Tampere
22 May, Wednesday
22° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Sekaisin Lovesta vai jostain ihan muusta?Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Blogiessee

Julkaistu: http://pieceoftotal.blogspot.fi/2017/11/sekaisin-lovesta.html

Minua on aina kiehtonut tieto siitä miksi ihmiset toimivat tietyllä tapaa erilaisissa tilanteissa. Toki suurin siihen vaikuttava asia on ihmisen mieli ja se mihin suuntaan se on kehittynyt. Viitaankin nyt sitä osaa aivoissamme joihin emme pysty tietoisesti vaikuttamaan vaan alkukantaiset evoluution luomat ”voimat” vaikuttavat. Sekaisin Lovesta kirja kertoo miten erilaiset hormonit vaikuttavat ihmisten käyttäytymiseen ja miksi jotakin hormoneita edes erittyy kehoomme. Mistä keho saa esimerkiksi taistele tai pakene käskyn.

Olin hieman yllättynyt, kun tiimiläiseni Timur suositteli kirjaa. Kirjan nimi antaa jo käsityksen siitä, että kyseessä on epätoivoisten jätettyjen tyttöjen rakkaushömppä pläjäys mutta, kun Timur antoi suosituksen, ajattelin tsekata mistä hän puhuu. Timurin tavoin itsekkin sydänsuruja tällä hetkellä läpikäyvänä on hauska lukea tietoa siitä kuinka ihminen toimii rakastuneena ja kaiken kruunaa se, että käyttäytyminen on luonnon tahto ei suinkaan omasi niin kuin yrität itsellesi uskotella. ”Limbinen järjestelmä lajittelee tekemänsä havainnot karkeasti meille edullisiin ja epäedullisiin. Mikäli se arvioi jonkin sian olevan meille vaaraksi tai haitaksi, se täyttää kehomme stressihormoneilla.”

Kirjassa kerrotaan ihmisellä olevan neljä tärkeää mielihyvää tuottavaa hormonia, jotka ovat: dopamiini, serotoniini, oksitosiini sekä endorfiini. Luen itseni dopamiiniriippuvaiseksi ihmiseksi; ”Dopamiinivoittoiselle ihmiselle on tyypillistä töiden saattaminen loppuun vasta viime metreillä. Paniikki deadlinen lähestymmisestä vapauttaa heidän aivoissaan dopamiinia, joka lisää energiatasoa ja keskittymiskykyä, antaa ideoita ja auttaa viemään projektin loppuun.” Dopamiinihakuiset ihmiset tekevät kovasti töitä unelmiensa eteen ja ovat hyvin kilpailuhenkisiä. He eivät lannistu vastoinkäymisistä vaan nousevat pohjalta aina uudelleen ja uudelleen ja jaksavat uskoa unelmiinsa. Rakastuessa he ovat usein valmiita heittämään kaiken sivuun rakkauden vuoksi. Tämä taipumus unohtaa ura ja tärkeät tavoitteet rakkauden huumassa voisi selittyä sillä, että rakastumisen aiheuttama dopaamiiniryöppy tyydyttää täysin heidän dopamiinin tarpeensa. Dopamiinihakuisuudessa on myös riskinsä. Kun tavoite on saavutettu, vaatii elimistö aina uutta hormoniryöppyä. Jatkossa en siis ihmettele sitä hyvänolontunnetta, joka valtaa minut palauttaessani viimeisen esseeni tuntia ennen viimeistä deadlinea. Kokin työssä tärkeimpiä ominaisuuksia ovat hyvä paineensietokyky ja jatkuvan paineen alla harkittujen päätöstentekeminen. Olen työssäni myös huomannut olevani kaikista parhaimmillani todella kovan henkisenpaineen alla ja loistavani kuin kirkkain tähti, tämäkin luultavimmin johtuu dopamiinin purkautumisesta kehooni sekä kun päivän päätteeksi voin taas onnitella itseäni hyvin tehdystä työstä.

Kommentoi