Tampere
25 Apr, Thursday
4° C

Proakatemian esseepankki

Evisionin vuosi 2019Kirjoittanut: Jenna Knuutinen - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Evisionin vuosi 2019

Aloitimme tiimin kanssa syksyn elokuussa ja kevään lopulla minut valittiin Business Leaderin rooliin. Koko kesän tuli mietittyä tiimiä ja yrityksemme kulmakiviä. Pohjustin syksyä kevään kokemuksien pohjalta ja mietin mitkä tekijät meille on syksylle tärkeimpiä.

Keväällä tiimin toiminta alkoi tammikuussa kovalla tohinalla ja yrityksen pystyyn laittaminen oli meidän tärkein prioriteettimme. Yritys saatiinkin pystyy nopeasti ja nimikin saatiin kaikesta jahkailusta huolimatta päätettyä. Tekemisen into ja vauhti näkyi koko syksyn. Kalenterit täyttyivät kaikilla tiimin yhteisistä jutuista ja projekteista, joista muutama lähti käyntiin saman tien yrityksen perustamisen jälkeen.

Vauhti sokaisi meidät. Kiire oli ihan kaikkeen. Valitettavasti kiirettä ei ollut rahan tekemiseen vaan enemmänkin omien unelma projektien tekemiseen ja siinä hässäkässä osa tiimistä koki jäävänsä veneestä kokonaan. Vauhti ei sopinut kaikille. Tiimiimme on siunaantunut useampi tekemistä rakastava innostuja. Se näkyi ja kuului meillä kevään. Hiljaisemmat jäi taka-alalle ja se kostautui kevään lopulla.

Toukokuun lopulla oli tilanne se, että aikaa oli käytetty paljon ja tehty kiireellä kaikkia ilman, että rahaa kertyi yrityksen tilille. Toukokuussa tajusimme, että tilanne on se, että emme selviä tällä tekniikalla eteenpäin syksyllä. Laiva kaatuu, tai uppoaa ennen aikojaan, jos laskuja ei saada maksettua. Kesällä meidän tiimiläisillämme oli kesäkahvia projekti Lempi, joka paikkasi laivan rikki menneen pohjan. Ilman Lempeä emme olisi selvinnyt elokuuhun.

Syksyn strategia ja tavoitteet pyörivät näiden aiheiden ympärillä. Koulun puolelta syksyn teemana oli verkostoituminen, minkä halusin ottaa huomioon syksyn tavoitteisiin. Elokuun alussa ensimmäisessä tiimipalaverissa oli hieman alakuloinen tunnelma. Kevään kiire ja kesän työt painoivat kaikilla vielä selkärepussa. Tiesin, että tunnelmasta huolimatta minun on kerrottava yrityksen taloudellisesta tilanteesta heti ensimmäisessä palaverissa. Asioille kun on lähdettävä heti tekemään jotain, että saadaan talous kuntoon. Taloudellinen tilanne ja minun puoleltani tullut painostus rahan tekemiseen ei tietysti aiheuttanut hilpeää tunnelmaa, mutta tiimi ymmärsi tilanteen.

Elokuussa asetin jokaiselle tiimiläiselle henkilökohtaisen rahallisen tavoitteen siitä, että paljonko yritykselle pitäisi tienata syksyn aikana. Tiimi piti tavoitettani pienenä ja lähes kaikki olivat sitä mieltä, että tavoite voisi olla suurempikin. Pohjasin summan kevääseen ja tiedostin sen, että tämä summa on sellainen, että vaatii jokaiselta työtä saavuttaa tuo summa. Elokuu ja syyskuun alku meni hieman porukalla palloillessa. Veijo kävi pitämässä meille pajaa ja ohimennen kertoi Scrum-tekniikasta, josta voisi olla hyötyä ison tiimimme eteenpäin viemiseen. Tiimiimme tietotekniikan puolelta rekrytyt Waltteri ja Ilmari olivat kokeilleet tekniikkaa projektissa. Sovittiin Ilmarin ja Waltterin kanssa ajankohta, jolloin kävimme Scrum- tekniikkaa paremmin läpi.

