Tampere
20 Jun, Thursday
13° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: PelostaKirjoittanut: Jenni Peräinen - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Videossa nimeltä ”What they don’t teach you about FEAR” Tony Robbins kertoo vakuuttavasti, kuinka suuria asioita elämässä kannattaa tavoitella, ja kuinka pienillä päivittäin tehtävillä toimilla ja askeleilla päästään kohti entistä unelmaa, ja nykyistä tavoitetta. Jos päivittäin tekee jatkuvasti vain pieniäkin asioita tavoitteidensa eteen, saavutetaan ajan kuluessa suuria tuloksia. Robbins käskee videolla miettimään jokaiselle päivälle ja viikolle tavoitteet, joiden avulla kaikki asiat tulee tehtyä ennen pitkää ja lopulta tavoitteeseen päästäänkin.

Yhdeksi tärkeimmäksi huomioksi Robbins nostaa kysymyksen ”why”. Hän painottaa, että on erittäin tärkeää pohtia kysymystä, että miksi joku tavoiteltu asia on juuri omalla kohdalla niin tärkeää. Tavoiteltua asiaa tulee janota, ja jos tällaista paloa saavuttaa tavoite ei ole, on Robbinsin mukaan lyöttäydyttävä sellaisten ihmisten joukkoon, jotka janoavat samaa tavoitetta. Tällaisessa tilanteessa sellainen henkilö, joka kokee vähemmän paloa tavoitetta kohtaan, muuttuu helpommin ympärillään oleviensa kantaiseksi.

Halutessaan esimerkiksi miljonääriksi, on hyvä lyöttäytyä miljonäärien tai miljonääreiksi haluavien seuraan. Jos taas haluaa tulla yrittäjäksi, tiivis toiminta erilaisten yrittäjien kanssa helpottaa omaa onnistumista tavoitteessa. Robbins mainitsee videolla, että hänen standardinsa muuttuivat, kun hän pääsi vierailemaan multimiljonäärin luona, ja maistelemaan viiniä tämän viinikellarissa. Tapahtumaa ennen hän oli tyytyväinen vähempäänkin, mutta tapaus sai hänet janoamaan suurempia asioita elämältä. Muutos asenteessa tapahtui, kun hän tajusi, että on olemassa vielä parempia vaihtoehtoja, kuin esimerkiksi hänen tapauksessaan rekkakuskina työskenteleminen.

Robbinsin mukaan ero aikaansaavien ja saamattomien välillä on varmuus. Jos on täysin varma, että voi saavuttaa jonkun tavoitteensa, tulee sen myös tekemään. Jos puolestaan kokee epävarmuutta tavoittelemaansa asiaa kohtaan, mitä varmimmin mitään tekoa tai aikaansaannosta ei synny. Paljon on kyse asenteesta ja mindsetista, ja Robbins esittelee videolla, kuinka tällainen ”oikeanlainen” mindset luodaan neljän pykälän avulla. Hänen mukaan tekeminen lähtee mahdollisuudesta, eli on tehtävä omalle mielelle tavoite mahdolliseksi saavuttaa, vaikka esimerkiksi epäilisi omaa fyysistä jaksamista tai kyvykkyyttä tavoitetta kohti pyrkiessä. Vahva mieli ohjaa tekoihin, ja teot johtavat tuloksiin. Tulokset puolestaan vahvistavat yksilön uskoa asiaan, joka ruokkii puolestaan taas mahdollisuuteen jatkaa tavoitteisiin pyrkimistä jne. Jotta voidaan saavuttaa suuria tuloksia, on lähdettävä varmuuden lisäämisestä liikkeelle. Kun mieli on täysin varma, että tavoite saavutetaan aivan 100 prosenttisen varmasti, johtaa se automaattisesti parempiin tuloksiin määrätietoisten tekojen ja mahdollisuuden ymmärtämisen kautta. Varma mieli saa aikaan sen, että tie tavoitteeseen tehdään vaikka väkisin, jos edellinen keino ei tepsinytkään.

Tuloksien ennenaikainen ajatteleminen ja visualisointi auttaa jo mahdollisuus-vaiheessa tekemään mieltä varmemmaksi, eli jos tulevaisuudessa haluaa olla Ferrarin omistaja, ja haluaa oikeasti saavuttaa tämän tavoitteen, on hyvä kuvitella itsensä tietyn ajan päästä ajelemassa Ferrarilla. Mitä yksityiskohtaisempi ja todentuntuisempi kuvitelma on, sitä luultavammin vahva mieli ajaa suuriin tekoihin, ja teot johtavat tuloksiin, ja lopputuloksena on mahdollista istua ratissa tyytyväisenä Ferrarin omistajana. Kaikkein tehokkain keino on kehittää itselleen pakkomielle kyseiseen asiaan, ja tehdä jokapäivä asioita, jotka muistuttavat lopullisesta tavoitteesta.

Kaikkein hulluinta on jättäytyä ja tyytyä asemaansa ja elämäänsä, jos sisimmissään haluaa oikeasti jotain suurempaa. Tärkeintä on tiedostaa tavoitteensa, ja visualisoida tilanne, jossa tavoite saavutetaan. Tämän jälkeen on välttämätöntä kehittää varmuus ja varma olo tavoitteen saavuttamisen mahdollisuudesta, ja kiteyttää selväksi miksi joku tavoite on juuri niin tärkeä. Tärkeää on myös määrittää tarkat portaat, miten tavoite saavutetaan pikkuhiljaa jokapäiväisillä toimilla. Kun vahva mieli on tehnyt suurimman työn, seuraa siitä yleensä hyvin kivuttomasti teot, jonka jälkeen on mahdollisuus nauttia työn tuottamista hedelmistä.

 

Linkki videoon: What they don’t teach you about FEAR.

Julkaistu blogissa 24.4.2018.

Kommentoi