Tampere
19 Jun, Wednesday
17° C

Proakatemian esseepankki

Blogi: TalkootKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Olinpa sitten käymässä talkoissa. Lähes jokainen suomalainen tietää mitä talkoot ovat. Monet taloyhtiöt järjestävät talkoita, tai sitten saatetaan porukassa maalata, vaikka jonkun ystävän talo. Talkoot ovat oikein hyvä tapa saada ihmiset avuksi ja jokin isompi urakka valmiiksi. Suomalaisessa talkookulttuurissa kylläkin varjopuolena taitaa olla oluen lipittäminen mutta ei pureuduta siihen tässä kirjoituksessa. Talkoilla on siis tarkoituksena saada porukalla tehtyä asioita, ja usein täysin ilmaiseksi. Eikö olekin mahtava tapa tehdä asioita yhdessä!

 

Suomalaisen perus duunari ei yleensä apuja kaipaa vaan tekee kaiken yksin. Mielestäni tämä on suuri ongelma suomalaisessa mentaliteetissa, sillä niin kuin yllä jo huomattiin, saadaan porukalla paljon enemmän, ja usein paljon tehokkaammin asioita aikaiseksi. Miksi siis kuitenkin hautaan tehdä aina yksin?

Onko suomalaiset muka niin ujoja ja sisäänpäin kääntyneitä ettei apua yksinkertaisesti kehdata pyytää? Eikö olisi vaan helpompaa kerätä ympärilleen osaavia ihmisiä ja hommat sujuisi paljon paremmin. Kerätä itselleen tiimi.

 

Mikä ihmeen tiimi? Monille ihmisille tiimit tuovat mieleen urheilu joukkueen tai jonkun muun vastaavan organisaation. Kun kysytään mikä on tiimi, tulee vastauksi huomattavan laajalta skaalalta. En usko että absoluuttista tiimin määritelmää voi kukaan kertoa, mutta mielestäni kirjassa ”Palkitseva johtaminen” se on määritelty hyvin:

 

”Tiimi voidaan määritellä kahden tai useamman hengen ryhmäksi, jonka jäsenet ovat dynaamisessa, keskinäisessä ja sopeutuvassa vuorovaikutuksessa toteuttaakseen yhteisen tavoitteen. Tiimin jäsenillä on toisiaan täydentäviä taitoja ja he ovat sitoutuneet yhteiseen tehtävään sekä suoritustavoitteeseen ja yhteiseen toimintamalliin. Tiimiläiset ovat yhteisvastuussa suorituksestaan ja voivat vaikuttaa päätöksentekoon. Vuorovaikutus tiimissä on avointa ja se tarjoaa yhteisen jatkuvan oppimisen ja kokeilemisen mahdollisuuksia. Kullekin jäsenelle on annettu erityiset tehtävät hoidettavakseen ja jäsenyys on ajallisesti rajoitettu.” (Ruohotie & Honka 1999). Tiimi on siis ryhmä ihmisiä jotka tekevät töitä toisiaan täydentäen samaa tavoitetta kohti.

 

Suomalaiset tekevät hyvää tiimityötä, kun kyseessä on talkoot ja palkkana ilmainen olut niin eikö jo olisi aika käyttää tätä kummallista tapaa jo johonkin muuhunkin. Nyt ei muuta, kun tekemään porukalla tiimityötä!

 

 

https://sites.google.com/site/yhteisollisyys/home/tiimin-maeaerittely

Kommentoi