Scrumiin tutustuessa tajusin, että tekniikka auttaa meitä tehostamaan toimintaan ja ketteröittää tietynlaista päätöksen tekoa. Tässä kirjoituksessa en avaa Scrum- tekniikan toimintaa tarkemmin, mutta kerron siitä hieman asettamieni tavoitteiden kannalta. Scrumin keskeisimmiksi tavoitteiksi asetin rahatavoitteen, yritysvierailut ja esseet. Koin, että tälle syksylle ne olivat tärkeimmät tekijät meidän yrityksellemme ja yksilöille. Tiimimme jaettiin viiteen eri tiimiin niin, että jokaiseen tiimiin tuli 4-5 henkilöä kaikkineen. Pienemmät tiimit ja heidän tekemät tavoitteet auttoivat minua pysymään ajan tasalla jokaisen henkilön tekemisestä ja auttoi osaa ihmisistä tehostamaan omaa toimintaansa. Kukaan tiimiläinen ei jäänyt ns. varjoon.

Osa porukasta tykkäsi Scrumista ja osa porukasta ei niin tykännyt tekniikasta. Minun näkökulmastani Scrum oli kuitenkin todella onnistunut ja se näkyi ihmisten tekemisessä ja etenekin rahan tienaamisena. Scrumin hyödyt on näkyneet nyt jälkikäteen ja tulee näkymään meidän tuloksessamme ja liikevaihdossa.

Scrumin tiimellyksen keskellä lipui laivaamme kohti myyntipäivät. Päätin valmistautua myyntipäiviin kysymällä meidän tiimimme myyntitykkejä Veli-Mattia ja Arttua vetämään myyntipäivät. Arttu ja Vellu ottivatkin heti asiakseen asian hoitamisen ja ehdittiin pitää useita pajoja myyntipäiviin valmistautuessa. Valmistautumisen puutteesta ei siis myyntipäivien voitto voi jäädä kiinni. Myyntipäivät tuli ja tohinalla mentiin ja myytiin. Tiimiläisistä tuli uusia puolia esille ja millaisia myyntitykkejä me olemmekaan! Tehtiin pääsääntöisesti kuluttaja kauppaa ja puhelinmyynti ei ottanut tuulta alleen. Kaksi päivää vedettiin urakalla ja saatiin myyntiä. Valitettavasti jäätiin voittaja tiimistä hurjasti jälkeen ja olimme toiseksi viimeisiä koko kisassa. Myyntitaktiikkamme ei ollut tähän kisaan oikea. Pettymys näkyi ja kuului koko tiimissä.

Myyntipäivien jälkeen tapahtui jotain. Tiimi oli menossa myrskyvaihetta kohti ja laiva keikkui. Ristiriitoja tuli ja meni. Tajusimme, että avoimuus ja palautteenanto parantui tiimimme sisällä tuon pettymyksen myötä. Vaikka laiva keikkuikin uhkaavasti ja tummat pilvet saavuttivat meitä, niin myrsky laantui ennen kuin se alkoikaan. Koemme, että myyntipäivät olivat tiimillemme käänteentekevä vaihe.

Scrum kuopattiin muutamia viikkoja ennen joululomaa ja päätettiin porukalla keskittyä yhteiseen liiketoimintaan. Jaoimme yrityksen toiminnan kolmeen eri toimialaan: Kahvila/Catering- palvelut, Web- tuotanto ja tapahtumatuotanto. Tiimiläiset jakautuivat tasaisesti eri toimialoille ja jako meni sujuvasti. Viimeiset 1,5 viikkoa on menty uuden konseptin kanssa ihmetellessä ja porukka on tehnyt tasaisesti esseitä ja projekteja vielä loppuvuodellekin.

Tämä vuosi on ollut Evisionille hyvin mielenkiintoinen ja paljon on opittu. Huomenna on tiimimme viimeinen paja ja pääsen kertomaan talouspäällikön kanssa vuoden liikevaihdon ja muut tärkeät lukemat. Voin näin etukäteen jo sanoa, että olen todella ylpeä meidän tekemästä tuloksesta, liikevaihdosta ja opiskelusta. Tämän vuoden jälkeen on laivastamme pudotettu turhaa lastia pois ja täytetty sitä uusilla tarpeellisilla asioilla. Laiva lipuu huomattavan paljon enemmän suorempaa kuin yrityksemme alkutaipaleella.

Kommentoi