Tampere
15 Jun, Saturday
17° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Eväät huipputiimin rakentamiseenKirjoittanut: Jenna Keskinen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Pelkkä hyvä idea ei saa sijoittajia hyppimään riemusta, mikäli idean takana ei seiso vahva tiimi. Mielenkiintoinen rahoittajilta tullut tieto on, että heille on usein erityisen suuri merkitys sillä ryhmällä, joka liikeideansa heille esittelee. Toisinaan jopa heikompaan ideaan sijoitetaan, mikäli tekijätiimin into ja motivoituneisuus paistavat läpi aitoina.

On mielenkiintoista tarkastella, mikä luo kenenkin mielestä huipputiimin. Tähän ei ole kuitenkaan yhtä oikeaa totuutta, minkä vuoksi käsittelenkin tässä esseessä joitain ominaisuuksia, jotka itselleni kolahtivat lukiessani blogitekstin ”Näistä aineksista syntyy huipputiimi”.

 

Yksi tärkeä nosto on mielestäni kyky kuunteluun ja sen kautta oppimiseen. Kun toiset yrittäjät luovat ja viestivät ideansa eteenpäin, toiset kuuntelevat muita ja esittävät kysymyksiä. Ei ole vaikeaa arvata, kumman ajatusmaailma on rajoittuneempi ja kumpi osaa nähdä myös muiden mielipiteet.

Visio on yritysmaailman a ja o. Kun kaikki tiimin jäsenet tietävät yhteiset tavoitteet ja päämäärän, on heidän helpompi toimia omilla osa-alueillaan niiden saavuttamiseksi. Näin ollen myös eteen tulevat päätöksenteot ovat helpompia ja mielipiteet mahdollisuuksien mukaan yhteneväisiä.

Ilman intohimoa ja sisäistä paloa ei päästä kovin pitkälle yritysmaailmassa. On tärkeää arvostaa sekä muita työntekijöitä että yhteistyökumppaneita. Tämä tapahtuukin parhaiten silloin, kun on avarakatseinen, mutta tekee määrätietoisesti töitä tavoitteiden eteen.

Tiimeistä puhuttaessa törmätään usein surullisen kuuluisaan toteamukseen ”tiimi on enemmän kuin osiensa summa”. Ja kyllähän siinä perääkin on. Tiimiläisten erilaisuus on arvokasta, jotta jokainen voi tavallaan täydentää toisten puutteita. Tällä tavoin luodaan usein jotain sellaista, mihin välttämättä kukaan tiimistä ei olisi pystynyt yksin.

Ei riitä, että tiimin toiminta näyttää hyvältä ulospäin, mutta siitä on monessa tilanteessa apua. Mikäli on kova tarve lähinnä pitää yllä imagoaan näyttämällä hyvältä muille, on aiheellista pysähtyä hetkeksi miettimään, toimiiko kaikki osa-alueet tiimin sisällä. Huipputiimin tunnistaa usein siitä, että hyvä fiilis ja tekemisen meininki näkyvät ulospäin, mutta kukaan tiimin sisällä ei välttämättä tule sitä edes ajatelleeksi. Tämä on onnistunut merkki siitä, että aito tekeminen näyttää aidolta myös ulospäin.

Kun tiimiläiset sitoutuvat aiemminkin mainittuun yhteiseen visioon, tulos näkyy nopeammin. Riskinottokyky nousee, kun tiimin jäsenillä on tunne siitä, että jokainen on yhtä lailla sitoutunut yhteisiin päätöksiin.

 

Yrittäminen on pitkäjänteinen prosessi, joka vaatii tiimin jokaiselta jäseneltä panostuksen. Jokaisen kannattaa kohdallaan miettiä, millä keinon oma tekeminen edesauttaa muita ja miten sillä voidaan vaikuttaa lopputulokseen. Kun kaikki tiimiläiset ovat samalla viivalla, asiat voidaan sanoa ääneen ja palavereihin saavutaan sovittaessa, on ainekset huipputiimiin jo aluillaan.

 

 

 

Öhrnberg, P. 2014. Näistä aineksista syntyy huipputiimi. Luettu 13.12.2018. https://www.kauppalehti.fi/uutiset/naista-aineksista-syntyy-huipputiimi/105f71ec-57ad-3d88-a2fe-ec10f1c8bcb2

Aihetunnisteet:
Kommentit
  • Karoliina Kovalainen

    “Yrittäminen on pitkäjänteinen prosessi, joka vaatii tiimin jokaiselta jäseneltä panostuksen. Jokaisen kannattaa kohdallaan miettiä, millä keinon oma tekeminen edesauttaa muita ja miten sillä voidaan vaikuttaa lopputulokseen.”
    Huippua pohdintaa, Jenna! Tässä yllä lainaamassani kohdassa korostuu tärkeys vasta äsken Hurman pajoihin tuodusta Motorolakysymyksestä, “Mitä minä itse toin pajaan?” On super tärkeää miettiä, millä tavoin vaikuttaa tiimin toimintaan, ja viekö käytös tiimiä eteenpäin, pitääkö sitä paikallaan vai hidastaako. Tuo pätkä vaan vahvistaa ajatusta tuollaisen pohdinnan tärkeydestä!
    Tää blogiessee oli jotenkin tosi kivan ytimekäs. Jäin silti kaipaamaan vielä hieman konkreettisempia vinkkeleitä siitä, miten vaikkapa meidän Hurmasta saadaan huipputiimi, ja ollaanko edes oikealla reitillä. Siihen sulta ois tullut tän tekstin kautta varmasti erittäin hyviä uusia näkökulmia!

    24.1.2019
Kommentoi