Tampere
21 May, Tuesday
18° C

Proakatemian esseepankki

Asioita, joita olen oppinut toiminimiyrittäjänäKirjoittanut: Matilda Tella - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Yksin työskentelevän opas
Tiina Torppa
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Toiminimen verotus koostuu pääasiassa yritystulosta maksettavasta tuloverosta sekä arvonlisäveron keräämistä ja tilittämistä. Tulovero jaetaan oletuksena pääoma- ja ansiotulo-osuuksiin, jotka ovat yrittäjälle henkilökohtaista veroa. Arvonlisäverovelvollisuus alkaa vasta 15 000 euron liikevaihdon jälkeen, mutta sitä on suositeltava kerätä myös pienemmällä liikevaihdolla, sillä yrittäjä saa arvonlisäveron alarajahuojennuksena kaiken keräämänsä arvonlisäveron itselleen, jos liikevaihto jää alle 15 000 euron. 

 

Uuden henkilökohtaisen käyttelytilin avaaminen toiminimeä varten on usein järkevämpää kuin maksullinen yritystili. Henkilökohtaiset käyttelytilit ovat ilmaisia ja niiden hallinnointi tapahtuu kätevästi samoilla henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla. 

 

Kaupparekisterin käsittelymaksu on ainoa toiminimen perustamiseen liittyvä maksu, eli jos et liity kaupparekisteriin, on toiminimen perustaminen sinulle täysin ilmaista. Tähän rekisteriin tulee ilmoittautua, jos olet arvonlisäverovelvollinen, eli liikevaihto on yli 15 000€ vuodessa. Siihen voi myös hakeutua vapaaehtoisesti, vaikka et olisi arvonlisäverovelvollinen.

 

Ennakkoperintärekisteriin tulee liittyä lähes poikkeuksetta. Tähän liittyessä otat verojen hoitamisen täysin omalle vastuullesi. Jos et ilmoittaudu tähän, joutuu työn tai palvelun ostaja suorittamaan ennakonpidätyksen sinun puolestasi. Tämä on asia, mitä kukaan ei halua tehdä. Yksi iso syy miksi yritykset ostavat palveluita toiminimiltä ja muilta yrityksiltä, on laskun maksamisen helppous verrattuna työntekijän palkkaamiseen ja palkan maksamiseen.

 

Sinun tulee ilmoittautua työnantajarekisteriin, jos olet joko vakituinen työnantaja, eli maksat vakituisesti palkkaa kahdelle tai useammalle palkansaajalle, tai satunnainen työnantaja ja maksat palkkaa samanaikaisesti vähintään kuudelle palkansaajalle.

Lähtökohtaisesti kaikkien kirjanpitovelvollisten tulee pitää kahdenkertaista kirjanpitoa. Ammatin- ja liikkeenharjoittajan (eli toiminimi yrittäjän) on kuitenkin mahdollista pitää yhdenkertaista kirjanpitoa.

Toiminimiyrittäjä voi pitää yhdenkertaista kirjanpitoa, jos sekä päättyneenä, että sitä edeltäneellä tilikaudella on täyttynyt korkeintaan yksi seuraavista edellytyksistä:

 1. taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa;
 2. liikevaihto tai sitä vastaava tuotto ylittää 200 000 euroa; tai
 3. palveluksessa on keskimäärin yli kolme henkilöä.

Toisin sanoen, jos kahdella peräkkäisellä tilikaudella ylittyy kaksi tai useampi yllä mainituista ehdoista, tulee toiminimiyrittäjän pitää kahdenkertaista kirjanpitoa.

 

Kirjanpito perustuu päivättyihin ja numeroituihin kuitteihin ja tositteisiin. Nämä tositteet ja kuitit tulee säilyttää 10 vuoden ajan tilikauden päättymisestä (kuten muukin kirjanpitoaineisto, esim. kirjanpito ja tilinpäätös).

 

Toiminimi yrittäjällä kannattaa olla erillinen tili liiketoimintaansa varten. Tämä helpottaa huomattavasti kirjanpitoa. Riittää kun jokaiselle tilitapahtumalle löytyy tosite (esim. lasku) tai selitys (esim. yksityisotto). Pankkitili voi olla normaali käyttötili, jonka voi avata helposti useimmissa verkkopankeissa. Sen ei tarvitse olla (maksullinen) yritystili!

 

Yhdenkertaisen kirjanpidon tulee noudattaa hyvää kirjanpitotapaa ja siihen tulee merkitä selkeästi ostovelkojen ja myyntisaamisten määrä, sekä verot että liiketapahtumina menot, tulot, rahoitustapahtumat sekä niiden oikaisu- ja siirtoerät.

 

Yhdenkertainen kirjanpito kannattaa pitää maksusuoritteisena (eli tapahtumat kirjataan maksupäivän mukaan), koska yhdenkertaiseen kirjanpitoon perustuvassa verotuksessa tilitapahtumat jaksotetaan maksuperusteisesti (veroilmoitus ja verot tulevat siis maksuperusteisen kirjanpidon mukaan). Näin ollen kirjanpito täsmää veroilmoituksen täyttötapaan. On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että jos menot ja tulot kirjataan maksuperusteen mukaan, on ostovelat ja myyntisaamiset voitava jatkuvasti selvittää (esim. yrittäjä on velkaa toimitetusta tavarasta, mutta ei ole maksanut).

 

Tilikauden päätyttyä tehdään tilinpäätös. Tilinpäätökseen kuuluu tuloslaskelma, tase ja tilinpäätöksen liitetiedot sekä luettelo kirjanpidoista ja aineistoista. Sen tekeminen vaatii jo hyvää ymmärrystä kirjanpidosta. Onneksi yhdenkertaista kirjanpitoa pitävän toiminimi yrittäjän ei tarvitse pääsääntöisesti tehdä tilinpäätöstä.

 

Toiminimi yrittäjä on kuitenkin velvollinen laatimaan tilinpäätöksen, jos sekä päättyneellä että sitä välittömästi edeltäneellä tilikaudella on ylittynyt vähintään kaksi seuraavista rajoista (mikroyrityksen rajat):

 1. taseen loppusumma 350 000 euroa;
 2. liikevaihto 700 000 euroa;
 3. tilikauden aikana palveluksessa keskimäärin 10 henkilöä.

Lähteet:

useita verkkolähteitä. luettu 4.5.2021

Tiina Torppa – Yksin työskentelevän opas

Kommentit
 • Elina Merviö

  Luepas tämä essee, jos yksin yrittäminen kiinnostaa. Faktaa hyvin jäsennellysti.

  24.5.2021
Kommentoi