Tampere
19 May, Sunday
10° C

Proakatemian esseepankki

ATR ja verkkosivutKirjoittanut: Santtu Luoma - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Kevään Kesko/ Self Scanning -projektista selvittyä ja kesälomalle päästyä kaipasin isosti tekemistä ja draivia, jolla aikaisemmin keväällä touhusimme. Olin paistattelemassa päivää kesäkuun puolenvälin tienoilla, kun sain puhelun Markukselta. Markus oli saanut tarjouksen liiketiloista Ranta-Tampellasta ja sitä myötä hullun idean. Markus pyysi minut käymään toimistolla ja menin. Ajatelin, että samahan ne on käydä katsomassa, jos joskus vaikka tulisi tarve semmoisille. Vähän silloin tiesin, että viikon päästä siitä ne olisivat meidän tilat.

 

Menimme Markuksen kanssa käymään liiketilassa ja ihastuimme heti. Liiketilassa oli noin 70m2 tilaa, kaksi seinää lattiasta kattoon ikkunaa, wc, suihku, tiskiallas ja jääkaappipakastin. Istuttiin liiketilan lattialla ja aloimme haaveilla siitä, minkälaista olisi tehdä töitä siinä. Hetken haaveiltua päätimme, että meidän on pakko keksiä joku liikeidea, jota voisimme toteuttaa näissä tiloissa. Edes semmoinen idea, joka kattaisi vaan kulut ja voisimme nauttia tilasta. Vähän aikaa ideoita pyöriteltyä hoksasin, että olin tehnyt yhden verkkokaupan toisessa projektissani.

 

Heitin Markukselle idean siitä, että alettaisiin myymään ja tekemään nettisivuja, johon Make tarttui heti innokkaasti. Innostuimme ideasta ja otimme yhteyttä yhtiökumppaniin Aleksiin. Kerroimme ideasta ja pyysimme Aleksin käymään Ranta-Tampellassa. Aleksi pyrähti paikalle ja esittelimme Maken kanssa ideamme. Aleksiakaan ei tarvinnut kauaa suostutella ideaan vaan olimme kaikki enemmän kuin innoissaan ideastamme.

 

Silloin käärittiin hihat ja alettiin hommiin. Aloin selvittämään, mitä ohjelmia tarvitaan sivujen tekemiseen ja miten ne toimivat. Tehtiin myös avainsanatutkimus, jonka avulla saimme arvokasta tietoa siitä millaista sisältöä meidän kannattaisi luoda. Päävastuu sivujen tekemisestä annettiin minulle loogisesti, koska minulla ainoana oli siitä edes jotain kokemusta. Aleksi alkoi myydä sivuja kaikille ketä keksikään. Markus selvitti vuokrasopimusta ja sopikin sinne meille 1,5 kuukautta ilmasta aikaa liiketilaan, jotta saataisiin homma käyntiin, ennen kun vuokrat alkaa rullaamaan.

 

Ihan ensimmäisenä Aleksi osti itselleen sivut. Aleksin rallitoiminta tarvitsi sivut ja siinä oli meille ensimmäinen kauppa. Eikä siinä kauaa mennyt, kun saatiin jo kahdet muut sivut myytyä. Olimme varmoja, että tästä se lähtee. Istuimme koskipuistossa Markuksen kanssa haipattiin sitä, miten me oltiin rohkeasti lähdetty taas vain tekemään ja se alkoi tuottaa tulosta. Me ei voitu olla onnellisempia.

 

Toimisto oli kesäkuun lopussa vielä tyhjän näköinen. Oltiin haettu sinne vain pari säkkituolia, yksi pieni pöytä ja tuoli, jotta saataisiin sinne heti yksi työpiste ja hommat aloitettua. Siinä alkoi Aleksin sivujen tekeminen.

 

-Miko

Koulumme alkoi 2020 syksyllä juuri pahimpaan koronavirus pandemian aikaan. Tämä vaikutti mahdollisuuksiin tehdä normaaliin tapaan syvempää tuttavuutta useampien henkilöiden kanssa. On silti erikoista, kuinka nopeasti löysimme toisemme heti koulun alkaessa. Jos mietimme aikaa taaksepäin, olimme yhdessä jo ensimmäisinä päivinä ja jo näinä kyseisinä päivinä pyörittelimme mahdollisia suunnitelmia yhteisestä tulevaisuudesta.

