Tampere
26 May, Sunday
23° C

Proakatemian esseepankki

Etätyö mahdollistajanaKirjoittanut: Lassi Seppä - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
”Etätyö on hyödytöntä” – väärin! TOP 3+1 syytä, miksi etätyö kannattaa
Tuire Tenkula
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Julkaistu myös: https://onseseppa.blogspot.com/2020/03/etatyo-mahdollistajana.html

Yksin työskentely ja varsinkin ilman ensimmäistäkään ihmiskontaktia työskentely on ollut itselleni läpi koko kouluhistoriani todella hankalaa. Kokeisiin lukeminen yläasteella ja lukiossa, pitkien kirjoitusprojektien yksin pakertaminen aiheesta, joka ei motivoi ja matematiikan aihekokonaisuuksien hahmottaminen ovat aina olleet epämieluisalta kuulostavia nakkeja. Etätyöskentelyllä oli ennen tätä kevättä itselleni hieman negatiivinen kalke. Olin tottunut siihen, että omin päin tehtävät yksilö- ja ryhmätehtävät ovat kypsymättömille opiskelijoille pääosin tilaisuuksia olla tekemättä tehtäviä täysillä ja mennä mahdollisimman monesta aidasta yli juuri matalimmasta kohdasta. Proakatemialla opiskellessani poikkeustilajärjestelyt ovat ajaneet itseni jälleen tuttujen ajatusten äärelle – tekevätkö muutkin tiimiläiset juuri sen, mitä ovat yhteisissä palavereissa sanoneet vai avaavatko he videopalaverin päätyttyä vain pelikonsolin ja viinipullon. Ainakin ensimmäisten viikkojen perusteella aiemmista opiskeluista tuttu pelko on turha, sillä olemme saaneet asioita etenemään hyvinkin joustavasti. Joustavuus onkin ajan kuvan mukainen sana, sillä videopuheluita ja verkon välityksellä tapahtuvaa myyntiä sekä markkinointia voi harjoittaa missä ja milloin vain. Tämä on näkemykseni mukaan jopa vapauttanut tiimiläistemme mielialoja.

Firstbeatin Business Development Manager Tuire Tenkulan blogissa käsitellään 3+1 kohtaa, jotka etätyössä ovat valttikortteina. Toisena kohtana Tenkulan listalla onkin onnellisuus ja hyvinvointi. Konkreettisia esimerkkejä onnellisuuden lisääntymisestä ovat muun muassa ne hetket, joina palaverin alkaessa aamulla kello 8.15 voinkin aiemman 6.30 sijaan nukkua ainakin 7.30 asti – eihän ketään tiimiläistä oikeasti kiinnosta, onko tukkani sliipattu minttiin Teams-palaveria varten. He todennäköisesti ovat itse löytäneet samanlaisen ratkaisun vireystilansa ylläpitämiseen. On ollut myös virkistävää huomata, kuinka tiimiläisemme ovat pystyneet liikkumaan paikasta toiseen ja osallistuneet kokouksiin juuri sieltä, missä he ovat motivoituneimmillaan ja onnellisimmillaan.

Myös kaksi muuta Tenkulan esiin nostamaa pointtia, motivaatio ja sitoutuneisuus näkyvät Promisian arjessa tällä hetkellä. Olemme jakautuneet tiimissämme siten, että kullakin on mielenkiintoaan ja vireystilaansa vastaavia tehtäviä. Ketään ei ole sidottu aikaan tai paikkaan, vaan pääasia on, että sovitut hommat tulevat tehdyiksi ja etenemme kohti tavoitteita. Näyttäisi siltä, että etätyöskentelypakko on antanut meille kyvyn tarjota sopivassa suhteessa vastuiden määrään myös vapauksia. Vaikka koronaviruksessa ei ole mitään hyvää, on sen aikaansaama tilanne nostanut esiin sellaisia työskentelytapoja ja niiden hyviä puolia, joita emme olisi ilman sitä välttämättä koskaan löytäneet.

Aihetunnisteet:
Kommentit
  • Olivia Pynnönen

    Loistavaa pohdintaa ja hyviä pointteja etätyöskentelyyn liittyen! Hienoa että olet myös itse löytänyt sopivan tavan tehdä töitä tässä vaikeassa tilanteessa, aiemmista kokemuksistasi huolimatta.

    8.4.2020
Kommentoi