Tampere
03 May, Friday
8° C

Proakatemian esseepankki

Aurinkoisen etätyön haasteet



Kirjoittanut: Irina Klimova - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Etätyö ulkomailla on nykyään monen yrittäjän unelma. Se, kun pääsee aamulla ottamaan aurinkoa, ja lounaan jälkeen jatkaa töitä hienoissa maisemissa samalla vetäen pillistä tuoretta ananasmehua kuulostaa täydelliseltä suunnitelmalta. Tässä on kuitenkin omat ongelmakohdat, joita täytyy huomioida ennen kuin lähtee aurinkoiseen lomakohteeseen tekemään etähommia.

 

Vietin kesän 2019 sillä ajatuksella, että koko kesän tulen tekemään projektihommia samalla, kun matkustan ympäri maapalloa. Se oli myös minun unelma, mutta todellisuudessa suunnitelma ei toiminut ollenkaan. Ensinnäkin tekemäni projekti ei millään tavalla liittynyt matkailuun tai tiettyihin matkakohteisiin, jotta voisin inspiroitua maisemista ja tuoda opittua asiaa projektin kehittämiseen. Siinä kulki selkeä raja siitä, että välillä piti vain sulkeutua hotellihuoneeseen, jossa kukaan ei häiritse ja unohtaa, että olen lomalla. Muuten työn tekeminen ei onnistunut. Prioriteetit kuitenkin järjestivät asiat paikoilleen, koska sillä hetkellä matkakohteen näkeminen oli selkeästi minulle tärkeämpi asia kuin projektin jatkaminen, jonka voin jatkaa myös loman jälkeenkin. Lisäksi haasteena oli se, että mielessä pyöri vain ne asiat, joita opin uudesta maasta, kuten toisenlainen kulttuuri, erilaiset toimintatavat ja ylipäätäänkin matkasuunnitelma. Ajatukset siitä, että jossakin vaiheessa täytyy eristäytyä siitä kaikesta töiden jatkamista varten, tuntui enemmänkin ahdistavalta kuin inspiroivalta. Seuraavaa etätyötä varten otan ainakin nämä asiat huomioon:

 

  1. Projektin ja matkan täytyy tukea toisiaan. Esimerkiksi, jos minulla on Tampereella kahvilaprojekti, matkalla voin kerätä lisää ideoita omaa kahvilaa varten, testata uudenlaisia konsepteja ja katsoa, että mitkä asiat Suomesta vielä puuttuvat. Näin työn tekeminen ja matkailu kulkevat käsi kädessä eikä kumpikaan tunnu sillä hetkellä ylimääräiseltä tai ahdistavalta.
  2. Oma ajanhallinta pitäisi olla täydellisessä hallussa, jotta pystyisi määräämään itselleen ajat, jolloin esimerkiksi kirjoittaa raportteja nähdyistä asioista, vastaa projektitiimin viesteihin sekä muihin ei niin inspiroiviin hommiin. Oman motivaation ylläpitäminen on tässä tosi tärkeää, koska aina löytyy parempaa tekemistä kuin raporttien kirjoittamista hotellihuoneessa, ja se motivaatio tulee juuri projektia varten hankituista tiedoista.
  3. Täytyy tarkkaan määrittää, että mikä matka on ”lomamatka” ja mikä ”työmatka”, koska jos näitä yhdistää joka ikinen kerta, kun matkustaa jonnekin, ei tule ollenkaan rentoutumisen tunnetta. Välillä täytyy vain latailla akkuja ja nauttia uusista paikoista ilman, että pitäisi ajatella työtehtäviä. Jos sellaisia lomia ei tule, matkailukin ei enää tunnu yhtä inspiroivalta ja aiheuttaa ainoastaan stressiä. Mikäli mahdollista, voi myös määrittää osan matkasta ”työmatkaksi” ja loput päivät lomailla koskematta tietokoneeseen.