 

Ensimmäiset kaksi kuukautta meni omalla painollaan tutustuen uuteen koulutukseen, josta emme vielä tienneet paljoakaan. Tämän jälkeen aloimme viettää yhä enemmän aikaa yhdessä, koska huomasimme tavoitteidemme ja ajatusmaailmamme kohtaavan yllättävän hyvin. ATR Solutions Oy saikin näin alkunsa normaalin koulu ryhmätehtävän pohjalta. Päätimme lähteä yrittämään suoraan hullun suurta ideaa. Havaitsimme, että etenkin pandemian aikana kaupassakäynnin voisi hoitaa fiksummin. Tähän keksimme idean jo useassa pohjoismaassa käytössä olevasta käsiskannaus laitteesta, joka mullistaisi kaupassa käyntiä ja tekisi siitä huomattavasti helpompaa.

 

Asiat johtivat toiseen ja kyseinen projekti jäädytettiin odottamaan tulevaisuutta. Muutaman kuukauden hiljaiselon jälkeen kokoonnuimme taas yhteen kehittelemään jotain uutta. Saimme mahdollisuuden vuokrata aivan upea toimistotila Ranta-Tampellasta. Otimme suuren rahallisen riskin ja vuokrasimme tilan ennen kuin tiesimme, mitä siellä alamme edes tekemään. Tämän paineen alla saimme idean lähteä kehittämään konseptia, jossa tarjoaisimme yrityksille nettisivuja, sekä graafisia suunnitteluja. Aluksi harjoittelimme konseptia tekemällä sivut kahdelle tutulle autourheilijalle, jotka myimme tosin lähes puoli ilmaiseksi. Nämä kuitenkin tarjosivat uskoa tulevaisuuteen ja oppia tulevia projekteja varten.

 

Ryhmämme koostui yhdestä tekijästä ja kahdesta myyjästä/hallinnoijasta. Kehityimme kaikki omissa rooleissamme ja olimme jo pisteessä, jossa huomasimme tarvitsevamme apuvoimia toiminnassamme. Osa porukastamme oli tutustunut tiimiyrityksen kautta Santtu Luoman kanssa, joka olisi mielestämme täydellisesti sopiva yritykseemme. Mietimme asiaa ja pidimme palavereja koskien Santun ottamista yritykseemme. Päätimme yhdessä tuumin tarjota Santulle samanarvoista osuutta yrityksestämme kanssamme. Positiivisen vastauksen kuultuamme yrityksemme kasvoi yhdellä henkilöllä. Nyt meillä olisi tasapainoinen toiminta, jossa olisi kaksi tekijää ja kaksi myyjää. Näin saimme toimintaamme kehitettyä eteenpäin. Emme kuitenkaan olleet missään kohtaa tyytyväisiä sen hetkiseen tilanteeseen, vaan yritimme aina keksiä uusia keinoja kehittää bisnestämme. Toimme yhdessä uusia ideoita ja ajatuksia, joiden avulla saimmekin yhä isompia projekteja ja yhä isompia kauppoja. Nämä loivat meille toivoa tulevasta.

 

-Aleksi

 

 

Sain heinäkuussa idean aloittaa niin sanottuna side hustlena tekemään verkkosivuja. Osaamista ja kiinnostusta löytyi aiheeseen ja näin myös selvän potentiaalin markkinalla. Alkuun tein freelancerina yhden projektin, jonka jälkeen koulu jatkui kesäloman loputtua. Koulussa sitten tuli puheeksi, että duunailen verkkosivuja ja ATR Solutions Oy:llä oli samat aikeet. Siinä sitten äijät kutsu toimistolle Ranta-Tampellaan. Aloitettiin ensin yhteistyönä tekemään projekteja ja jeesailtiin toinen toisiamme. Ei siinä mennyt kahta viikkoa pidempään niin päätettiin että lyödään viisaat päät yhteen ja tehdään yhdessä. Siitä lähti sitten next chapter.

 

Viisaat päät lyötiin yhteen noin syyskuun alussa. Haalimme asiakkaita omien kontaktiemme kautta, etsimällä netistä ja palvelusta nimeltä Nerot.fi. Työvastuut jakautuivat meillä niin, että minä (Santtu) ja Miko hoidimme palaverien kiperät kysymykset ja projektien tekemisen. Markus ja Aleksi hoitivat myynnin ja asiakkaiden kontaktoinnit. Markus hoiti myös firman hallinnoimisen.

