Tampere
30 May, Thursday
17° C

Proakatemian esseepankki

Business Leader, lue tämä!Kirjoittanut: Salla Vaittinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

Luodaanko tiimi tekemällä yhdessä vain mukavia asioita?

Ei. Tiimi muotoutuu yhtenäiseksi yhteisten haasteiden avulla. Haaste, jossa jokainen joutuu venyttämään omia rajojaan, ylittämään itsensä ja sitä kautta koko tiimi ylittää itsensä. Haaste, jossa on selkeä päämäärä, tavoite ja vielä aikapaine. Tiimiläiset tiedostavat, ketkä kuuluvat tiimiin ja tekevät töitä yhteisen päämäärän hyväksi. Tiimiläiset tietävät mitkä asiat ja ihmiset tuntuvat kaasulta, mitkä jarruilta, mistä asioista tekemisen kannalta pitää oppia ja ottaa enemmän selvää. Ja tärkeintä, mihin suuntaan koko tiimi on menossa.

Pelkästään hyvä ryhmä, kaveriporukka, ei Proakatemialla riitä. Tiimien tulisi tähdätä huippusuorituksiin bisneksen avulla. Jos tämä ei toteudu Proakatemialla, voi karvas totuus valjeta valmistumisen jälkeen. En tarkoita, että tekemisen pitäisi olla toisen niskaan hengittämistä tai vaatia asioita ilman inhimillisyyttä. Työskentely voi silti olla hauskaa, luovaa ja jokainen kokee oppivansa jatkuvasti. Parhaimmillaan yksilöt tiimissä kokevat olevansa osa jotain suurempaa.

 

 

Tiimien mestaruus?

Mestarillisuus on valtava innoituksen lähde. Siihen pystytään tarttumaan monelta näkökulmalta ja se saakin olla merkityksellistä eri tavoin, eri ihmisille ja eri tiimeille. En kuitenkaan tarkoita sitä kaunan tai alasampumisen oikeutuksen keinona, tai vitsinä. Tiimissä on tunnistettava, milloin tähdätään keskinkertaisuuteen, esimerkiksi kasvattamalla vain yksilöille verkostoja ja asiakkaita, ja milloin tavoitteena on huippusuoritukset, eli tiimille asiakasverkoston ja arvon luontia.

Mestarillisuus on yksi Proakatemian johtoryhmän vuoden teemoista. Kaikessa mitä teemme, pyrimme parhaaseen mahdolliseen tulokseen johtoryhmänä. Aihe on toki moniulotteinen, mutta sen tulisi lähtökohtaisesti aina lähteä tiimistä sisältäpäin. Ulkoapäin tulevat motiivit ehkä kannustavat vääränlaiseen tai kestämättömään ajatusmalliin, mikä ei pitkällä tähtäimellä motivoi. Tiimien tulisi selvittää itselleen oma identiteetti ja se, mikä tiimiä innostaa.

 

Jos tuntuu, että tiimisi ei ole vielä oikeassa mindsetissä, ei hätää, sillä onneksi ihmisen mieli on muuttuvainen. Ja se onkin mielelle kovin luonnollista; pyrkiä eteenpäin, kohti jotain parempaa. Meistä ihmisistä arvokkaan tekee sen, että pystymme jatkuvasti parantamaan suorituksiamme. Tätä ajatusta voivat helpottaa esikuvat. On jotain ihmisiä, ketä ihailemme tai joukkoa ihmisiä, keissä pystymme aistimaan oppimisen tahtotilan. Idolimme pystyvät laajentamaan omaa ajatteluamme ja kehittämään unelmointia ja mielikuvitustamme.

Hyvät asiat ovat peräisin oppimisesta. Se on sitä, kun jokin asia kiinnostaa niin paljon, että se muuttuu toiminnaksi. Ja oppimisen matkaan kuuluu se, että jotkin omista uskomuksista osoittautuvat vääriksi tai tuleekin kaivaneeksi itselleen kuopan huomaamatta. Se ei aina haittaa, sillä merkittävää on, kuinka nopeasti tilanteet pystytään käsittelemään ja suuntaamaan katseet tulevaan.

 

 

 

Miten saada tiimit kohti mestaruutta?

Näyttämällä suuntaa, haastamalla tie ja antamalla muiden toimia. Luottamalla tiimiin ja olla itse luottamuksen arvoinen. Se mihin kiinnittää huomiota, saa muutkin kiinnittämään huomiota. Älyllisen stimuloinnin käynnistäminen luo innovatiivisuutta ja luovuutta. Kohtaamiset ja arvostus tarkoittavat erilaisuuden hyväksymistä. Tiimin Business Leader voi olla avainroolissa toteuttamassa kaikkea tätä. Luoda psykologinen turvallisuus, olla esimerkkinä ja saada tiimi loistamaan. Se tarkoittaa silloin, että BLn ei tarvitse korostaa itseään onnistuakseen, vaan on ylitettävä itsensä ja laitettava tiimin kehitys etusijalle. Johtajia saa ja pitääkin olla erilaisia ja johtajuutta on erilaista. On vain tiedettävä omat vahvuudet ja tuoda ne hetkeen ja tilanteeseen sopivaksi, mukauttaa omia taitojaan niin että ne palvelevat tiimiä kohti tavoitteita.

 

Lopuksi Esa Saarista lainatakseni; parempi ajattelu luo parempaa elämää.

Olemme kykeneväisiä ajattelemaan mitä ajattelemme ja siten olemaan myös tietoisesti läsnä nykyhetkessä. Menneisyydestä voi oppia, mutta nyt on vain tämä hetki. Miten tiimeissä otetaan olemassa olevasta ajasta kaikki irti?

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit
  • Tuomas Saarinen

    Loistava essee Salla! Mukava lukea johtajuudesta jonkun sellaisen kynästä, jolla on paljon kokemusta. Tämä auttaa omassa BL-roolin hakemisen harkinnassa!

    16.12.2020
Kommentoi