Tampere
30 May, Thursday
17° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Puhtaan Energian VallankumousKirjoittanut: Henri Roivas - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Ilmastonmuutos, totta? Tarua? Kiinalaisten salaliitto? Ei kai nyt sentään. Ilmaston lämpeneminen ja räjähdysmäisesti vähenevät luonnonvarat ovat tuoneet eteemme uudenlaisia haasteita sekä pulmallisia tilanteita kuten, voimmeko tuottaa uusiutuvaa energiaa riittävästi korvaamaan fossiiliset polttoaineet? Miten se onnistuisi ja tekisimmekö siitä totta? Energiaa ei voi nähdä mutta sen tuotoksen kuitenkin voi, esimerkiksi lampun syttyessä. Harvoin olen syventynyt miettimään mistä energia tulee, mikä saa puhelimeni toimimaan tai paahtoleivät paahtumaan. Vaihtoehtojahan energian tuottamiseen on monia kuten: tuulivoimalat, sähköpääkeskukset tai vaikka aurinkoenergiaa tuottavat aurinkolämpövoimalat. Mikäli olet kiinnostunut tietämään aiheesta, suosittelen katsomaan dokumentin, mikä inspiroi minua kirjoittamaan siitä: Happening: A Clean Energy Revolution.

Minua on lapsesta asti opetettu kierrättämään ja kuluttamaan mahdollisimman vähän. Valot piti sulkea poistuessa huoneesta, jääkaapin ovea ei saanut pitää auki liian kauan, sauna lämmitettiin vain sille tarkoitetuksi ajaksi yms. Nostan hattua äitilleni, joka opetti minulle näitä perus elämän edellytyksiä. Vaikka kuinka haluaisin, en ole vieläkään ottanut biojäteastiaa säännölliseen käyttöön, enkä muista sulkea aina lähtiessäni valoja, en myöskään saa aina sitä roskaa osumaan sinne roskakoriin. Näistä virheistä huolimatta olen tyytyväinen omaan toimintaani ja siihen mihin suuntaan se on menossa. Viime vuosina olen tutustunut myös uusiutuvan energian mahdollisuuksiin, kuten niin sanottuun ”vihreään sähköön”.

Näin aloittavan yrittäjän näkökulmasta näen tärkeäksi selvittää, mitä vaikutuksia uusiutuvan energian käyttöön siirtymisellä on yhteiskunnalle. Miksi sitä käytämme ja kuka toimii tarjoajana? Omat arvoni ovat muuttuneet vihreämmiksi vuosien varrella. Tähän on syynä juurikin ilmastonmuutos. Tulevaisuudessa kiinnitän huomiota entistä enemmän siihen, keneltä tuotteeni ostan, kuka toimii yhteistyökumppaninani ja minkä arvojen varassa yritystoimintani pyörii. Uskon myös näiden tavoitteiden tukevan tulevaisuuden liiketoimintamalleja merkittävästi ja auttavan yrityksen saavuttamaan jatkuvaa kasvua. Olen iloinen, että monet yrityksen ovat vaihtaneet energialähteensä uusiutumattomasta energiasta uusiutuvaan energiaan sekä yleisesti kiinnittäneet aiempaa enemmän huomiota siihen, miten saavuttaa maailman yleistä terveyttä edistäviä tuotantoratkaisuja. Jokaisella meistä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miltä maapallomme, planeettamme, jolla asustamme tulee näyttämään kymmenen, viidenkymmenen, sadan ja jopa tuhannen vuoden päästä. Istahda hetkeksi alas ja kysy itseltäsi kuka olet ja miksi olet.

Henri Roivas

https://www.linkedin.com/pulse/puhtaan-energian-vallankumous-henri-roivas/?published=t

14.12.2017

 

Kommentoi