällä viikolla se oli minulle arvokkain oppi. Varmasti uudestaan toteutettuna eri asioita nousee pintaan Helvetinviikosta ja uskonkin, että se kannattaa toteuttaa useammin kuin kerran.

Oli mielestäni mahtavaa, kuinka koko Kajo oli Helvetinviikossa mukana. Se osoittaa sen, kuinka kaikista haasteistamme huolimatta olemme hitsautuneet pikkuhiljaa tiiviimmäksi porukaksi. Tiimin tuella on merkitystä – on hienoa, kun muut ovat samassa veneessä ja tsemppaavat toisiaan ja jakavat kokemuksia. Etenkin torstain pelkojen kohtaamisessa ja yöllisessä valvomisessa toisten tuen merkitys tulee esille parhaiten.

Suosittelen Helvetinviikon kokeilemista kaikille! Se on hyvä muistutus siitä, että vaikka juuri sillä hetkellä sinusta jokin tehtävä tai ikävä elämänvaihe ei tuntuisi hyvältä, niin voit oppia arvostamaan sitä myöhemmin aivan eri tavalla. Se kirjaimellisesti myös pistää sinua testaamaan rajojasi ja venyttämään niitä, vaikka mielestäsi olisitkin jo nyt riittävän tehokas.

Aihetunnisteet:
Kommentoi