 

Myös on hyvin yleinen kysymys se, että mitä töitä ylipäätään voi tehdä matkan aikana. Kaikki hommat, jotka vaativat läsnäoloa, heti putoavat pois, sillä työn pitäisi onnistua vaikka maailman toiselta puolelta. Lisäksi, kuten aikaisemmin nousi tärkeäksi, pitää miettiä, että miten matka tukee omaa projektia, sekä mitä lisäarvoa voit tuoda sille olemalla toisessa maassa. Projektitiimin kanssa pitäisi olla myös hyvä kommunikaatiomahdollisuus esimerkiksi sovitut Skypepalaverit, jolloin kaikki ovat koossa. Tässä voi tulla haasteeksi myös aikaero, joten pitäisi olla valmis pitämään palaverit tai viestitellä siihen aikaan, kun se sopii enemmistölle. Listaan tähän asioita, joita mielestäni voi hyvin tehdä etätyönä sekä myös luin Duunitori -sivulta hyödyllisiä vinkkejä siihen, joita otin tässä huomioon.

  1. Innovointi omaa projektia varten. Samalla, kun kiertelet nähtävyyksiä ja syöt paikallisia ruokia, voit kerätä ideoita ylös, että mitä niistä voisit tuoda myös omaan projektiin. Uudistuksia tarvitaan aina, jotta projekti kehittyisi.
  2. Nettisivujen tekeminen. Koodareille se on tuttua ja mielenkiintoista puuhaa, jota voi tehdä myös istumalla palmun alla. Tässäkin on erittäin tärkeää määrittää itselleen työajat, jotta homma etenisi.
  3. Valokuvaus tai videokuvaus. Projekteihin usein tarvitaan mainosvideoita tai tuotekuvia, joita voi hyvinkin tehdä ulkomailla kauniissa maisemissa. Se voi olla myös yksi kohta matkasuunnitelmasta: löytää kuvaukselliset paikat ja tehdä siellä upeita kuvia tai videoita oman kuvaustiimin kanssa. Tai sitten vaikkapa verkostoitua paikallisten kanssa ja toteuttaa kuvaukset heidän kanssa.
  4. Verkostojen etsiminen ulkomailla. Mikäli sinulla on ideana viedä projektisi myös ulkomaille, on hyvä tutkia uusia markkinoita sekä rakentaa verkostoja. Sellainen työ on sosiaalinen, auttaa tutustumaan paikalliseen kulttuuriin vielä syvemmin sekä varmasti tuottaa hyviä tuloksia!
  5. Somemarkkinointi ja sisällöntuotanto. Mikäli tykkäät kirjoittamisesta, voit samalla kun lomailet, ylläpitää projektin sometiliä. Jotta kyseinen homma kulkisi matkan kanssa käsi kädessä, materiaali voi olla yhdistettynä tiettyyn kohteeseen. Esimerkiksi sisällöntuotannossa käytetyt kuvat voivat olla matkalla otettuja tai kirjoituksien näkökulma voi olla vähän kuin ”ulkopuolisen silmin” ja verrattavissa muiden maiden toimintatapoihin.

 

Vaihtoehtoja on paljon! Täytyy vaan muistaa, että työ on meren rannallakin työtä, joten sitä pitäisi hoitaa kunnolla. Projektipäällikön kanssa kannattaa sopia etukäteen kaikki pelisäännöt sekä onko kyseinen ajankohta sopiva projektin kannalta, sillä ei kannata lähteä tekemään etätöitä liian kiireelliseen aikaan. Myös pitää muistaa, että ei kaikkialla maapallolla ole hyvä nettiyhteys. Pienillä saarilla voi tulla ongelmia tämän asian kanssa, joten sitä täytyy selvittää etukäteen. Ja tärkeintä on tietenkin aikataulutus. Mikäli tämä vieläkin tuntuu omalta unelmalta niin sitä kannatta rohkeasti kokeilla!

 

“Parhaan rentoutumisen saavuttaa, kun erottaa työn ja loman selkeästi toisistaan. Eli, jos olet päättänyt pitää ulkomailla myös lomaa, pidä loma lomana. Tällöin ei tarvitse olla tavoitettavissa, vaan lomalla kuuluu palautua, levätä, nähdä ja kokea.”

– Aino-Kaarina Salonen

 

Lähteet:

Aino-Kaarina Salonen, Duunitori 2018 ” Etätyö ulkomailla on monen haave – 9 vinkkiä etätyöreissulle” https://duunitori.fi/tyoelama/etatyo-ulkomailla-vinkit

Kommentoi