Tampere
22 May, Wednesday
22° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: RahapelimonopoliKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Olen viime aikoina törmännyt muutamaan otteeseen keskusteluihin ja mielipiteisiin veikkauksen monopoliin liittyen. Monopoli on aikanaan myönnetty EU:n toimesta veikkaukselle, jotta uhkapelaamisen haittoja pystytään ehkäisemään sekä vältyttäisiin väärinkäytöksiltä ja rikoksilta. Monopoliasemaan on siis hyvät ja jalot perustelut, mutta kiinnostuin itse hieman selvittämään, kuinka tämä toimii käytännössä.

 

Veikkauksen tuotoista 53% jaetaan opetus-ja kulttuuriministeriölle, 43% sosiaali- ja terveusministeriölle ja 4% maa- ja metsätalousministeriölle, eli suomalaisten hyväksi rahaa yrityksestä jaetaan, mikä on tietenkin hyvä asia. Tämän lisäksi suomalaisten pelaamisesta hyötyy veikkauksen johto, ja tästä päästäänkin oleellisen kysymyksen äärelle, mikä minua on mietityttänyt keskustelua seurattuani. Veikkauksen johdolle on asetettu tulospalkkaus, eli mitä enemmän suomalaiset häviävät rahojaan, sitä enemmän paletin pyörittäjät ansaitsevat. Suomessa markkinoidaan uhkapelaamista mielestäni erittäin positiivisessa kuvassa ja markkinointiin käytetään veikkauksen toimesta 60 miljoonaa euroa rahaa vuodessa. Sen lisäksi veikkauksen johto on huomannut, että eniten rahapelejä pelaavat köyhät ihmiset ja tämän seurauksena veikkaus on keskittänyt peliautomaattejaan eniten köyhille alueille. Valmiiksi köyhiä ihmisiä siis yritetään saada siirtämään viimeisetkin kolikkonsa rautavaaran K-marketin tuplapotin kautta kulttuurin tukemiseen ja johtoryhmän taskuun. Tämä ei vie uhkapelaamista varmastikaan siihen suuntaan, mihin monopoliasema on alkujaan luotu.

 

En ole sitä mieltä, että suomessa olisi rahapeliongelmaisia vähemmän ilman veikkauksen monopolia, mutta veikkauksen toiminta on mielestäni moraalisesti ristiriitaista ja ainakin osaksi tähän vaikuttaa johdon tulospalkkaus. Ensin mietitään tarkkaan ja panostetaan rahallisesti siihen, kuinka tulosta saadaan maksimoitua ja minkälaiset mainokset saavat ihmiset hyppäämään uhkapelin maailmaan, ja jos jollain sattui lähtemään mopo käsistä, tarjotaan tukea peliongelmaan.

Lähteet:

#rahapodi jakso 94

Kommentit
Kommentoi