 

Alussa lyhyt jakso milloin oli vähemmän asiakkaita, mutta saatiin firman kulut katettua. Sitten tuli syys-lokakuun vaihteessa hullu hitrate. Markus ja Aleksi paukutti myyntiä, kun viimeistä päivää ja projektikartta täyttyi niin että myynti oli pakko laittaa holdiin. Positiivinen ongelma toisaalta. Klousattiin monta isoa kauppaa. Isoin kauppa mikä saatiin maaliin, jota edelleen työstetään, on helsinkiläinen kauneushoitola. Tämä kyseinen hoitola tekee brändiuudistusta ja etsi Nerot.fi palvelussa verkkosivujen päivitystä. Otimme heihin soittamalla yhteyttä ja sovimme kartoituspalaverin. Saimme välitettyä fiiliksen ja osaamisen Teamssin välityksellä, ja asiakas oli ihan pähkinöinä meistä. Koomisinta koko jutussa on se, että kyseinen asiakas oli saanut lähes 50 eri tarjousta, mutta valitsi silti meidät, vaikka olimme kaikista kallein. Hintaa voi siis laittaa, jos olet oikeasti sen arvoinen, ei pelkästään osaamisen puolelta vaan myös ihmisenä.

 

Projekti lähti hyvin alkuun. Olimme kerennyt käydä prosessia läpi, miten asiakkaan kanssa toimitaan, joten oli selvä visio, miten asiaa lähdetään viemään. Alkuun kun meidät hyväksyttiin, teimme ihan ensin aloituspalaverin, jossa käytiin tarkasti läpi mitä asiakas haluaa sivuilleen, millainen visio jne. Aloituspalaverissa myös kerroimme omasta prosessistamme tarkemmin, miten toimimme projektissa. Lopussa vielä sovimme sopimuksen teosta ja palaverin jälkeen lähetimme sen heille. Aloimme projektin jälkeen tuottamaan jonkinlaista ensimmäistä vedosta saatujen tietojen pohjalta. Emme kuitenkaan vieneet projektia sen enempää eteenpäin ennen, kun asiakas on allekirjoittanut sopimuksen. Sopimuksella varmistamme sen, ettei me tehdä turhaa työtä. Asiakas aluksi alkoi hieman empimään allekirjoitusta ja oli lähellä perääntyä projektista. Otimme sitten ”hätä” zoom palaverin, jossa keskustelimme tarkemmin mistä mättää ja saimme heidät vakuutettua uudestaan. Saatiin heti sen jälkeen nimi paperiin ja ensimmäinen lasku perään. Alettiin sitten toden teolla vääntämään projektia eteenpäin ja ollaan kirjoitushetkellä loppusuoralla. Käytiin myös tapaamassa asiakasta paikan päällä Helsingissä.

 

Hommia on paiskittu syksyn mittaan satoja tunteja ja nyt joulua kohden alkaa olla paria projektia vaille valmis. Jouluna koitetaan levätä mahdollisimman paljon, jotta on taas virtaa tammikuussa lähteä tekemään.

 

 

-Santtu

 

 

 

 

 

Helsingin reissun (8.12) jälkeen on tapahtunut vielä monia käänteitä. Miko ja Santtu ovat tehneet päätökseen jatkaakseen kahdestaan verkkosivuista muodostuvaa liiketoimintaa. Markus ja Aleksi ovat taas päättäneet jatkaa opintonsa loppuun Pro Akatemialla. Yhteinen yrityksemme on siis jonkinlaisen murroksen partaalla, toimintaan kohdistuva ratkaisua on tehty, mutta syksyn kirja ei ole vielä kiinni. Meidän täytyy vielä löytää yhteinen sävel kaikelle sille, mitä löytyy pinnan alapuolelta. Lähdimme tähän kuitenkin alun perin ihmisten takia, ei verkkosivujen.

 

Viimeinen kuukausi on opettanut paljon kärsivällisyyttä ja rohkeutta kohdata asioita, vaikka ne tuntuisivat kuinka hankalilta. Tuntuu siltä, että jokaisessa projektissa ja elämänhaarassa on pienehkö roskistulipalo sammutettavana. Ajanjakso on ollut uuvuttava, mutta toisaalta täynnä tärkeitä kokemuksia ja keskusteluita. Liika on varmasti aina liikaa, mutta erinomaiseen kasvuun pääsee vain uskonnollisesti sanoen kärsimyksen kautta, näin ainakin uskon.

 

On mielenkiintoista katsoa tulevana keväänä taaksepäin, ja pohtia oman valintaa uudestaan. Varmasti ei kaduta, sen osaan sanoa jo nyt. Yrittäjän tärkein taito on katteeton itseluottamus, ja sitä vain kasvattaa vaikeat ajat. Aina on vaihtoehto jäädä sänkyyn makaamaan tai nousta ylös, voin kertoa, että jälkimäisellä ei mene loppujen lopuksi koskaan vikaan. Tsemppiä Mikolle ja Santulle uuteen haasteeseen, tullaan vielä varmasti törmäämään. No, todennäköisesti kerta jaetaan sama 53 neliötä edelleen. Heko heko.

 

-Markus

Kommentoi